Het managen van circulair bouwen

Activity: Talk or presentationInvited talk

Description

De bouw is een grootverbruiker van materiaal. In het streven naar een circulaire economie is er dan ook een grote noodzaak om juist de bouw aan te pakken. De vraag is alleen: hoe. In de bouw wordt op dit moment vooral lineair gewerkt. Dat betekent dat er vooral nieuwe grondstoffen en materialen worden verwerkt, en dat na de sloop van een gebouw de reststoffen veelal alleen voor laagwaardige toepassingen worden gebruikt. Het veranderen van die praktijk is niet eenvoudig.
In deze Living Technology Lunch neemt Marc van den Berg ons mee in de zoektocht naar methoden die bedrijven kunnen helpen om materiaalstromen in de bouw (meer) circulair te maken. Zijn onderzoek toont aan dat dat vooral ook vraagt om nieuwe informatiestromen door de keten heen, van ontwerp naar sloop en vice versa. Om deze informatiestromen goed in te bedden in de sector is het nodig om ze te verbinden aan BIM-modellen. Tijdens de lezing zal Marc ons meenemen in de principes van circulair bouwen, en het onderzoek dat hij deed op de bouwplaatsen waar hij veelvuldig aanwezig was.

Dr.ir. Marc van den Berg is als assistant professor verbonden aan de Universiteit Twente en doet onderzoek naar nieuwe methoden om circulair bouwen mogelijk te maken. Hij promoveerde in 2019 op een proefschrift getiteld 'Managing Circular Building Projects'.
Period4 Jun 2020
Held atSaxion University of Applied Sciences, Netherlands
Degree of RecognitionRegional

Keywords

  • Circular construction
  • Management