Surgical Skills onderwijs anno 2021: Heel kundig handelen vóór patiëntenzorg

Activity: Talk or presentationOral presentation

Description

Achtergrond/Introductie
In de meeste medische opleidingen krijgen studenten wel wat chirurgisch vaardigheidsonderwijs. Vaak is er slechts beperkte tijd en expertise ingeroosterd voor het oefenen van hechttechnieken in een skills lab. Waar we behoefte aan hebben zijn studenten die in een gesimuleerde omgeving bekwaam zijn in hun voorbehouden handelingen en de chirurgische ins-en outs kennen voordat zij de patiëntenzorg in gaan.
Doel
Het doel van dit onderzoek is het evalueren van het chirurgisch vaardigheidsonderwijs van de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente.
Opzet/Methode
Het chirurgisch vaardigheidscurriculum voor vierdejaars studenten Technische Geneeskunde wordt gegeven aan ± 100 studenten per jaar. De patiëntroute van een chirurgische opname is gebruikt als rode draad voor het onderwijs. Pre-operatief komt de multidisciplinaire keuze tot een ingreep aan bod, alsook de technisch-medische vaardigheid van lokaal anesthesie. Ook per-operatieve kennis van hygiëne en veiligheid, elektrochirurgie en de vaardigheden snijden en hechten komen aan bod. En post-operatief Enhanced Recovery after Surgery en wondzorg.
Voor een objectieve beoordeling van chirurgische vaardigheden werden chirurgische assessoren uit diverse ziekenhuizen getraind. Studenten moeten zowel het theoretisch examen als het praktisch examen halen voordat zij de stages in gaan. Studenten werden gevolgd tot in hun 10-weekse M2-stages. Ook werd gevraagd hoeveel vertrouwen studenten voor- en na het vak Surgical Skills hadden in hun eigen chirurgisch handelen.
Resultaten
Twee cohorten Technische Geneeskunde werden vervolgd (155 studenten). Het merendeel van de studenten paste deze vaardigheden toe tijdens hun eerste klinische stages. We zagen dat vrouwen o.a. vaker steriel instrumentarium hanteerden in hun stages dan mannen, p = 0.04. Studenten gaven aan na dit vak makkelijk nieuwe chirurgische vaardigheden te kunnen aanleren en met vertrouwen de OK op gaan. Recent zagen we dat studenten vóór het chirurgisch vaardigheidsonderwijs weinig vertrouwen hebben in hun eigen handelen en na het chirurgisch onderwijs veel vertrouwen hebben gekregen in alle handelingen (p < 0.001).
Conclusies
Met het Surgical Skills vak bieden studenten TG vanaf hun eerste stap in het ziekenhuis veiligere zorg aan patiënten. Kijk op https://tinyurl.com/TiiM2021 voor meer informatie over het curriculum. Bekwaam in een gesimuleerde omgeving voordat studenten het ziekenhuis in gaan: het kan!
Period30 Apr 2021
Event titleTechnical Innovations in Medicine Conference 2021: Expand your horizon
Event typeConference
LocationNetherlandsShow on map
Degree of RecognitionNational