Technologie in de GGZ

Activity: Talk or presentationInvited talk

Description

Technologische ontwikkelingen in het GGZ behandelproces.
Gebruik van technologie in de zorg kan leiden tot meer efficiëntie maar kan ook bijdragen aan het versterken van de autonomie/zelfregie van patiënten en het vergroten van de kwaliteit van leven. Dit kan zowel in het dagelijks leven als in of tijdens de behandeling.

Wat zijn actuele ontwikkelingen op dit gebied in de GGZ en wat kan dat betekenen voor het behandelproces? In deze workshop presenteren professor Dirk Heylen en dr. Randy Klaassen (beide verbonden aan de vakgroep Human Media Interaction (HMI)) en drs. Youri Derks (verbonden aan de vakgroep Psychology, Health and Technology) van de Universiteit Twente. Onderzoek binnen deze groepen verbinden technologische kennis en ontwikkelingen met sociale wetenschappen. Tijdens deze workshop presenteren we huidig onderzoek, ontwikkeling en ervaringen op dit gebied. Hierbij kan men denken aan het herkennen van emoties door middel van technologie bij ouderen met beginnende dementie, sociale robots die kinderen met autisme helpen met het uiten en herkennen van emoties, interactieve vloeren die gebruikt kunnen worden om mensen te motiveren te gaan bewegen, en het gebruik en de ontwikkeling van virtuele coaching systemen waarbij technologie kan worden ingezet tijdens het behandelingsproces. Hierbij kan men denken aan wearables die helpen met het herkennen van spanningen en virtual reality (VR) toepassingen die het mogelijk maken om gecontroleerd en veilig bepaalde oefeningen uit te voeren op het gebied van verslaving.

In deze workshop wordt wetenschappelijke kennis overgedragen en kan de toepassing van enkele technologische instrumenten ook zelf worden ervaren.

De eerdere, met enthousiasme ontvangen, workshop van Youri Derks en Randy Klaasen op de wijzijnggnetdagen 2018 over het gebruik van de Sense-IT was een voorproefje op deze workshop.
Period14 Mar 2019
Held atGGNet, Netherlands