Achtbaanprofessor over nieuwe Plopsa-attractie: “Hele uitdaging om die achtbaan veilig te bouwen”

  Press/Media: Expert Comment

  Description

  Commentaar over de planne van Plopsaland om een Mack Xtreme Spinning Coaster te bouwen. Gepulibiceerd online en in de papieren krant.

  Period14 Aug 2019

  Media contributions

  3

  Media contributions

  • TitleAchtbaanprofessor over nieuwe Plopsa-attractie: “Hele uitdaging om die achtbaan veilig te bouwen”
   Degree of recognitionNational
   Media name/outletHet Laatste Nieuws
   Media typeWeb
   Country/TerritoryBelgium
   Date14/08/19
   DescriptionBinnenkort beslist Plopsaland De Panne of het investeert in een nieuwe, extreme achtbaan. Het pretpark heeft nog geen spinning coaster, wiens karretjes 360 graden rond de as draaien. Nu kiezen ze meteen voor een Xtreme Spinning Coaster met een spoor dat óók overkop gaat. Wereldwijd is er nog maar één zo’n rollercoaster. «Het is een hele uitdaging om zo’n attractie veilig te bouwen»

   Plopsa-ceo Steve Van den Kerkhof is de De Time Traveler in het Amerikaanse Silver Dollar City gaan testen. Hou je vast. Een verticale val. Een looping. Twee lanceringen waarbij de trein met een magneet wordt versneld. En een dive loop waarbij de baan om de as gaat terwijl je een heuveltje oprijdt, en bergaf terug rechtop komt. Topsnelheid: 81 km per uur. En op dat traject draaien de wagentjes ook rond hun as. “Als Plopsaland snel bouwt, kunnen ze als eerste in Europa uitpakken met dit type rollercoaster”, zegt achtbaanprofessor Jurnan Schilder. «Een goede zet, want deze achtbaan zal tieners, die meekomen met de ouders en kleine broer of zus, wel een extra kick bezorgen.»
   Schilder heeft zich als docent dynamica aan de universiteit van Twente gespecialiseerd in achtbanen en volgde de bouw van de Time Traveler. “Zo’n attractie veilig maken is een uitdaging. Niet dat je uit je karretje wordt gegooid. De beugel houdt je wel in je zitje. Maar als de zwaartekracht (G-kracht) te groot wordt, kan je lichaam moeilijk bloed naar de hersenen pompen. Je kan dan misselijk worden of zelfs flauw vallen. Bij een te hoge negatieve G-kracht, wordt er teveel bloed naar het hoofd gestuurd. Gevaarlijk. Er zijn internationale G-kracht-normen die je moet respecteren. In een normale achtbaan ken je echter op elk moment de positie van de passagier tegenover het spoor. Bij draaiende karretjes moet je voor elk punt op het traject de meest ongunstige positie van de passagier zoeken. De kunst is bij elke bocht of heuvel de grens te zoeken van grootste kick, zonder dat die overslaat in een oncomfortabele ervaring. Daarvoor worden simulaties op de computer gemaakt. Het is heel belangrijk dat je softwarepakketten goed kloppen».
   Soms loopt het fout. In juni dit jaar overleed een jongen van 12 tijdens een ritje in de Hoosier Hurricane-rollercoaster in het Amerikaanse pretpark Indiana Beach. Brayden Cooper-Douglas viel flauw in de achtbaan en is niet meer bij bewustzijn gekomen. Korte tijd later werd hij dood verklaard. Deze attractie had trouwens géén draaiende wagentjes. Of er een oorzakelijk verband is tussen zijn dood en het ritje op de achtbaan is ook nog niet bewezen.
   Schilder benadrukt alvast dat Mack Rides, de Duitse fabrikant die de TIme Traveler heeft gebouwd, een heel goede reputatie geniet. «Dit is ook niet de meest extreme rollercoaster. Walibi kondigde voor 2021 een 50 meter hoge Megacoaster aan die je met 113 km per uur naar beneden stort, met een draai van 80 graden op een helling van 80 graden. De allersnelste achtbaan ter wereld is trouwens in Abu Dhabi Ferrari world in de Arabische Emiraten. Hier krijg je een beschermende bril aangereikt om met 240 km per uur over de 2070 meter lange baan te zoeven. Met zulke topsnelheid wil je geen splinter in de ogen krijgen».
   Producer/AuthorIngrid De Vos
   URLhttps://www.hln.be/reizen/achtbaanprofessor-over-nieuwe-plopsa-attractie-hele-uitdaging-om-die-achtbaan-veilig-te-bouwen~ab24633b/
   PersonsJurnan P. Schilder
  • TitleAchtbaanprofessor over nieuwe Plopsa-attractie: “Hele uitdaging om die achtbaan veilig te bouwen”
   Degree of recognitionNational
   Media name/outletHet Laatste Nieuws
   Media typePrint
   Country/TerritoryBelgium
   Date14/08/19
   DescriptionBinnenkort beslist Plopsaland De Panne of het investeert in een nieuwe, extreme achtbaan. Het pretpark heeft nog geen spinning coaster, wiens karretjes 360 graden rond de as draaien. Nu kiezen ze meteen voor een Xtreme Spinning Coaster met een spoor dat óók overkop gaat. Wereldwijd is er nog maar één zo’n rollercoaster.

   Plopsa-ceo Steve Van den Kerkhof is de De Time Traveler in het Amerikaanse Silver Dollar City gaan testen. Hou je vast. Een verticale val. Een looping. Twee lanceringen waarbij de trein met een magneet wordt versneld. En een dive loop waarbij de baan om de as gaat terwijl je een heuveltje opgaat, en bergaf terug rechtop komt. Topsnelheid: 81 km per uur. En op dat traject draaien de wagentjes ook rond hun as. “Als Plopsaland snel bouwt, kunnen ze als eerste in Europa uitpakken met dit type rollercoaster”, zegt achtbaanprofessor Jurnan Schilder.

   Schilder heeft zich als docent dynamica aan de universiteit van Twente gespecialiseerd in achtbanen en volgde de bouw van de Time Traveler. “Zo’n attractie veilig maken is een uitdaging. De beugel houdt je wel in je zitje. Maar als de zwaartekracht (G-kracht) te groot wordt, kan je lichaam moeilijk bloed naar de hersenen pompen. Dat word je misselijk of je valt zelfs flauw. Bij een te hoge negatieve G-kracht, wordt er teveel bloed naar het hoofd gestuurd. Gevaarlijk. Er zijn internationale G-kracht-normen die je moet respecteren. In een normale achtbaan ken je echter op elk moment de positie van de passagier tegenover het spoor. Bij draaiende karretjes moet je voor elk punt op het traject de meest ongunstige positie van de passagier zoeken. De kunst is bij elke bocht of heuvel de grens te zoeken van grootste kick, zonder dat die overslaat in een oncomfortabele ervaring.»
   Producer/AuthorIngrid De Vos
   PersonsJurnan P. Schilder
  • TitleUn expert sur la future montagne russe de Plopsa: “Un défi pour la rendre sûre”
   Media name/outlet7sur7
   Media typeWeb
   Country/TerritoryBelgium
   Date14/08/19
   DescriptionPlopsaland La Panne décidera sous peu de sa prochaine attraction afin de ravir, enfin, les amateurs de sensations fortes. Le parc d’attractions ne dispose en effet pas encore de spinning coaster, ces montagnes russes dont les wagonnets tournent à 360 degrés sur eux-mêmes. Le choix du parc se porte sur un X-treme Spinning Coaster dont les voies se retournent également. Il n’existe pour l’heure qu’un seul manège de ce type dans le monde car le concevoir revient à défier les lois de la physique: “Un vrai challenge d’en faire une attraction sûre pour le public”, analyse un expert.
   URLhttps://www.7sur7.be/insolite/un-expert-sur-la-future-montagne-russe-de-plopsa-un-defi-pour-la-rendre-sure~af555799/
   PersonsJurnan P. Schilder