Een donkere verpakking bevat een hogere kwaliteit product dan een felle verpakking. Een hoekige verpakking maakt de smaak intenser. En bij een slanke verpakking denken we automatisch dat het product gezond is. Een verpakking dringt ons onbewust allerlei oordelen op over het product dat erin zit. Dat gaat verder dan je je als argeloze consument bewust ben, zegt Iris van Ooijen, die hier voor haar promotie aan de UVA onderzoek naar deed.
Ze keek ook naar afwijkende verpakkingen, zoals ketchup in een jampotje. Dat kan goed werken, als de claims op de verpakking hout snijden. Consumenten nemen langer de tijd om die afwijkende verpakking te bestuderen. Ze onthouden de informatie daarop ook beter. De keerzijde is dat zwakke claims ook zorgvuldig bekeken worden. Inhoudsloze beloften als 'Merk X, vertrouwd sinds 19-zoveel' of 'nieuw recept' vallen dan door de mand.
Consumenten blijken heel goed in staat in te schatten wat de waarde van die beloften is, blijkt ook uit het onderzoek van Van Ooijen. Maar de heimelijke verleiding van een verpakking herkennen vinden we minder makkelijk. Dat roept de vraag op of je een vet en ongezond product zou mogen verpakken in een slanke verpakking. Na haar onderzoek denkt Van Ooijen zelf dat fabrikanten dat niet zouden moeten doen. En ze hoopt dat hierover discussie zal ontstaan.
Zelf probeert ze de voorkant van verpakkingen zo veel mogelijk te negeren. Maar na een dag hard werken, is weerstand bieden lastig, weet ze.