Description
HENGELO - Weerstand kweken is een belangrijk wapen tegen besmetting met virussen. Bij jonge kinderen kan een aanpassing van de voeding helpen, ontdekte kinderarts Ellen van der Gaag. „Ik had zelf de link met corona nog niet eens gelegd.” Maar dat deden wetenschappers in Italië alvast voor haar.
Van der Gaag is algemeen kinderarts bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en krijgt, net als de meeste huisartsen in hun praktijk, al jaren vaak jonge kinderen in de spreekkamer die meer dan gemiddeld hoesten, koorts hebben of verkouden zijn. Die al met al bijna zes maanden per jaar aan het kwakkelen zijn. „En bij negen op de tien is er geen medische oorzaak te vinden.”
Rundvlees en groene groentes
De Hengelose kinderarts ging in 2014 op zoek naar een verklaring. Ouders van kinderen tussen de een en vijf jaar, de leeftijd waarop weerstand wordt opgebouwd, kregen een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. Daaruit bleek dat kinderen met klachten veel minder groene groentes en rundvlees aten dan hun leeftijdsgenootjes. En ook minder pure, onbewerkte producten en vetten binnen kregen, die van belang zijn voor het immuunsysteem.
Zo’n 120 kinderen werden vervolgens verder onderzocht. De helft kreeg vaker broccoli, spruitjes en boerenkool voorgeschoteld, aten vaker een stoofpotje met rundvlees, smeerden roomboter op de boterham en dronken volle melk in plaats van halfvolle.
Wel even wennen
Dat was wel even wennen voor de ouders, zegt Van der Gaag. „Het lijkt een beetje in te gaan tegen het advies van het voedingscentrum. Die gaat uit van meer halfvolle producten en margarine in plaats van roomboter. Maar feitelijk is het een aanvulling. En tegenwoordig zie je in steeds meer landen dat volle zuivel voor kinderen geadviseerd wordt. Zelfs in Amerika wordt het bij jonge kinderen geadviseerd, terwijl dat land echt te kampen heeft met overgewicht.”
Geen toename gewicht
Na een week of vier namen de klachten al af. „En in de maanden daarna werd het verschil alleen maar groter.” In het halve jaar dat het onderzoek duurde ging het gemiddelde van 14,5 zieke dagen per maand terug naar 4,8 dagen. Ook voelden de kinderen zich fitter en sliepen ze beter. Tegelijkertijd bleek er geen negatief effect te zijn op het lichaamsgewicht en het cholesterolgehalte. „Dat is toch wel iets waar veel ouders bang voor zijn.”
Volgens het onderzoek is daar dus geen reden voor. „Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Omdat ze groeien, hebben ze juist meer eiwitten en vetten nodig.” Wat volgens Van der Gaag vooral het verschil maakt, is dat bijvoorbeeld roomboter een veel minder bewerkt product is dan margarine en daardoor veel meer natuurlijke bouwstoffen voor kinderen bevat.
Vitaminepillen niet genoeg
Op basis van het onderzoek komt ze met een helder voedingsadvies: geef jonge kinderen vijf dagen in de week groene groentes, drie keer per week rundvlees en dagelijks roomboter en volle melk. Daar kan geen vitaminepil tegenop. „Je kunt goede voeding niet vervangen door pillen.”
De hoestende en proestende jeugd van vandaag kan het resultaat van de moderne tijd zijn, denkt ze. „Het lichaam is niet zo snel veranderd als wat er in de supermarkt ligt. Vroeger at je gewoon wat er was. Nu zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Luxer, mooier en minder saai dan de basisproducten. Maar ook veel minder puur en natuurlijk.”
Promotie uitgesteld
Van der Gaag zou woensdag op basis van het onderzoek, waar ze al in 2014 mee startte, promoveren aan het TechMed Centrum van de Universiteit Twente. Dat is door de coronacrisis voorlopig uitgesteld. Ze wilde daar niet op wachten om met de resultaten naar buiten te komen. Want juist in deze tijd blijkt maar weer hoe belangrijk een gezonde weerstand is. „Ik had zelf de link met corona nog niet eens gelegd. Maar een groep Italiaanse wetenschappers haalden het onderzoek aan als voorbeeld van een proactieve studie.” Ze publiceerden er ook al een artikel over.
Kiwi en vlierbessiroop
Hoewel ze zich aanvankelijk vooral op jonge kinderen richtte, ondervond Van der Gaag dat het voedingsadvies positieve effecten heeft tot zeker het achttiende levensjaar. Of die positieve effecten ook voor volwassenen gelden, is niet de studie meegenomen. Maar hoe dan ook blijft het kweken van weerstand ook op latere leeftijd belangrijk. „Uit literatuuronderzoek blijkt dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie en knoflook kunnen helpen om infecties aan de luchtwegen te verminderen.”
Van der Gaag benadrukt dat het gaat om een voedingsadvies. „Voeding ligt bij veel mensen nogal gevoelig. Het roept snel emoties op. Ik leg ook niemand iets op. Maar op basis van onze ervaringen en wetenschappelijk onderzoek blijkt het een positief effect te hebben. Daar kan iedereen verder zelf zijn voordeel mee doen.”
Period | 21 Mar 2020 |
---|
Media contributions
1Media contributions
Title Hengelose kinderarts stelt vast: groene groentes en rundvlees verminderen ziekteklachten Degree of recognition Regional Media name/outlet Tubantia Media type Print Country/Territory Netherlands Date 21/03/20 URL https://www.tubantia.nl/hengelo/hengelose-kinderarts-stelt-vast-groene-groentes-en-rundvlees-verminderen-ziekteklachten~aa441910/ Persons Ellen José van der Gaag-Heuvel