Laks beheer verkeerslichten leidt tot onnodige ongelukken.

  Press/Media: Expert Comment

  Description

  Verkeerslichten worden in Nederland te weinig gecontroleerd. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de helft van de wegbeheerders na het plaatsen van een verkeerslicht er nauwelijks meer naar omkijkt. Dat leidt tot onnodige ongelukken, stellen verkeersdeskundigen.

  Richtlijnen van CROW, het kenniscentrum voor verkeer en vervoer, schrijven voor dat stoplichten eenmaal in de drie jaar gecontroleerd moeten worden. "Om te kijken of de verkeerssituatie is veranderd bijvoorbeeld, en of de lichten anders moeten worden afgesteld", zegt Emile Oostenbrink van CROW.

  Uit onderzoek van DTV Consultants, een adviesbureau voor verkeer en vervoer, blijkt dat een op de drie wegbeheerders zo'n controle maar hooguit een keer in de vijf jaar uitvoert. En bijna een op de vijf gaf zelfs aan helemaal nooit naar het verkeer rondom hun stoplichten te kijken.

  "Het onderhoud van verkeerslichten laat nogal eens te wensen over", zegt Eric van Berkum, hoogleraar verkeersbeheersing aan de Technische Universiteit Twente. "Dat kost frustratie, tijd en geld."

  Period23 Feb 2016

  Media contributions

  1

  Media contributions