Radio interview "de optimist"

Press/Media: Other

Description

Het leven is onvoorspelbaar, maar als je in de wetenschap in aanmerking wilt komen voor een persoonlijk beurs, die vaak noodzakelijk is voor een succesvolle academische loopbaan, moet je juist een heel voorspelbaar CV hebben.

Het is daardoor heel  lastig om een dergelijke beurs te krijgen wanneer je op de een of andere manier vertraging oploopt, bijvoorbeeld door moederschap.

Aan de andere kant zegt een voorspelbaar CV niks over het idee van de aanvrager. Vernieuwende ideeën die de wetenschap verder brengen, kunnen ook komen van iemand met gaten in het CV.

Ik denk dat er voor dit probleem twee oplossingen zijn. Ten eerste zouden er beurzen gemaakt kunnen worden voor mensen die extra flexibiliteit nodig hebben, bijvoorbeeld voor ouderschap, ziekte of mantelzorg.

Ten tweede zouden beurzen op een andere manier beoordeeld kunnen worden, waarbij het vernieuwende van het idee veel meer waarde krijgt dan het CV van de aanvrager.

Alleen als je met de onvoorspelbare dingen in het leven rekening houdt, zullen meer jonge vrouwen een academische carrière als een mogelijkheid zien. Dit geldt niet alleen voor de wetenschap, maar ook voor vrouwen die topfuncties ambiëren  in het bedrijfsleven of de overheid.  

Period27 Mar 2019

Media contributions

1

Media contributions