3D modellering tweede Heinenoordtunnel: visualisatie van driedimensionale datasets met behulp van driedimensionale geografische informatie systemen (3D-GIS)

C.N. Bremmer, J.K. van Deen, H.R.G.K. Hack, M.A.N. Hendriks, R. Kronieger, S. Ozmutlu, I.L. Ritsema, J. Rots, E. Verbree

Research output: Book/ReportBookAcademic

16 Downloads (Pure)

Abstract

In dit document worden drie 3D-GIS software pakketten vergeleken om zo de voor- en nadelen van elk pakket, evenals de mogelijkheden voor het uitwisselen van data onderling en met EEM rekenprogramma’s te onderzoeken. Als voorbeeld is de bouw van de tweede Heinenoordtunnel gebruikt voor het onderzoek.

De drie partijen zijn GeoDelft, ITC en NITG-TNO, met de respectievelijke software pakketten Intergraph, Lynx en GoCad. De datasets die voor en tijdens de bouw van de Tweede Heinenoordtunnel zijn: sonderingen, boorgat beschrijvingen, topografie, geofysische data en geologische kaarten. De datasets zijn ingevoerd in de verschillende GIS systemen, geanalyseerd en geintegreerd.
Daarna zijn de voor het ontwerp van de tunnel van belang zijnde eigenschappen van de grondlagen uitgevoerd naar numerieke rekenprogramma’s. Hierin zijn, als voorbeeld, de te verwachten zettingen berekend als gevolg van het aanleggen van de tunnel. Deze zettingen zijn weer teruggevoerd in het 3D-GIS en daarin gevisualiseerd. De relaties tussen te verwachten zettingen, ontwerp en bouwwijze van de tunnel en de interactie met de ondergrond worden daardoor direct duidelijk.

Uit de resultaten blijkt dat alle drie de programma’s goed bruikbaar zijn voor het modelleren van de ondergrond en civieltechnische bouwwerken. De platformen blijken prima onafhankelijk te zijn en er kan makkelijk een koppeling worden gevormd met EEM-programma’s, zowel in 2D als in 3D.
Original languageDutch
Place of PublicationGouda
PublisherCentrum Ondergronds Bouwen
Number of pages70
Publication statusPublished - 2000

Keywords

  • ADLIB-BOOK-300
  • ESA

Cite this