Aanbestedingsregels laten heel veel ruimte voor vrijheid : marktwerking in de welzijnszorg

Jan Telgen, Hannah Kruimer

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

De afgelopen decennia is marktwerking in een aantal sectoren geïntroduceerd. De gedachte achter de marktwerking is: (1) concurrentie tussen aanbieders gaat onnodig hoge kosten tegen, (2) meer keuzemogelijkheden voor consumenten en (3) meer creativiteit en vernieuwing van dienstverlening. Zo is de marktwerking ook in de sectoren gezondheidszorg en welzijn geïntroduceerd. Een van de elementen van die marktwerking is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet verplicht gemeenten om de diensten op het gebied van welzijnszorg, zoals Hulp bij het Huishouden (in dit arikel afgekort als HH) in te kopen via aanbestedingsregels. Dat heeft geleid tot veel commotie. In dit artikel analyseren we de gevolgen van de introductie van marktwerking in de welzijnszorg en specifiek het aanbesteden van HH.
Original languageDutch
Pages (from-to)3-5
Number of pages3
JournalOnderwijs en gezondheidszorg
Volume33
Issue number5
DOIs
Publication statusPublished - 2009

Keywords

  • IR-93628
  • METIS-258719

Cite this

@article{75153effc7eb4ae4992e20e74cbe6149,
title = "Aanbestedingsregels laten heel veel ruimte voor vrijheid : marktwerking in de welzijnszorg",
abstract = "De afgelopen decennia is marktwerking in een aantal sectoren ge{\"i}ntroduceerd. De gedachte achter de marktwerking is: (1) concurrentie tussen aanbieders gaat onnodig hoge kosten tegen, (2) meer keuzemogelijkheden voor consumenten en (3) meer creativiteit en vernieuwing van dienstverlening. Zo is de marktwerking ook in de sectoren gezondheidszorg en welzijn ge{\"i}ntroduceerd. Een van de elementen van die marktwerking is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet verplicht gemeenten om de diensten op het gebied van welzijnszorg, zoals Hulp bij het Huishouden (in dit arikel afgekort als HH) in te kopen via aanbestedingsregels. Dat heeft geleid tot veel commotie. In dit artikel analyseren we de gevolgen van de introductie van marktwerking in de welzijnszorg en specifiek het aanbesteden van HH.",
keywords = "IR-93628, METIS-258719",
author = "Jan Telgen and Hannah Kruimer",
year = "2009",
doi = "10.1007/BF03088628",
language = "Dutch",
volume = "33",
pages = "3--5",
journal = "Onderwijs en gezondheidszorg",
issn = "0920-8100",
publisher = "Bohn Stafleu Van Loghum",
number = "5",

}

Aanbestedingsregels laten heel veel ruimte voor vrijheid : marktwerking in de welzijnszorg. / Telgen, Jan; Kruimer, Hannah.

In: Onderwijs en gezondheidszorg, Vol. 33, No. 5, 2009, p. 3-5.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Aanbestedingsregels laten heel veel ruimte voor vrijheid : marktwerking in de welzijnszorg

AU - Telgen, Jan

AU - Kruimer, Hannah

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - De afgelopen decennia is marktwerking in een aantal sectoren geïntroduceerd. De gedachte achter de marktwerking is: (1) concurrentie tussen aanbieders gaat onnodig hoge kosten tegen, (2) meer keuzemogelijkheden voor consumenten en (3) meer creativiteit en vernieuwing van dienstverlening. Zo is de marktwerking ook in de sectoren gezondheidszorg en welzijn geïntroduceerd. Een van de elementen van die marktwerking is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet verplicht gemeenten om de diensten op het gebied van welzijnszorg, zoals Hulp bij het Huishouden (in dit arikel afgekort als HH) in te kopen via aanbestedingsregels. Dat heeft geleid tot veel commotie. In dit artikel analyseren we de gevolgen van de introductie van marktwerking in de welzijnszorg en specifiek het aanbesteden van HH.

AB - De afgelopen decennia is marktwerking in een aantal sectoren geïntroduceerd. De gedachte achter de marktwerking is: (1) concurrentie tussen aanbieders gaat onnodig hoge kosten tegen, (2) meer keuzemogelijkheden voor consumenten en (3) meer creativiteit en vernieuwing van dienstverlening. Zo is de marktwerking ook in de sectoren gezondheidszorg en welzijn geïntroduceerd. Een van de elementen van die marktwerking is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet verplicht gemeenten om de diensten op het gebied van welzijnszorg, zoals Hulp bij het Huishouden (in dit arikel afgekort als HH) in te kopen via aanbestedingsregels. Dat heeft geleid tot veel commotie. In dit artikel analyseren we de gevolgen van de introductie van marktwerking in de welzijnszorg en specifiek het aanbesteden van HH.

KW - IR-93628

KW - METIS-258719

U2 - 10.1007/BF03088628

DO - 10.1007/BF03088628

M3 - Article

VL - 33

SP - 3

EP - 5

JO - Onderwijs en gezondheidszorg

JF - Onderwijs en gezondheidszorg

SN - 0920-8100

IS - 5

ER -