Actieve geluid- en trillingsreductie met piëzo actuator arrays in lichtgewicht panelen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  18 Downloads (Pure)

  Abstract

  Overmatig geluid van trillende panelen wordt doorgaans gereduceerd door het toevoegen van gewicht. Vaak is het toevoegen van gewicht ongewenst, zoals in auto's en vliegtuigen, waar het leidt tot een toename van het brandstofverbruik. Actieve panelen kunnen bij een gelijk gewicht leiden tot lagere geluidsniveaus dan standaard passieve panelen. Ook in lichtgewicht construcites voor precisietechnologie kunnen de trillings- en geluidreducerende eigenschappen van belang zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van piezo-elektrische 'patch' actuatoren die leiden tot zeer compacte en dunnen panelen.
  Original languageUndefined
  Pages (from-to)12-15
  Number of pages4
  JournalMikroniek
  Volume44
  Issue number1
  Publication statusPublished - 2004

  Keywords

  • IR-97752
  • METIS-220027

  Cite this

  @article{f0c05e19e846456b95dfa3aa494203ef,
  title = "Actieve geluid- en trillingsreductie met pi{\"e}zo actuator arrays in lichtgewicht panelen",
  abstract = "Overmatig geluid van trillende panelen wordt doorgaans gereduceerd door het toevoegen van gewicht. Vaak is het toevoegen van gewicht ongewenst, zoals in auto's en vliegtuigen, waar het leidt tot een toename van het brandstofverbruik. Actieve panelen kunnen bij een gelijk gewicht leiden tot lagere geluidsniveaus dan standaard passieve panelen. Ook in lichtgewicht construcites voor precisietechnologie kunnen de trillings- en geluidreducerende eigenschappen van belang zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van piezo-elektrische 'patch' actuatoren die leiden tot zeer compacte en dunnen panelen.",
  keywords = "IR-97752, METIS-220027",
  author = "Berkhoff, {Arthur P.}",
  note = "SAS 17-04",
  year = "2004",
  language = "Undefined",
  volume = "44",
  pages = "12--15",
  journal = "Mikroniek",
  issn = "0026-3699",
  publisher = "Nederlandse Vereniging voor Precisie Technologie",
  number = "1",

  }

  Actieve geluid- en trillingsreductie met piëzo actuator arrays in lichtgewicht panelen. / Berkhoff, Arthur P.

  In: Mikroniek, Vol. 44, No. 1, 2004, p. 12-15.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Actieve geluid- en trillingsreductie met piëzo actuator arrays in lichtgewicht panelen

  AU - Berkhoff, Arthur P.

  N1 - SAS 17-04

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - Overmatig geluid van trillende panelen wordt doorgaans gereduceerd door het toevoegen van gewicht. Vaak is het toevoegen van gewicht ongewenst, zoals in auto's en vliegtuigen, waar het leidt tot een toename van het brandstofverbruik. Actieve panelen kunnen bij een gelijk gewicht leiden tot lagere geluidsniveaus dan standaard passieve panelen. Ook in lichtgewicht construcites voor precisietechnologie kunnen de trillings- en geluidreducerende eigenschappen van belang zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van piezo-elektrische 'patch' actuatoren die leiden tot zeer compacte en dunnen panelen.

  AB - Overmatig geluid van trillende panelen wordt doorgaans gereduceerd door het toevoegen van gewicht. Vaak is het toevoegen van gewicht ongewenst, zoals in auto's en vliegtuigen, waar het leidt tot een toename van het brandstofverbruik. Actieve panelen kunnen bij een gelijk gewicht leiden tot lagere geluidsniveaus dan standaard passieve panelen. Ook in lichtgewicht construcites voor precisietechnologie kunnen de trillings- en geluidreducerende eigenschappen van belang zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van piezo-elektrische 'patch' actuatoren die leiden tot zeer compacte en dunnen panelen.

  KW - IR-97752

  KW - METIS-220027

  M3 - Article

  VL - 44

  SP - 12

  EP - 15

  JO - Mikroniek

  JF - Mikroniek

  SN - 0026-3699

  IS - 1

  ER -