Analytische meetkunde door een synthetische bril

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademic

18 Downloads (Pure)

Abstract

Hoewel de methodiek die analytische meetkunde ons biedt een prachtige techniek is om allerlei stellingen in de Euclidische meetkunde op eenvoudige en overtuigende wijze te bewijzen, leidt zij over het algemeen maar weinig tot daadwerkelijk begrip. Daarnaast is het bij sommige problemen zo dat de analytische methode juist veel omslachtiger is dan een synthetische redenering. In deze werkgroep wordt gezocht naar een meer inzichtelijke manier voor het behandelen van analytische meetkunde in Wiskunde D, waarbij de nadruk voornamelijk ligt op het gebruik van synthetische meetkunde en wiskundig inzicht om foutgevoelig en saai rekenwerk zoveel mogelijk te vermijden. We zullen kort stilstaan bij de achterliggende didactische theorie, en gaan dan aan de slag met een aantal opgaven waarbij we zullen ervaren hoe deze `slim’ aangepakt kunnen worden. Ook worden een aantal concrete handreikingen meegegeven om (al dan niet met behulp van GeoGebra) uw eigen leerlingen op een meetkundigere wijze met analytische meetkunde kennis te laten maken.
Original languageDutch
Title of host publicationConferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen
Place of PublicationUtrecht
PublisherFreudenthal Instituut
Pages44-44
Number of pages1
Publication statusPublished - Feb 2012
Event18e Nationale Wiskunde Dagen 2012 - Noordwijkerhout, Netherlands
Duration: 3 Feb 20124 Feb 2012
Conference number: 18

Workshop

Workshop18e Nationale Wiskunde Dagen 2012
Abbreviated titleNWD
CountryNetherlands
CityNoordwijkerhout
Period3/02/124/02/12

Cite this

Timmer, M., Jeurnink, G. A. M., & Verhoef, N. (2012). Analytische meetkunde door een synthetische bril. In Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen (pp. 44-44). Utrecht: Freudenthal Instituut.
Timmer, Mark ; Jeurnink, Gerard A.M. ; Verhoef, Nellie. / Analytische meetkunde door een synthetische bril. Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen. Utrecht : Freudenthal Instituut, 2012. pp. 44-44
@inproceedings{20ad63831c3a40cd83f0aa76301328a9,
title = "Analytische meetkunde door een synthetische bril",
abstract = "Hoewel de methodiek die analytische meetkunde ons biedt een prachtige techniek is om allerlei stellingen in de Euclidische meetkunde op eenvoudige en overtuigende wijze te bewijzen, leidt zij over het algemeen maar weinig tot daadwerkelijk begrip. Daarnaast is het bij sommige problemen zo dat de analytische methode juist veel omslachtiger is dan een synthetische redenering. In deze werkgroep wordt gezocht naar een meer inzichtelijke manier voor het behandelen van analytische meetkunde in Wiskunde D, waarbij de nadruk voornamelijk ligt op het gebruik van synthetische meetkunde en wiskundig inzicht om foutgevoelig en saai rekenwerk zoveel mogelijk te vermijden. We zullen kort stilstaan bij de achterliggende didactische theorie, en gaan dan aan de slag met een aantal opgaven waarbij we zullen ervaren hoe deze `slim’ aangepakt kunnen worden. Ook worden een aantal concrete handreikingen meegegeven om (al dan niet met behulp van GeoGebra) uw eigen leerlingen op een meetkundigere wijze met analytische meetkunde kennis te laten maken.",
author = "Mark Timmer and Jeurnink, {Gerard A.M.} and Nellie Verhoef",
year = "2012",
month = "2",
language = "Dutch",
pages = "44--44",
booktitle = "Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen",
publisher = "Freudenthal Instituut",

}

Timmer, M, Jeurnink, GAM & Verhoef, N 2012, Analytische meetkunde door een synthetische bril. in Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen. Freudenthal Instituut, Utrecht, pp. 44-44, 18e Nationale Wiskunde Dagen 2012, Noordwijkerhout, Netherlands, 3/02/12.

Analytische meetkunde door een synthetische bril. / Timmer, Mark; Jeurnink, Gerard A.M.; Verhoef, Nellie.

Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen. Utrecht : Freudenthal Instituut, 2012. p. 44-44.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademic

TY - GEN

T1 - Analytische meetkunde door een synthetische bril

AU - Timmer, Mark

AU - Jeurnink, Gerard A.M.

AU - Verhoef, Nellie

PY - 2012/2

Y1 - 2012/2

N2 - Hoewel de methodiek die analytische meetkunde ons biedt een prachtige techniek is om allerlei stellingen in de Euclidische meetkunde op eenvoudige en overtuigende wijze te bewijzen, leidt zij over het algemeen maar weinig tot daadwerkelijk begrip. Daarnaast is het bij sommige problemen zo dat de analytische methode juist veel omslachtiger is dan een synthetische redenering. In deze werkgroep wordt gezocht naar een meer inzichtelijke manier voor het behandelen van analytische meetkunde in Wiskunde D, waarbij de nadruk voornamelijk ligt op het gebruik van synthetische meetkunde en wiskundig inzicht om foutgevoelig en saai rekenwerk zoveel mogelijk te vermijden. We zullen kort stilstaan bij de achterliggende didactische theorie, en gaan dan aan de slag met een aantal opgaven waarbij we zullen ervaren hoe deze `slim’ aangepakt kunnen worden. Ook worden een aantal concrete handreikingen meegegeven om (al dan niet met behulp van GeoGebra) uw eigen leerlingen op een meetkundigere wijze met analytische meetkunde kennis te laten maken.

AB - Hoewel de methodiek die analytische meetkunde ons biedt een prachtige techniek is om allerlei stellingen in de Euclidische meetkunde op eenvoudige en overtuigende wijze te bewijzen, leidt zij over het algemeen maar weinig tot daadwerkelijk begrip. Daarnaast is het bij sommige problemen zo dat de analytische methode juist veel omslachtiger is dan een synthetische redenering. In deze werkgroep wordt gezocht naar een meer inzichtelijke manier voor het behandelen van analytische meetkunde in Wiskunde D, waarbij de nadruk voornamelijk ligt op het gebruik van synthetische meetkunde en wiskundig inzicht om foutgevoelig en saai rekenwerk zoveel mogelijk te vermijden. We zullen kort stilstaan bij de achterliggende didactische theorie, en gaan dan aan de slag met een aantal opgaven waarbij we zullen ervaren hoe deze `slim’ aangepakt kunnen worden. Ook worden een aantal concrete handreikingen meegegeven om (al dan niet met behulp van GeoGebra) uw eigen leerlingen op een meetkundigere wijze met analytische meetkunde kennis te laten maken.

M3 - Conference contribution

SP - 44

EP - 44

BT - Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen

PB - Freudenthal Instituut

CY - Utrecht

ER -

Timmer M, Jeurnink GAM, Verhoef N. Analytische meetkunde door een synthetische bril. In Conferentiegids van de 18e Nationale Wiskunde Dagen. Utrecht: Freudenthal Instituut. 2012. p. 44-44