Artificiële Intelligentie in de Samenleving, en de vraag naar menselijke waardigheid

Research output: Book/ReportBook editingProfessional

Abstract

Hoe ziet onze digitale toekomst eruit? Welke rol spelen mens en machine daarin? In dit ebook bij de tentoonstelling Reflecties word je aan de hand van online en offline installaties meegenomen in een verhaal over algoritmes, kunstmatige intelligentie en machine learning technology. Wie ben jij? Kan de machine jou leren kennen? Hoe werkt AI? Wordt jouw leven beter als algoritmen jouw beslissingen ‘optimaliseren’? Is jouw expertise nog iets waard als machines sneller denken en beter zoeken? Wat blijft er dan van jou over?

Het e-book bij deze tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om op deze vragen te reflecteren en stil te staan bij de maatschappelijke uitdaging waar we nu voor staan. AI-experts verwachten dat tegen 2060 de machine in álle domeinen de mens de baas zal zijn. Maar als mensen niet langer nodig zijn vanwege hun cognitieve of artistieke vaardigheden, waar zijn we dan nog wél voor nodig? Als machines straks beter dan wijzelf kunnen denken, rekenen, schilderen en componeren, als hun verhalen pakkender en schrijnender zijn dan die van ons, waaraan ontlenen we als mens dan onze betekenis en wat is dan onze nieuwe rol? Om als mens in 2060 nog gelukkig te kunnen zijn is het nodig dat we nu nadenken over onze digitale toekomst, de relatie tussen mens en machine en de menselijke waardigheid hierbinnen.

Reflecties is een samenwerking tussen Universiteit Twente en Tetem. De tentoonstelling is ontwikkeld in het kader van het project Make Happiness van Tetem en het onderzoeksproject Man and Machine – Learning in the Digital Society door professor Mieke Boon met studenten van de Master opleiding PSTS (Philosophy of Science, Technology and Society), de Bachelor opleiding ATLAS-UCT, en het BMS lab van de Universiteit Twente. De tentoonstelling is vormgegeven door kunstenaar Jan Merlin Marski.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 29 Apr 2021

Keywords

  • Artificiele Intelligentie
  • Menselijke waardigheid
  • Ethiek
  • Reflectie

Cite this