Balancing acts: How healthcare professionals and teams working with people with intellectual disabilities make sense of solution-focused work

Anne Marie Lohuis

Research output: ThesisPhD Thesis - Research UT, graduation UT

385 Downloads (Pure)

Abstract

Oplossingsgericht werken (OGW) is een werkwijze die aansluit bij de empowermentbenadering in de zorg. Het uitgangspunt van OGW is het benutten van sterke kanten en hulpbronnen van cliënten. Diverse onderzoeken tonen een positief effect aan bij cliënten. Nog niet eerder is onderzocht hoe zorgprofessionals deze nieuwe werkwijze, waarbij de hulpverleningsrol verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’, ervaren. Anne Marie Lohuis heeft dit in samenwerking met Aveleijn, een organisatie die zorg biedt aan mensen met een verstandelijk beperking, onderzocht. Aveleijn heeft OGW in 2005 geïmplementeerd door middel van een uitgebreid scholingsprogramma voor managers, gedragswetenschappers en zorgprofessionals, aan de hand van de oplossingsgerichte kubus van Cauffman. Gedurende een jaar heeft zij nieuwe medewerkers bij Aveleijn gevolgd aan de hand van interviews, logboek registraties en meeloopdagen om vanuit hun perspectief meer te weten te komen over hun ervaringen met deze nieuwe werkwijze met cliënten. Daarnaast heeft zij gekeken hoe OGW op teamniveau van meerwaarde kan zijn en hoe het teams heeft beïnvloed in de manier waarop zij reflecteren op hun effectiviteit. De verschillende onderzoeksbenaderingen en bevindingen in het proefschrift bieden manieren om de aandacht te verleggen van productdenken in de zorg en het strak opvolgen van protocollen naar verdieping in het proces en de mens, waarbij betekenisverlening, taal, nuanceringen en complexiteit een plek krijgen.
Original languageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
  • University of Twente
Supervisors/Advisors
  • Bohlmeijer, Ernst T., Supervisor
  • van Vuuren, Mark, Co-Supervisor
  • Sools, Anneke M., Co-Supervisor
Award date9 Sep 2016
Place of PublicationEnschede
Publisher
Print ISBNs978-94-6233-374-1
DOIs
Publication statusPublished - 9 Sep 2016

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Balancing acts: How healthcare professionals and teams working with people with intellectual disabilities make sense of solution-focused work'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this