Bericht uit de kraamkamer van de vervangingsgeneeskunde: stamcellen in Nederland en Engeland

L. Kater

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  De verwachting is dat stamcellen in de toekomst de basis voor een regeneratieve geneeskunde of vervangingsgeneeskunde gaan vormen. Hoewel het ethisch beleid op het terrein van stamcelonderzoek in Nederland en Groot Brittannië grote overeenkomsten vertoont, is er een duidelijk verschil in de manier waarop het publiek betrokken wordt bij het besluitvormingsproces. Dat heeft echter geen grote consequenties voor het beleid. Het debat gaat in beide landen vooral over de vraag onder welke voorwaarden onderzoek met embryo's is toegestaan, waarbij opvalt dat er weinig aandacht is voor een ethiek van de techniekontwikkeling.
  Original languageUndefined
  Pages (from-to)6-8
  Number of pages3
  JournalNVBe nieuwsbrief
  Volume11
  Issue number4
  Publication statusPublished - 2004

  Keywords

  • METIS-220432

  Cite this

  @article{87d326ddfacd4e66b94e1b6b256761a3,
  title = "Bericht uit de kraamkamer van de vervangingsgeneeskunde: stamcellen in Nederland en Engeland",
  abstract = "De verwachting is dat stamcellen in de toekomst de basis voor een regeneratieve geneeskunde of vervangingsgeneeskunde gaan vormen. Hoewel het ethisch beleid op het terrein van stamcelonderzoek in Nederland en Groot Brittanni{\"e} grote overeenkomsten vertoont, is er een duidelijk verschil in de manier waarop het publiek betrokken wordt bij het besluitvormingsproces. Dat heeft echter geen grote consequenties voor het beleid. Het debat gaat in beide landen vooral over de vraag onder welke voorwaarden onderzoek met embryo's is toegestaan, waarbij opvalt dat er weinig aandacht is voor een ethiek van de techniekontwikkeling.",
  keywords = "METIS-220432",
  author = "L. Kater",
  year = "2004",
  language = "Undefined",
  volume = "11",
  pages = "6--8",
  journal = "NVBe nieuwsbrief",
  number = "4",

  }

  Bericht uit de kraamkamer van de vervangingsgeneeskunde: stamcellen in Nederland en Engeland. / Kater, L.

  In: NVBe nieuwsbrief, Vol. 11, No. 4, 2004, p. 6-8.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Bericht uit de kraamkamer van de vervangingsgeneeskunde: stamcellen in Nederland en Engeland

  AU - Kater, L.

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - De verwachting is dat stamcellen in de toekomst de basis voor een regeneratieve geneeskunde of vervangingsgeneeskunde gaan vormen. Hoewel het ethisch beleid op het terrein van stamcelonderzoek in Nederland en Groot Brittannië grote overeenkomsten vertoont, is er een duidelijk verschil in de manier waarop het publiek betrokken wordt bij het besluitvormingsproces. Dat heeft echter geen grote consequenties voor het beleid. Het debat gaat in beide landen vooral over de vraag onder welke voorwaarden onderzoek met embryo's is toegestaan, waarbij opvalt dat er weinig aandacht is voor een ethiek van de techniekontwikkeling.

  AB - De verwachting is dat stamcellen in de toekomst de basis voor een regeneratieve geneeskunde of vervangingsgeneeskunde gaan vormen. Hoewel het ethisch beleid op het terrein van stamcelonderzoek in Nederland en Groot Brittannië grote overeenkomsten vertoont, is er een duidelijk verschil in de manier waarop het publiek betrokken wordt bij het besluitvormingsproces. Dat heeft echter geen grote consequenties voor het beleid. Het debat gaat in beide landen vooral over de vraag onder welke voorwaarden onderzoek met embryo's is toegestaan, waarbij opvalt dat er weinig aandacht is voor een ethiek van de techniekontwikkeling.

  KW - METIS-220432

  M3 - Article

  VL - 11

  SP - 6

  EP - 8

  JO - NVBe nieuwsbrief

  JF - NVBe nieuwsbrief

  IS - 4

  ER -