Betrouwbare modellen door onbetrouwbaar OV

Niels van Oort, Robert van Leusden, Ties Brands

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademic

21 Downloads (Pure)

Abstract

Al het OV rijdt op tijd in verkeersmodellen. Huidige, state of the art, verkeersmodellen houden namelijk geen expliciete rekening met de betrouwbaarheid van de dienstuitvoering van OV, terwijl het door reizigers als één van de belangrijkste aspecten wordt gezien. Een onbetrouwbare dienstuitvoering leidt tot extra reistijd en een onzekere aankomsttijd. De verwachting is dan ook dat reizigers lagere kosten ervaren als zij gebruik maken van een meer betrouwbare reisoptie. Om dit aspect mee te kunnen nemen in een verkeersmodel, wordt in dit paper een driestappenplan gepresenteerd, gebruik makend van data over de gerealiseerde dienstuitvoering uit GOVI. Deze drie stappen bestaan uit het bepalen van de rijtijdspreiding van de voertuigen, het bepalen van het effect op wacht- en in-voertuigtijd en uiteindelijk het bepalen van het verwachte effect van onbetrouwbaarheid op de gemiddelde reistijd per reiziger. Deze benadering is succesvol getest op het verkeersmodel van de regio Utrecht: door het toevoegen van betrouwbaarheid als kenmerk van de OV lijnen in het model, is de verklarende waarde van het model toegenomen, doordat resultaat voor kalibratie 18% dichter bij de telcijfers komt. Doordat betrouwbaarheid nu als kenmerk van het OV netwerk wordt meegegeven, is het mogelijk om verbeteringen in de betrouwbaarheid expliciet mee te nemen als modelvariant. Dit biedt mogelijkheden voor het evalueren van maatregelen die niet zo zeer de snelheid van het OV beïnvloeden, maar wel de betrouwbaarheid. De modelresultaten kunnen bijvoorbeeld input zijn voor een maatschappelijke kosten-baten analyse. Verbeterde betrouwbaarheid heeft immers substantiële maatschappelijke baten tot gevolg. Het driestappenplan is de eerste aanpak én toepassing wereldwijd van het meenemen van onbetrouwbaarheid in verkeersmodellen. We verwachten dan ook het aantal toepassingen snel te kunnen uitbreiden de komende tijd.
Original languageDutch
Title of host publicationProceedings Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS), 21-22 November 2013, Rotterdam. (online)
Place of PublicationRotterdam
PublisherC.V.S.
Pages1-15
Publication statusPublished - 21 Nov 2013
EventColloquium Vervoersplanoglogisch Speurwerk, CVS 2013: 40 jaar CVS: van oliecrisis tot kredietcrisis - SS Rotterdam, Rotterdam, Netherlands
Duration: 21 Nov 201322 Nov 2013
http://www.cvs-congres.nl/cvs-vorige-jaren/cvs-2013

Publication series

Name
PublisherColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS)

Conference

ConferenceColloquium Vervoersplanoglogisch Speurwerk, CVS 2013
Abbreviated titleCVS
Country/TerritoryNetherlands
CityRotterdam
Period21/11/1322/11/13
Internet address

Keywords

  • METIS-299898
  • IR-90852

Cite this