Christendemocratisch burgerschapsidee strijdig met de mythe van eigen verantwoordelijkheid

Marinus R.R. Ossewaarde, R. Ossewaarde-Lowtoo

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

15 Downloads (Pure)

Abstract

Christendemocratische partijen in Europa hebben hun identiteit verloochend door het neoliberale begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ te omarmen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ is slechts een instrument in de hervorming van de verzorgingsstaat. Maar het christendemocratisch begrip van burgerschap is gebaseerd op een integraal beeld van de geschapen mens. Deze mens is van ‘onschatbare waarde’, in staat om zichzelf te transcenderen, om de haat, nijd en het geweld – het kwaad – in zichzelf tot naastenliefde om te vormen. De omvorming van mensen tot burgers zou de essentie moeten zijn van christendemocratische politiek.
Original languageDutch
Article number24
Pages (from-to)-
JournalChristen democratische verkenningen
Volume2013
Issue number1
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • METIS-296856
  • IR-86578

Cite this

@article{c4c64d9725644cb5a885a80247b7e5ba,
title = "Christendemocratisch burgerschapsidee strijdig met de mythe van eigen verantwoordelijkheid",
abstract = "Christendemocratische partijen in Europa hebben hun identiteit verloochend door het neoliberale begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ te omarmen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ is slechts een instrument in de hervorming van de verzorgingsstaat. Maar het christendemocratisch begrip van burgerschap is gebaseerd op een integraal beeld van de geschapen mens. Deze mens is van ‘onschatbare waarde’, in staat om zichzelf te transcenderen, om de haat, nijd en het geweld – het kwaad – in zichzelf tot naastenliefde om te vormen. De omvorming van mensen tot burgers zou de essentie moeten zijn van christendemocratische politiek.",
keywords = "METIS-296856, IR-86578",
author = "Ossewaarde, {Marinus R.R.} and R. Ossewaarde-Lowtoo",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "2013",
pages = "--",
journal = "Christen democratische verkenningen",
issn = "0167-9155",
publisher = "Uitgeverij Boom",
number = "1",

}

Christendemocratisch burgerschapsidee strijdig met de mythe van eigen verantwoordelijkheid. / Ossewaarde, Marinus R.R.; Ossewaarde-Lowtoo, R.

In: Christen democratische verkenningen, Vol. 2013, No. 1, 24, 2013, p. -.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Christendemocratisch burgerschapsidee strijdig met de mythe van eigen verantwoordelijkheid

AU - Ossewaarde, Marinus R.R.

AU - Ossewaarde-Lowtoo, R.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Christendemocratische partijen in Europa hebben hun identiteit verloochend door het neoliberale begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ te omarmen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ is slechts een instrument in de hervorming van de verzorgingsstaat. Maar het christendemocratisch begrip van burgerschap is gebaseerd op een integraal beeld van de geschapen mens. Deze mens is van ‘onschatbare waarde’, in staat om zichzelf te transcenderen, om de haat, nijd en het geweld – het kwaad – in zichzelf tot naastenliefde om te vormen. De omvorming van mensen tot burgers zou de essentie moeten zijn van christendemocratische politiek.

AB - Christendemocratische partijen in Europa hebben hun identiteit verloochend door het neoliberale begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ te omarmen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ is slechts een instrument in de hervorming van de verzorgingsstaat. Maar het christendemocratisch begrip van burgerschap is gebaseerd op een integraal beeld van de geschapen mens. Deze mens is van ‘onschatbare waarde’, in staat om zichzelf te transcenderen, om de haat, nijd en het geweld – het kwaad – in zichzelf tot naastenliefde om te vormen. De omvorming van mensen tot burgers zou de essentie moeten zijn van christendemocratische politiek.

KW - METIS-296856

KW - IR-86578

M3 - Article

VL - 2013

SP - -

JO - Christen democratische verkenningen

JF - Christen democratische verkenningen

SN - 0167-9155

IS - 1

M1 - 24

ER -