Communicatiewetenschap als scheikunde of chemie: naar een integrale benadering van de wetenschapsdiscipline

Hubrecht A. van Vuuren, Noelle Aarts, Tim Stevens

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Vakgenoten binnen een discipline zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het bestrijken van een zo breed mogelijk spectrum van onderwerpen dat binnen die discipline valt. Dat geldt zeker ook voor de communicatiewetenschappelijke discipline, temeer omdat communicatie als maatschappelijk fenomeen belangrijker lijkt dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan de betekenis van social media voor de ontwikkeling van jongeren, aan de wijze waarop organisaties zich positioneren in hun omgeving of aan de manier waarop collectieve sociale bewegingen tot stand komen en hun doelen proberen te realiseren (Castells, 2012). In de dagelijkse hectiek van het wetenschapsbedrijf zijn we snel geneigd voort te borduren op bestaande perspectieven, methoden en resultaten waarbij onze weg onopgemerkt kan versmallen en we de volle breedte van wetenschappelijk onderzoek niet meer benutten. Het Etmaal van de Communicatiewetenschap is dan een uitgelezen kans om in gesprek te komen met collega’s en te reflecteren over het vakgebied. In dit kader delen we graag twee ‘memorable messages’ (Stohl, 1986) die zijn blijven hangen na gesprekken op een recent Etmaal.
Original languageDutch
Pages (from-to)329-
Number of pages14
JournalTijdschrift voor communicatiewetenschap
Volume42
Issue number4
Publication statusPublished - 2014

Keywords

  • METIS-308993
  • IR-94077

Cite this

@article{e0c2397715294b18aec48dd55464be1f,
title = "Communicatiewetenschap als scheikunde of chemie: naar een integrale benadering van de wetenschapsdiscipline",
abstract = "Vakgenoten binnen een discipline zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het bestrijken van een zo breed mogelijk spectrum van onderwerpen dat binnen die discipline valt. Dat geldt zeker ook voor de communicatiewetenschappelijke discipline, temeer omdat communicatie als maatschappelijk fenomeen belangrijker lijkt dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan de betekenis van social media voor de ontwikkeling van jongeren, aan de wijze waarop organisaties zich positioneren in hun omgeving of aan de manier waarop collectieve sociale bewegingen tot stand komen en hun doelen proberen te realiseren (Castells, 2012). In de dagelijkse hectiek van het wetenschapsbedrijf zijn we snel geneigd voort te borduren op bestaande perspectieven, methoden en resultaten waarbij onze weg onopgemerkt kan versmallen en we de volle breedte van wetenschappelijk onderzoek niet meer benutten. Het Etmaal van de Communicatiewetenschap is dan een uitgelezen kans om in gesprek te komen met collega’s en te reflecteren over het vakgebied. In dit kader delen we graag twee ‘memorable messages’ (Stohl, 1986) die zijn blijven hangen na gesprekken op een recent Etmaal.",
keywords = "METIS-308993, IR-94077",
author = "{van Vuuren}, {Hubrecht A.} and Noelle Aarts and Tim Stevens",
year = "2014",
language = "Dutch",
volume = "42",
pages = "329--",
journal = "Tijdschrift voor communicatiewetenschap",
issn = "1384-6930",
publisher = "Uitgeverij Boom",
number = "4",

}

Communicatiewetenschap als scheikunde of chemie: naar een integrale benadering van de wetenschapsdiscipline. / van Vuuren, Hubrecht A.; Aarts, Noelle; Stevens, Tim.

In: Tijdschrift voor communicatiewetenschap, Vol. 42, No. 4, 2014, p. 329-.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Communicatiewetenschap als scheikunde of chemie: naar een integrale benadering van de wetenschapsdiscipline

AU - van Vuuren, Hubrecht A.

AU - Aarts, Noelle

AU - Stevens, Tim

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Vakgenoten binnen een discipline zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het bestrijken van een zo breed mogelijk spectrum van onderwerpen dat binnen die discipline valt. Dat geldt zeker ook voor de communicatiewetenschappelijke discipline, temeer omdat communicatie als maatschappelijk fenomeen belangrijker lijkt dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan de betekenis van social media voor de ontwikkeling van jongeren, aan de wijze waarop organisaties zich positioneren in hun omgeving of aan de manier waarop collectieve sociale bewegingen tot stand komen en hun doelen proberen te realiseren (Castells, 2012). In de dagelijkse hectiek van het wetenschapsbedrijf zijn we snel geneigd voort te borduren op bestaande perspectieven, methoden en resultaten waarbij onze weg onopgemerkt kan versmallen en we de volle breedte van wetenschappelijk onderzoek niet meer benutten. Het Etmaal van de Communicatiewetenschap is dan een uitgelezen kans om in gesprek te komen met collega’s en te reflecteren over het vakgebied. In dit kader delen we graag twee ‘memorable messages’ (Stohl, 1986) die zijn blijven hangen na gesprekken op een recent Etmaal.

AB - Vakgenoten binnen een discipline zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het bestrijken van een zo breed mogelijk spectrum van onderwerpen dat binnen die discipline valt. Dat geldt zeker ook voor de communicatiewetenschappelijke discipline, temeer omdat communicatie als maatschappelijk fenomeen belangrijker lijkt dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan de betekenis van social media voor de ontwikkeling van jongeren, aan de wijze waarop organisaties zich positioneren in hun omgeving of aan de manier waarop collectieve sociale bewegingen tot stand komen en hun doelen proberen te realiseren (Castells, 2012). In de dagelijkse hectiek van het wetenschapsbedrijf zijn we snel geneigd voort te borduren op bestaande perspectieven, methoden en resultaten waarbij onze weg onopgemerkt kan versmallen en we de volle breedte van wetenschappelijk onderzoek niet meer benutten. Het Etmaal van de Communicatiewetenschap is dan een uitgelezen kans om in gesprek te komen met collega’s en te reflecteren over het vakgebied. In dit kader delen we graag twee ‘memorable messages’ (Stohl, 1986) die zijn blijven hangen na gesprekken op een recent Etmaal.

KW - METIS-308993

KW - IR-94077

M3 - Article

VL - 42

SP - 329-

JO - Tijdschrift voor communicatiewetenschap

JF - Tijdschrift voor communicatiewetenschap

SN - 1384-6930

IS - 4

ER -