Competenties van de ICT-architect

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Digitale architectuur staat binnen en buiten Nederland volop in de aandacht. In Nederland proberen organisaties zoals het SCIA en ERIA digitale architecten (onder verschillende namen) te certificeren, en internationaal heeft het TOGAF afgelopen zomer een certificatie-initiatief gelanceerd. In al deze initiatieven zijn de gepubliceerde competentiedefinities nogal vaag en onvolledig gedefinieerd, en bij sommige certificeringsinstellingen zijn ze geheel afwezig. Bovendien is de terminologie niet gestandaardiseerd, zodat gebruikersbedrijven niet weten wat ze krijgen als een consultancybedrijf ze een enterprise-architect of informatie-architect aanbiedt. In de afgelopen twee jaar is door de Universiteit Twente in opdracht van het Nederlands Architectuurforum (NAF) onderzoek gedaan naar competenties van ICT-architecten. In dit artikel vat ik de resultaten kort samen. Ik begin met een definitie van het competentiebegrip.
Original languageUndefined
Pages (from-to)34-40
Number of pages7
JournalInformatie
Volume48
Issue number3
Publication statusPublished - Apr 2006

Keywords

  • SCS-Services
  • EWI-1907
  • IR-62862
  • METIS-237993

Cite this

Wieringa, Roelf J. / Competenties van de ICT-architect. In: Informatie. 2006 ; Vol. 48, No. 3. pp. 34-40.
@article{2ba6b1f42e794a9f8c41da1df9fef24d,
title = "Competenties van de ICT-architect",
abstract = "Digitale architectuur staat binnen en buiten Nederland volop in de aandacht. In Nederland proberen organisaties zoals het SCIA en ERIA digitale architecten (onder verschillende namen) te certificeren, en internationaal heeft het TOGAF afgelopen zomer een certificatie-initiatief gelanceerd. In al deze initiatieven zijn de gepubliceerde competentiedefinities nogal vaag en onvolledig gedefinieerd, en bij sommige certificeringsinstellingen zijn ze geheel afwezig. Bovendien is de terminologie niet gestandaardiseerd, zodat gebruikersbedrijven niet weten wat ze krijgen als een consultancybedrijf ze een enterprise-architect of informatie-architect aanbiedt. In de afgelopen twee jaar is door de Universiteit Twente in opdracht van het Nederlands Architectuurforum (NAF) onderzoek gedaan naar competenties van ICT-architecten. In dit artikel vat ik de resultaten kort samen. Ik begin met een definitie van het competentiebegrip.",
keywords = "SCS-Services, EWI-1907, IR-62862, METIS-237993",
author = "Wieringa, {Roelf J.}",
year = "2006",
month = "4",
language = "Undefined",
volume = "48",
pages = "34--40",
journal = "Informatie",
issn = "0019-9907",
publisher = "SDU",
number = "3",

}

Wieringa, RJ 2006, 'Competenties van de ICT-architect' Informatie, vol. 48, no. 3, pp. 34-40.

Competenties van de ICT-architect. / Wieringa, Roelf J.

In: Informatie, Vol. 48, No. 3, 04.2006, p. 34-40.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Competenties van de ICT-architect

AU - Wieringa, Roelf J.

PY - 2006/4

Y1 - 2006/4

N2 - Digitale architectuur staat binnen en buiten Nederland volop in de aandacht. In Nederland proberen organisaties zoals het SCIA en ERIA digitale architecten (onder verschillende namen) te certificeren, en internationaal heeft het TOGAF afgelopen zomer een certificatie-initiatief gelanceerd. In al deze initiatieven zijn de gepubliceerde competentiedefinities nogal vaag en onvolledig gedefinieerd, en bij sommige certificeringsinstellingen zijn ze geheel afwezig. Bovendien is de terminologie niet gestandaardiseerd, zodat gebruikersbedrijven niet weten wat ze krijgen als een consultancybedrijf ze een enterprise-architect of informatie-architect aanbiedt. In de afgelopen twee jaar is door de Universiteit Twente in opdracht van het Nederlands Architectuurforum (NAF) onderzoek gedaan naar competenties van ICT-architecten. In dit artikel vat ik de resultaten kort samen. Ik begin met een definitie van het competentiebegrip.

AB - Digitale architectuur staat binnen en buiten Nederland volop in de aandacht. In Nederland proberen organisaties zoals het SCIA en ERIA digitale architecten (onder verschillende namen) te certificeren, en internationaal heeft het TOGAF afgelopen zomer een certificatie-initiatief gelanceerd. In al deze initiatieven zijn de gepubliceerde competentiedefinities nogal vaag en onvolledig gedefinieerd, en bij sommige certificeringsinstellingen zijn ze geheel afwezig. Bovendien is de terminologie niet gestandaardiseerd, zodat gebruikersbedrijven niet weten wat ze krijgen als een consultancybedrijf ze een enterprise-architect of informatie-architect aanbiedt. In de afgelopen twee jaar is door de Universiteit Twente in opdracht van het Nederlands Architectuurforum (NAF) onderzoek gedaan naar competenties van ICT-architecten. In dit artikel vat ik de resultaten kort samen. Ik begin met een definitie van het competentiebegrip.

KW - SCS-Services

KW - EWI-1907

KW - IR-62862

KW - METIS-237993

M3 - Article

VL - 48

SP - 34

EP - 40

JO - Informatie

JF - Informatie

SN - 0019-9907

IS - 3

ER -