Computernetwerken

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

116 Downloads (Pure)

Abstract

Vanaf de jaren ’60, toen onder auspiciën van het Advanced Research Project Agency (ARPA) de eerste schreden werden gezet die leidden tot het ARPAnet en later tot het Internet, zijn er zeer veel technologische en conceptuele ontwikkelingen geweest rond netwerken. Kenmerkende voorwaarden voor computernetwerken, waarbij de verschijningsvorm en de doelstelling van de eindgebruiker worden benadrukt, zijn: •een stelsel door communicatieverbindingen gekoppelde maar overigens zelfstandige informatieverwerkende entiteiten, die •via deze verbindingen en overeenkomstig precieze voorschriften interacties kunnen uitvoeren ten behoeve van een of meer specifieke doelen. In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de eigenschappen van communicatieverbindingen voor computernetwerken, en op de vorm, structurering en inhoud van de voorschriften voor interacties in computernetwerken.
Original languageDutch
Title of host publicationICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie
EditorsT.M.A. Bemelmans, P.M.E. de Bra, M. Looijen, G. van Oortmerssen
Place of PublicationArnhem
PublisherKoninklijke PBNA B.V.
Pages771-842
Number of pages72
ISBN (Print)90 6228 303 9
Publication statusPublished - 1999

Publication series

NameKoninklijke PBNA Poly-Zakboekjes
PublisherKoninklijke PBNA b.v.

Keywords

  • SCS-Services

Cite this

van Sinderen, M. J., Pras, A., van Beijnum, B. J. F., Hoeksema, F. W., & Quartel, D. (1999). Computernetwerken. In T. M. A. Bemelmans, P. M. E. de Bra, M. Looijen, & G. van Oortmerssen (Eds.), ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie (pp. 771-842). (Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes). Arnhem: Koninklijke PBNA B.V..
van Sinderen, Marten J. ; Pras, Aiko ; van Beijnum, Bernhard J.F. ; Hoeksema, F.W. ; Quartel, Dick. / Computernetwerken. ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie. editor / T.M.A. Bemelmans ; P.M.E. de Bra ; M. Looijen ; G. van Oortmerssen. Arnhem : Koninklijke PBNA B.V., 1999. pp. 771-842 (Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes).
@inbook{62c03b5e8aff4ef4bf49f083ff504417,
title = "Computernetwerken",
abstract = "Vanaf de jaren ’60, toen onder auspici{\"e}n van het Advanced Research Project Agency (ARPA) de eerste schreden werden gezet die leidden tot het ARPAnet en later tot het Internet, zijn er zeer veel technologische en conceptuele ontwikkelingen geweest rond netwerken. Kenmerkende voorwaarden voor computernetwerken, waarbij de verschijningsvorm en de doelstelling van de eindgebruiker worden benadrukt, zijn: •een stelsel door communicatieverbindingen gekoppelde maar overigens zelfstandige informatieverwerkende entiteiten, die •via deze verbindingen en overeenkomstig precieze voorschriften interacties kunnen uitvoeren ten behoeve van een of meer specifieke doelen. In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de eigenschappen van communicatieverbindingen voor computernetwerken, en op de vorm, structurering en inhoud van de voorschriften voor interacties in computernetwerken.",
keywords = "SCS-Services",
author = "{van Sinderen}, {Marten J.} and Aiko Pras and {van Beijnum}, {Bernhard J.F.} and F.W. Hoeksema and Dick Quartel",
year = "1999",
language = "Dutch",
isbn = "90 6228 303 9",
series = "Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes",
publisher = "Koninklijke PBNA B.V.",
pages = "771--842",
editor = "T.M.A. Bemelmans and {de Bra}, P.M.E. and M. Looijen and {van Oortmerssen}, G.",
booktitle = "ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie",

}

van Sinderen, MJ, Pras, A, van Beijnum, BJF, Hoeksema, FW & Quartel, D 1999, Computernetwerken. in TMA Bemelmans, PME de Bra, M Looijen & G van Oortmerssen (eds), ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie. Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes, Koninklijke PBNA B.V., Arnhem, pp. 771-842.

Computernetwerken. / van Sinderen, Marten J.; Pras, Aiko; van Beijnum, Bernhard J.F.; Hoeksema, F.W.; Quartel, Dick.

ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie. ed. / T.M.A. Bemelmans; P.M.E. de Bra; M. Looijen; G. van Oortmerssen. Arnhem : Koninklijke PBNA B.V., 1999. p. 771-842 (Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Computernetwerken

AU - van Sinderen, Marten J.

AU - Pras, Aiko

AU - van Beijnum, Bernhard J.F.

AU - Hoeksema, F.W.

AU - Quartel, Dick

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Vanaf de jaren ’60, toen onder auspiciën van het Advanced Research Project Agency (ARPA) de eerste schreden werden gezet die leidden tot het ARPAnet en later tot het Internet, zijn er zeer veel technologische en conceptuele ontwikkelingen geweest rond netwerken. Kenmerkende voorwaarden voor computernetwerken, waarbij de verschijningsvorm en de doelstelling van de eindgebruiker worden benadrukt, zijn: •een stelsel door communicatieverbindingen gekoppelde maar overigens zelfstandige informatieverwerkende entiteiten, die •via deze verbindingen en overeenkomstig precieze voorschriften interacties kunnen uitvoeren ten behoeve van een of meer specifieke doelen. In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de eigenschappen van communicatieverbindingen voor computernetwerken, en op de vorm, structurering en inhoud van de voorschriften voor interacties in computernetwerken.

AB - Vanaf de jaren ’60, toen onder auspiciën van het Advanced Research Project Agency (ARPA) de eerste schreden werden gezet die leidden tot het ARPAnet en later tot het Internet, zijn er zeer veel technologische en conceptuele ontwikkelingen geweest rond netwerken. Kenmerkende voorwaarden voor computernetwerken, waarbij de verschijningsvorm en de doelstelling van de eindgebruiker worden benadrukt, zijn: •een stelsel door communicatieverbindingen gekoppelde maar overigens zelfstandige informatieverwerkende entiteiten, die •via deze verbindingen en overeenkomstig precieze voorschriften interacties kunnen uitvoeren ten behoeve van een of meer specifieke doelen. In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de eigenschappen van communicatieverbindingen voor computernetwerken, en op de vorm, structurering en inhoud van de voorschriften voor interacties in computernetwerken.

KW - SCS-Services

M3 - Chapter

SN - 90 6228 303 9

T3 - Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes

SP - 771

EP - 842

BT - ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie

A2 - Bemelmans, T.M.A.

A2 - de Bra, P.M.E.

A2 - Looijen, M.

A2 - van Oortmerssen, G.

PB - Koninklijke PBNA B.V.

CY - Arnhem

ER -

van Sinderen MJ, Pras A, van Beijnum BJF, Hoeksema FW, Quartel D. Computernetwerken. In Bemelmans TMA, de Bra PME, Looijen M, van Oortmerssen G, editors, ICT-Zakboekje, Informatie- en Communicatietechnologie. Arnhem: Koninklijke PBNA B.V. 1999. p. 771-842. (Koninklijke PBNA Poly-Zakboekjes).