COVID-19 en de “intelligente lockdown" in de ogen van de burgers: deel 3: Meningen over de corona-app

Translated title of the contribution: COVID-19 and the "intelligent lockdown" in the citizens' eyes: part 3: Perceptions of the corona app

Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

Abstract

OVER DEZE STUDIE
De COVID-19-pandemie heeft de volksgezondheid in Nederland op ongekende schaal getroffen. Naast verschillende "intelligente lockdown”-maatregelen, onderzoekt de Nederlandse regering andere manieren om de verspreiding van het virus bestrijden en te beheersen. In het bijzonder heeft de regering besloten een zogenaamde "corona-app" te ontwikkelen. De app zou het mogelijk maken om mensen te waarschuwen die in contact zijn geweest met een positief getest persoon. Maar zoals bij veel andere anti-coronamaatregelen hangt het succes van de corona-app grotendeels af van de vrijwillige bereidheid van mensen om deze te gebruiken. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat mensen weten en denken over de corona-app.
In deze studie onderzoeken we de opvattingen van mensen over de corona-app evenals factoren die invloed kunnen hebben op de beslissing van mensen om deze te installeren en te gebruiken. We kijken naar de feitelijke kennis over de app en inventariseren welke voor- en nadelen mensen zien aan het gebruik van de app. De veronderstelde nadelen richten zich met name op zorgen met betrekking tot privacy en veilige opslag van persoonlijke gegevens. Door resultaten van verschillende sociaal-demografische groepen (bijv. naar leeftijd en opleidingsniveau) te vergelijken, beantwoorden we de vraag wie het meest – en minst - bereid is de corona-app te gebruiken, en waarom?

DE CONTEXT
De gepresenteerde gegevens zijn verzameld tussen 16 en 23 juli 2020, kort nadat de overheid specificaties van de nieuwe corona-app (CoronaMelder) bekendmaakte, maar voordat deze officieel publiek werd vrijgegeven. Een geavanceerde pilot-versie van deze app werd in juni-juli getest in de regio Twente. De CoronaMelder is sinds 10 oktober voor heel Nederland beschikbaar.
Kort voor het onderzoek kondigde de Nederlandse overheid ook een aantal versoepelingen van de lockdown-maatregelen af. Tot en met 30 juni 2020 registreerde de Nederlandse overheid 50.273 mensen die positief testten op COVID-19, 11.877 mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen en 6.113 doden in verband met een COVID-19-infectie.

IN DIT RAPPORT
In hoofdstuk 1 wordt er gekeken hoe uitgebreid de kennis is over de corona-app in juli 2020, na de eerste pilot lancering in Twente en voor de geplande landelijke lancering. We kijken in dit hoofdstuk naar hoeveel respondenten weten over de app, of ze van plan zijn om deze te gebruiken en in hoeverre ze denken dat andere mensen de app zullen gaan gebruiken. Verder wordt er nagegaan of de gebruiksintentie verschilt tussen verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus. Hoofdstuk 2 analyseert de houdingen ten opzichte van de voor- en nadelen van de app – onder de Nederlandse bevolking in het geheel maar ook onder verschillende demografische groepen. Hoofdstuk 3 onderzoekt in hoeverre burgers de overheid vertrouwen in relatie tot de app: dwz. of men de overheid vertrouwt met het verzamelen, opslaan, verwerken en hergebruiken van (potentieel privacygevoelige) gegevens.
Translated title of the contributionCOVID-19 and the "intelligent lockdown" in the citizens' eyes: part 3: Perceptions of the corona app
Original languageDutch
Publication statusPublished - 29 Oct 2020

Keywords

  • Covid-19 coronavirus
  • intelligent lockdown
  • corona app
  • public opinion
  • trust in government

Fingerprint

Dive into the research topics of 'COVID-19 and the "intelligent lockdown" in the citizens' eyes: part 3: Perceptions of the corona app'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this