De computer als leermiddel in het lager onderwijs

J.J. Beishuizen, A. Dirkzwager

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

16 Downloads (Pure)

Abstract

In het S. V.0.-project ' Leren met computers in het ondenvijs' werd de computer in het lager onderwijs vooral gebruikt voor 1. remediële doeleinden, en 2. het leren programmeren. Oefenprogramma's benutten bij uitstek de interactieve
mogelijkheden van de computer. Gebruiksvormen: remedieel (voor enkele achterblijvers), aanvullend bij klassikaal onderwijs (voor alle leerlingen), verrijkend (voor enkele voorlopers). Computergestuurde oefening bleek statistisch geen significant grotere prestatiestijging op te leveren dan overeenkomstige schriftelijke oefening. Wel werd de motivatie en de concentratie er door vergroot. In het onderwijs van de toekomst zal de informatietechnogie een steeds belangrijker plaats innemen. Hierdoor zullen niet alleen leerlingen zelfstandiger kunnen leren maar zal ook het schoolse onderwijs effectiever kunnen verlopen.
Original languageDutch
Pages (from-to)32-42
JournalPedagogische studiën
Volume61
Publication statusPublished - 1984

Cite this

Beishuizen, J. J., & Dirkzwager, A. (1984). De computer als leermiddel in het lager onderwijs. Pedagogische studiën, 61, 32-42.
Beishuizen, J.J. ; Dirkzwager, A. / De computer als leermiddel in het lager onderwijs. In: Pedagogische studiën. 1984 ; Vol. 61. pp. 32-42.
@article{8a0accc8865149a5a7f93c2b83838d70,
title = "De computer als leermiddel in het lager onderwijs",
abstract = "In het S. V.0.-project ' Leren met computers in het ondenvijs' werd de computer in het lager onderwijs vooral gebruikt voor 1. remedi{\"e}le doeleinden, en 2. het leren programmeren. Oefenprogramma's benutten bij uitstek de interactievemogelijkheden van de computer. Gebruiksvormen: remedieel (voor enkele achterblijvers), aanvullend bij klassikaal onderwijs (voor alle leerlingen), verrijkend (voor enkele voorlopers). Computergestuurde oefening bleek statistisch geen significant grotere prestatiestijging op te leveren dan overeenkomstige schriftelijke oefening. Wel werd de motivatie en de concentratie er door vergroot. In het onderwijs van de toekomst zal de informatietechnogie een steeds belangrijker plaats innemen. Hierdoor zullen niet alleen leerlingen zelfstandiger kunnen leren maar zal ook het schoolse onderwijs effectiever kunnen verlopen.",
author = "J.J. Beishuizen and A. Dirkzwager",
year = "1984",
language = "Dutch",
volume = "61",
pages = "32--42",
journal = "Pedagogische studi{\"e}n",
issn = "0165-0645",
publisher = "Vereniging voor Onderwijs Research (VOR)",

}

Beishuizen, JJ & Dirkzwager, A 1984, 'De computer als leermiddel in het lager onderwijs', Pedagogische studiën, vol. 61, pp. 32-42.

De computer als leermiddel in het lager onderwijs. / Beishuizen, J.J.; Dirkzwager, A.

In: Pedagogische studiën, Vol. 61, 1984, p. 32-42.

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - De computer als leermiddel in het lager onderwijs

AU - Beishuizen, J.J.

AU - Dirkzwager, A.

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - In het S. V.0.-project ' Leren met computers in het ondenvijs' werd de computer in het lager onderwijs vooral gebruikt voor 1. remediële doeleinden, en 2. het leren programmeren. Oefenprogramma's benutten bij uitstek de interactievemogelijkheden van de computer. Gebruiksvormen: remedieel (voor enkele achterblijvers), aanvullend bij klassikaal onderwijs (voor alle leerlingen), verrijkend (voor enkele voorlopers). Computergestuurde oefening bleek statistisch geen significant grotere prestatiestijging op te leveren dan overeenkomstige schriftelijke oefening. Wel werd de motivatie en de concentratie er door vergroot. In het onderwijs van de toekomst zal de informatietechnogie een steeds belangrijker plaats innemen. Hierdoor zullen niet alleen leerlingen zelfstandiger kunnen leren maar zal ook het schoolse onderwijs effectiever kunnen verlopen.

AB - In het S. V.0.-project ' Leren met computers in het ondenvijs' werd de computer in het lager onderwijs vooral gebruikt voor 1. remediële doeleinden, en 2. het leren programmeren. Oefenprogramma's benutten bij uitstek de interactievemogelijkheden van de computer. Gebruiksvormen: remedieel (voor enkele achterblijvers), aanvullend bij klassikaal onderwijs (voor alle leerlingen), verrijkend (voor enkele voorlopers). Computergestuurde oefening bleek statistisch geen significant grotere prestatiestijging op te leveren dan overeenkomstige schriftelijke oefening. Wel werd de motivatie en de concentratie er door vergroot. In het onderwijs van de toekomst zal de informatietechnogie een steeds belangrijker plaats innemen. Hierdoor zullen niet alleen leerlingen zelfstandiger kunnen leren maar zal ook het schoolse onderwijs effectiever kunnen verlopen.

M3 - Article

VL - 61

SP - 32

EP - 42

JO - Pedagogische studiën

JF - Pedagogische studiën

SN - 0165-0645

ER -

Beishuizen JJ, Dirkzwager A. De computer als leermiddel in het lager onderwijs. Pedagogische studiën. 1984;61:32-42.