De invloed van kleur en licht op de stationsbeleving: Gekleurd licht op het perron: een veldstudie

Mark van Hagen, Jessica Sauren, Mirjam Galetzka

  Research output: Contribution to conferencePaper

  106 Downloads (Pure)

  Abstract

  De aanname van deze studie is dat kleur in combinatie met licht leidt tot een positievere stations- en wachttijdbeleving, doordat de wachtende reizigers een optimaal niveau van prikkels ervaren, waardoor de „hedonic tone’ stijgt. Een positievere „hedonic tone‟ werkt door op de wachttijdbeleving; beleeft men plezier, dan ervaart men de wachttijd positiever. In de Reversal Theory speelt ook de context een belangrijke rol; in een drukke prikkelende omgeving wensen reizigers geen extra prikkels, maar in een rustige en weinig prikkelende omgeving staan reizigers juist wel open voor extra prikkels. De resultaten zijn conform deze theorie, waarbij de kleuren op het perron niet alleen als meer prikkelend, kleurrijker en warmer wordt ervaren, maar bij een lage lichtintensiteit ook tot positievere wachttijdbeleving en stationsevaluatie leiden.
  Geconcludeerd kan worden dat perrons als saai, grijs en onaantrekkelijk worden ervaren en dat het toevoegen van kleur positieve effecten heeft. Uit de interactie effecten tussen kleur en licht blijkt dat het aantal prikkels complementair is: een laag lichtniveau en kleuren leiden vooral in een rustige omgeving tot een positievere hedonic tone en een positievere wachttijdbeleving. Blijkbaar zorgt een optimaal niveau aan prikkels door een juiste mix van lichtintensiteit, stimulatie van de kleur en drukte tot een congruente processing fluency, waarbij mensen zich prettiger voelen. Bij het toevoegen van kleur en licht in een perronomgeving is daarom van belang dat rekening wordt gehouden met de drukte op het perron. Alleen een zorgvuldige afstemming van de juiste kleur in combinatie met de juiste lichtsterkte zorgt voor een positievere stations- en wachttijdbeleving.
  Original languageDutch
  Number of pages15
  Publication statusPublished - 25 Nov 2010
  EventColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk, CVS 2010: De stad van straks: Decor voor beweging - Roermond, Netherlands
  Duration: 25 Oct 201026 Oct 2010
  https://www.cvs-congres.nl/cvs-vorige-jaren/cvs-2010

  Conference

  ConferenceColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk, CVS 2010
  Country/TerritoryNetherlands
  CityRoermond
  Period25/10/1026/10/10
  Internet address

  Cite this