De invloed van kleur en licht op de stationsbeleving: Kleur en licht op het perron: Twee virtuele experimenten

M. van Hagen, J. Peters, M. Galetzka

  Research output: Contribution to conferencePaperpeer-review

  622 Downloads (Pure)

  Abstract

  Uit diverse onderzoeken blijkt dat kleuren en licht onze emoties en ons gedrag
  beïnvloeden. In dit paper worden de resultaten gepresenteerd van onderzoek naar de gecombineerde effecten van 5 verschillende kleuren en 2 verschillende lichtsterktes voor station Leiden.

  Uit twee experimenten in een virtueel station Leiden blijkt dat kleur en licht onbewust worden waargenomen, maar dat de combinatie van kleur en licht wel significante effecten heeft op een aantal affectieve aspecten en op de wachttijdbeleving.

  Significante verschillen zijn gevonden voor reacties op kleur en licht tussen mannen en vrouwen, tussen gehaaste (must)reizigers en ontspannen (lust)reizigers en tussen een drukke omgeving en een rustige omgeving.

  Verder blijkt dat de meeste reizigers de wachttijd op het perron ruim overschatten, wat aansluit bij resultaten uit eerder veldwerk. Ook blijkt dat bij een gedimde verlichting de tijd sneller lijkt te verstrijken dan bij een hoog lichtniveau.

  Uit het tweede experiment blijkt dat lustreizigers meer open staan voor prikkels uit de omgeving dan mustreizigers. Zij prefereren vooral warme kleuren in combinatie met gedimde verlichting en schatten de wachttijd korter in dan bij het gebruik van koele kleuren en een hoger verlichtingsniveau. De waardering van het wachten en hoe nuttig reizigers de wachttijd vinden, bepalen zowel de attitude van het perron als het oordeel over het perron.

  Uit het tweede experiment blijkt verder dat de wachttijdbeleving erg dicht bij de
  basisemoties pleasure, arousal en dominance liggen. Voor de stationsomgeving blijken gevoelens, of emoties die worden opgeroepen door de wachttijd, aan deze basisemoties te kunnen worden toegevoegd.
  Original languageDutch
  Number of pages18
  Publication statusPublished - 20 Nov 2008
  EventColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk, CVS 2008: Vroeger was de toekomst beter - Landgoed Duin & Kruidberg , Santpoort, Netherlands
  Duration: 20 Nov 200820 Nov 2008
  https://www.cvs-congres.nl/cvs-vorige-jaren/cvs-2008

  Conference

  ConferenceColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk, CVS 2008
  Abbreviated titleCVS
  Country/TerritoryNetherlands
  CitySantpoort
  Period20/11/0820/11/08
  Internet address

  Cite this