De overheid als zedenmeester?

Research output: Contribution to journalArticlePopular

Abstract

Een overheid als zedenmeester van de natiestaat is onbetrouwbaar als pleitbezorger van patriottisme. Zij instrumentaliseert vaderlandsliefde om haar nationale soevereiniteit te bekrachtigen. Dit is vooral het geval als die soevereiniteit onder druk komt te staan of deels wordt opgegeven. Maar natiestaten zijn beslist niet de enige moderne krachten die de vaderlandsliefde uitbannen. Het zijn vooral technologische revoluties die mensen doen ontwortelen. Het huidige pleidooi voor vaderlandsliefde ageert daar wel tegen, maar vergeet dat het cultiveren van vaderlandsliefde een fundamenteel andere omgang met politieke en economische macht vereist.
Original languageDutch
Pages (from-to)96-102
JournalChristen democratische verkenningen
Volume2017
Issue number4
Publication statusPublished - 2017

Cite this

@article{df7fb63d54b34da9880cf9de8634a491,
title = "De overheid als zedenmeester?",
abstract = "Een overheid als zedenmeester van de natiestaat is onbetrouwbaar als pleitbezorger van patriottisme. Zij instrumentaliseert vaderlandsliefde om haar nationale soevereiniteit te bekrachtigen. Dit is vooral het geval als die soevereiniteit onder druk komt te staan of deels wordt opgegeven. Maar natiestaten zijn beslist niet de enige moderne krachten die de vaderlandsliefde uitbannen. Het zijn vooral technologische revoluties die mensen doen ontwortelen. Het huidige pleidooi voor vaderlandsliefde ageert daar wel tegen, maar vergeet dat het cultiveren van vaderlandsliefde een fundamenteel andere omgang met politieke en economische macht vereist.",
author = "Ringo Ossewaarde",
year = "2017",
language = "Dutch",
volume = "2017",
pages = "96--102",
journal = "Christen democratische verkenningen",
issn = "0167-9155",
publisher = "Uitgeverij Boom",
number = "4",

}

De overheid als zedenmeester? / Ossewaarde, Ringo.

In: Christen democratische verkenningen, Vol. 2017, No. 4, 2017, p. 96-102.

Research output: Contribution to journalArticlePopular

TY - JOUR

T1 - De overheid als zedenmeester?

AU - Ossewaarde, Ringo

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Een overheid als zedenmeester van de natiestaat is onbetrouwbaar als pleitbezorger van patriottisme. Zij instrumentaliseert vaderlandsliefde om haar nationale soevereiniteit te bekrachtigen. Dit is vooral het geval als die soevereiniteit onder druk komt te staan of deels wordt opgegeven. Maar natiestaten zijn beslist niet de enige moderne krachten die de vaderlandsliefde uitbannen. Het zijn vooral technologische revoluties die mensen doen ontwortelen. Het huidige pleidooi voor vaderlandsliefde ageert daar wel tegen, maar vergeet dat het cultiveren van vaderlandsliefde een fundamenteel andere omgang met politieke en economische macht vereist.

AB - Een overheid als zedenmeester van de natiestaat is onbetrouwbaar als pleitbezorger van patriottisme. Zij instrumentaliseert vaderlandsliefde om haar nationale soevereiniteit te bekrachtigen. Dit is vooral het geval als die soevereiniteit onder druk komt te staan of deels wordt opgegeven. Maar natiestaten zijn beslist niet de enige moderne krachten die de vaderlandsliefde uitbannen. Het zijn vooral technologische revoluties die mensen doen ontwortelen. Het huidige pleidooi voor vaderlandsliefde ageert daar wel tegen, maar vergeet dat het cultiveren van vaderlandsliefde een fundamenteel andere omgang met politieke en economische macht vereist.

M3 - Article

VL - 2017

SP - 96

EP - 102

JO - Christen democratische verkenningen

JF - Christen democratische verkenningen

SN - 0167-9155

IS - 4

ER -