De virtuele verhalenverteller: agent-gebaseerde generatie van interessante plots

S.H.J. Rensen

Research output: Book/ReportReportAcademic

49 Downloads (Pure)

Abstract

De Virtuele Verhalenverteller is een agent gebaseerde architectuur voor de generatie van verhalen. De architectuur bestaat uit vier soorten agents: Regisseur, Acteur, Verteller en Presentator. De Regisseur agent is verantwoordelijk voor de verhaalstructuur. De Acteurs vertegenwoordigen de karakters die in een virtuele wereld het verhaal beleven. De verteller krijgt informatie van de regisseur over de belevingen van de Acteurs in de virtuele wereld en is verantwoordelijk voor het omzetten van deze informatie naar natuurlijke tekst. De Presentator zet de tekst om in spraak en is tevens zichtbaar op het scherm als een geanimeerd figuurtje.

Dit onderzoek gaat verder met het werk dat gedaan is door S. Faas [Fa02]. De nadruk in dit onderzoek wordt gelegd op genereren van interessante plots. Er wordt een architectuur gepresenteerd, waarin geloofwaardige karakters met emoties de basis vormen voor een goed verhaal. De geloofwaardige karakters worden vertegenwoordigd door Acteurs, die leven in een virtuele wereld. Doordat de Regisseur de karakters binnen een van tevoren gedefinieerde structuur, bestaande uit episodes, laat blijven, ontstaat er verhalen met een interessante plot.

De huidige versie van de Virtuele Verhalenverteller is in staat om korte verhalen te generen met simpele plots. De Virtuele Verhalenverteller biedt de gebruiker de mogelijkheid om een structuur voor een verhaal te definiëren en karakters aan te passen naar eigen inzicht.

De Virtuele Verhalenverteller kan nog lang niet als af worden beschouwd. Er zijn nog vele mogelijkheden om de Virtuele Verhalenverteller te verbeteren, maar we kunnen deze versie beschouwen als een grote vooruitgang.
Original languageDutch
Place of PublicationEnschede
PublisherUniversity of Twente
Number of pages128
Publication statusPublished - 25 Mar 2004

Cite this