De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad?

Jacques J.A. Thomassen, Carolien van Ham, C.T. van Ham, Rudy Andeweg

Research output: Book/ReportBook editingPopular

Abstract

Wankelt de Nederlandse democratie? Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in de media verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. De economische crisis en de steeds meer onder druk staande Europese samenwerking hebben de problemen alleen nog maar verergerd. Weinigen vertrouwen erop dat de politiek in staat is de juiste oplossingen te bieden. Men zou denken dat de democratie haar beste tijd gehad heeft. Maar klopt dit beeld wel? Wenden burgers zich inderdaad af van de representatieve democratie, of is dit slechts een mythe? Aan de hand van onderzoek vanaf de jaren zeventig tot nu wordt antwoord gezocht op prangende vragen. Wat vinden Nederlanders van hun democratie? Is het vertrouwen in de politiek inderdaad afgenomen? Wie zijn er ontevreden en waarover? Dit boek constateert dat de diagnose van een legitimiteitscrisis onjuist is, maar dat veranderingen in politieke meningen en politiek gedrag van Nederlanders de democratie steeds instabieler maken. Wat zou er moeten veranderen om deze te stabiliseren?
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherPrometheus Bert Bakker
Number of pages282
ISBN (Print)9789035140523
Publication statusPublished - 2014

Publication series

Name
PublisherPrometheus Bert Bakker

Keywords

  • IR-92025
  • METIS-305428

Cite this

Thomassen, J. J. A., van Ham, C., van Ham, C. T., & Andeweg, R. (2014). De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad? Amsterdam: Prometheus Bert Bakker.
Thomassen, Jacques J.A. ; van Ham, Carolien ; van Ham, C.T. ; Andeweg, Rudy. / De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad?. Amsterdam : Prometheus Bert Bakker, 2014. 282 p.
@book{88afddee45f54c69baf54c0bddf899e0,
title = "De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad?",
abstract = "Wankelt de Nederlandse democratie? Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in de media verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. De economische crisis en de steeds meer onder druk staande Europese samenwerking hebben de problemen alleen nog maar verergerd. Weinigen vertrouwen erop dat de politiek in staat is de juiste oplossingen te bieden. Men zou denken dat de democratie haar beste tijd gehad heeft. Maar klopt dit beeld wel? Wenden burgers zich inderdaad af van de representatieve democratie, of is dit slechts een mythe? Aan de hand van onderzoek vanaf de jaren zeventig tot nu wordt antwoord gezocht op prangende vragen. Wat vinden Nederlanders van hun democratie? Is het vertrouwen in de politiek inderdaad afgenomen? Wie zijn er ontevreden en waarover? Dit boek constateert dat de diagnose van een legitimiteitscrisis onjuist is, maar dat veranderingen in politieke meningen en politiek gedrag van Nederlanders de democratie steeds instabieler maken. Wat zou er moeten veranderen om deze te stabiliseren?",
keywords = "IR-92025, METIS-305428",
author = "Thomassen, {Jacques J.A.} and {van Ham}, Carolien and {van Ham}, C.T. and Rudy Andeweg",
year = "2014",
language = "Dutch",
isbn = "9789035140523",
publisher = "Prometheus Bert Bakker",

}

Thomassen, JJA, van Ham, C, van Ham, CT & Andeweg, R 2014, De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad? Prometheus Bert Bakker, Amsterdam.

De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad? / Thomassen, Jacques J.A.; van Ham, Carolien; van Ham, C.T.; Andeweg, Rudy.

Amsterdam : Prometheus Bert Bakker, 2014. 282 p.

Research output: Book/ReportBook editingPopular

TY - BOOK

T1 - De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad?

AU - Thomassen, Jacques J.A.

AU - van Ham, Carolien

AU - van Ham, C.T.

AU - Andeweg, Rudy

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Wankelt de Nederlandse democratie? Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in de media verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. De economische crisis en de steeds meer onder druk staande Europese samenwerking hebben de problemen alleen nog maar verergerd. Weinigen vertrouwen erop dat de politiek in staat is de juiste oplossingen te bieden. Men zou denken dat de democratie haar beste tijd gehad heeft. Maar klopt dit beeld wel? Wenden burgers zich inderdaad af van de representatieve democratie, of is dit slechts een mythe? Aan de hand van onderzoek vanaf de jaren zeventig tot nu wordt antwoord gezocht op prangende vragen. Wat vinden Nederlanders van hun democratie? Is het vertrouwen in de politiek inderdaad afgenomen? Wie zijn er ontevreden en waarover? Dit boek constateert dat de diagnose van een legitimiteitscrisis onjuist is, maar dat veranderingen in politieke meningen en politiek gedrag van Nederlanders de democratie steeds instabieler maken. Wat zou er moeten veranderen om deze te stabiliseren?

AB - Wankelt de Nederlandse democratie? Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in de media verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. De economische crisis en de steeds meer onder druk staande Europese samenwerking hebben de problemen alleen nog maar verergerd. Weinigen vertrouwen erop dat de politiek in staat is de juiste oplossingen te bieden. Men zou denken dat de democratie haar beste tijd gehad heeft. Maar klopt dit beeld wel? Wenden burgers zich inderdaad af van de representatieve democratie, of is dit slechts een mythe? Aan de hand van onderzoek vanaf de jaren zeventig tot nu wordt antwoord gezocht op prangende vragen. Wat vinden Nederlanders van hun democratie? Is het vertrouwen in de politiek inderdaad afgenomen? Wie zijn er ontevreden en waarover? Dit boek constateert dat de diagnose van een legitimiteitscrisis onjuist is, maar dat veranderingen in politieke meningen en politiek gedrag van Nederlanders de democratie steeds instabieler maken. Wat zou er moeten veranderen om deze te stabiliseren?

KW - IR-92025

KW - METIS-305428

M3 - Book editing

SN - 9789035140523

BT - De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad?

PB - Prometheus Bert Bakker

CY - Amsterdam

ER -

Thomassen JJA, van Ham C, van Ham CT, Andeweg R. De wankele democratie: heeft de democratie haar beste tijd gehad? Amsterdam: Prometheus Bert Bakker, 2014. 282 p.