Differentiaalvergelijkingen begrijpen

Joke Zwarteveen-Roosebrand, Neeltje Cornelia Verhoef, Petra Hendrikse, Julius Marie Pieters

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

82 Downloads (Pure)

Abstract

Een domein van het nieuwe vak wiskunde D van het vwo is het domein Dynamische systemen, waarin het concept differentiaalvergelijkingen een prominente plaats inneemt. Dit concept speelt in technische universitaire studierichtingen een centrale rol, maar wordt door de studenten als moeilijk ervaren. Omdat een van de doelen van het vak wiskunde D voor het vwo een adequate voorbereiding op technische universitaire vervolgopleidingen is, is een optimale didactiek voor dit concept wenselijk. Voor zo’n didactiek is inzicht in hoe leerlingen het concept differentiaalvergelijkingen begrijpen nodig. Om dit inzicht te verkrijgen wordt een onderzoeksinstrument ontwikkeld om leerprocessen te kunnen beschrijven. In dit paper wordt verslag gedaan van het totstandkomen, toetsen en bijstellen van een prototype van een onderzoeksinstrument dat leerprocessen bij het onderdeel “opstellen van een differentiaalvergelijking” in kaart brengt. Als nevenresultaat van de toetsing van het onderzoeksinstrument, dat zich nog in de ontwikkelfase bevindt, is een eerste inzicht verkregen in het verloop van leerprocessen. Daar dit nevenresultaat interessante gegevens bevat, wordt hierop in dit paper ook ingegaan, en wel aan de hand van de classificeringsgegevens van het werk van een student Technische Geneeskunde.
Original languageDutch
Title of host publicationOnderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009
Place of PublicationLeuven
PublisherKatholieke Universiteit Leuven
Pages-
Number of pages18
Publication statusPublished - 27 May 2009
Event36e Onderwijs Research Dagen 2009: Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid - Leuven, Belgium
Duration: 27 May 200929 May 2009
Conference number: 36

Publication series

Name
PublisherKatholieke Universiteit Leuven

Conference

Conference36e Onderwijs Research Dagen 2009
Abbreviated titleORD
CountryBelgium
CityLeuven
Period27/05/0929/05/09

Keywords

  • IR-104573
  • METIS-260395

Cite this

Zwarteveen-Roosebrand, J., Verhoef, N. C., Hendrikse, P., & Pieters, J. M. (2009). Differentiaalvergelijkingen begrijpen. In Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009 (pp. -). Leuven: Katholieke Universiteit Leuven.
Zwarteveen-Roosebrand, Joke ; Verhoef, Neeltje Cornelia ; Hendrikse, Petra ; Pieters, Julius Marie. / Differentiaalvergelijkingen begrijpen. Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009. Leuven : Katholieke Universiteit Leuven, 2009. pp. -
@inproceedings{677ccb20776c488a9028aaeee2b1bab8,
title = "Differentiaalvergelijkingen begrijpen",
abstract = "Een domein van het nieuwe vak wiskunde D van het vwo is het domein Dynamische systemen, waarin het concept differentiaalvergelijkingen een prominente plaats inneemt. Dit concept speelt in technische universitaire studierichtingen een centrale rol, maar wordt door de studenten als moeilijk ervaren. Omdat een van de doelen van het vak wiskunde D voor het vwo een adequate voorbereiding op technische universitaire vervolgopleidingen is, is een optimale didactiek voor dit concept wenselijk. Voor zo’n didactiek is inzicht in hoe leerlingen het concept differentiaalvergelijkingen begrijpen nodig. Om dit inzicht te verkrijgen wordt een onderzoeksinstrument ontwikkeld om leerprocessen te kunnen beschrijven. In dit paper wordt verslag gedaan van het totstandkomen, toetsen en bijstellen van een prototype van een onderzoeksinstrument dat leerprocessen bij het onderdeel “opstellen van een differentiaalvergelijking” in kaart brengt. Als nevenresultaat van de toetsing van het onderzoeksinstrument, dat zich nog in de ontwikkelfase bevindt, is een eerste inzicht verkregen in het verloop van leerprocessen. Daar dit nevenresultaat interessante gegevens bevat, wordt hierop in dit paper ook ingegaan, en wel aan de hand van de classificeringsgegevens van het werk van een student Technische Geneeskunde.",
keywords = "IR-104573, METIS-260395",
author = "Joke Zwarteveen-Roosebrand and Verhoef, {Neeltje Cornelia} and Petra Hendrikse and Pieters, {Julius Marie}",
year = "2009",
month = "5",
day = "27",
language = "Dutch",
publisher = "Katholieke Universiteit Leuven",
pages = "--",
booktitle = "Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009",

}

Zwarteveen-Roosebrand, J, Verhoef, NC, Hendrikse, P & Pieters, JM 2009, Differentiaalvergelijkingen begrijpen. in Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009. Katholieke Universiteit Leuven, Leuven, pp. -, 36e Onderwijs Research Dagen 2009, Leuven, Belgium, 27/05/09.

Differentiaalvergelijkingen begrijpen. / Zwarteveen-Roosebrand, Joke; Verhoef, Neeltje Cornelia; Hendrikse, Petra; Pieters, Julius Marie.

Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009. Leuven : Katholieke Universiteit Leuven, 2009. p. -.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

TY - GEN

T1 - Differentiaalvergelijkingen begrijpen

AU - Zwarteveen-Roosebrand, Joke

AU - Verhoef, Neeltje Cornelia

AU - Hendrikse, Petra

AU - Pieters, Julius Marie

PY - 2009/5/27

Y1 - 2009/5/27

N2 - Een domein van het nieuwe vak wiskunde D van het vwo is het domein Dynamische systemen, waarin het concept differentiaalvergelijkingen een prominente plaats inneemt. Dit concept speelt in technische universitaire studierichtingen een centrale rol, maar wordt door de studenten als moeilijk ervaren. Omdat een van de doelen van het vak wiskunde D voor het vwo een adequate voorbereiding op technische universitaire vervolgopleidingen is, is een optimale didactiek voor dit concept wenselijk. Voor zo’n didactiek is inzicht in hoe leerlingen het concept differentiaalvergelijkingen begrijpen nodig. Om dit inzicht te verkrijgen wordt een onderzoeksinstrument ontwikkeld om leerprocessen te kunnen beschrijven. In dit paper wordt verslag gedaan van het totstandkomen, toetsen en bijstellen van een prototype van een onderzoeksinstrument dat leerprocessen bij het onderdeel “opstellen van een differentiaalvergelijking” in kaart brengt. Als nevenresultaat van de toetsing van het onderzoeksinstrument, dat zich nog in de ontwikkelfase bevindt, is een eerste inzicht verkregen in het verloop van leerprocessen. Daar dit nevenresultaat interessante gegevens bevat, wordt hierop in dit paper ook ingegaan, en wel aan de hand van de classificeringsgegevens van het werk van een student Technische Geneeskunde.

AB - Een domein van het nieuwe vak wiskunde D van het vwo is het domein Dynamische systemen, waarin het concept differentiaalvergelijkingen een prominente plaats inneemt. Dit concept speelt in technische universitaire studierichtingen een centrale rol, maar wordt door de studenten als moeilijk ervaren. Omdat een van de doelen van het vak wiskunde D voor het vwo een adequate voorbereiding op technische universitaire vervolgopleidingen is, is een optimale didactiek voor dit concept wenselijk. Voor zo’n didactiek is inzicht in hoe leerlingen het concept differentiaalvergelijkingen begrijpen nodig. Om dit inzicht te verkrijgen wordt een onderzoeksinstrument ontwikkeld om leerprocessen te kunnen beschrijven. In dit paper wordt verslag gedaan van het totstandkomen, toetsen en bijstellen van een prototype van een onderzoeksinstrument dat leerprocessen bij het onderdeel “opstellen van een differentiaalvergelijking” in kaart brengt. Als nevenresultaat van de toetsing van het onderzoeksinstrument, dat zich nog in de ontwikkelfase bevindt, is een eerste inzicht verkregen in het verloop van leerprocessen. Daar dit nevenresultaat interessante gegevens bevat, wordt hierop in dit paper ook ingegaan, en wel aan de hand van de classificeringsgegevens van het werk van een student Technische Geneeskunde.

KW - IR-104573

KW - METIS-260395

M3 - Conference contribution

SP - -

BT - Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009

PB - Katholieke Universiteit Leuven

CY - Leuven

ER -

Zwarteveen-Roosebrand J, Verhoef NC, Hendrikse P, Pieters JM. Differentiaalvergelijkingen begrijpen. In Onderwijs, een kwestie van emancipatie en (on)gelijkheid: Onderwijs Research Dagen 2009. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven. 2009. p. -