Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept

Joke Zwarteveen-Roosebrand, Neeltje Cornelia Verhoef, Petra Hendrikse, Julius Marie Pieters

Research output: Contribution to conferenceAbstract

9 Downloads (Pure)

Abstract

Het vak wiskunde D op het vwo is bedoeld als voorbereiding op een technische universitaire studie. Bij dit vak wordt het concept differentiaalvergelijkingen (DVn) - in het technische hoger onderwijs een belangrijk onderwerp - behandeld. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor begrijpen van dit concept noodzakelijk is eerst het opstellen ervan te behandelen (Chaachoua & Saglan, 2006). In de schoolboeken wordt hieraan echter weinig aandacht besteed. In dit onderzoek zijn voor een didactiek van het concept DV aanwijzingen ontworpen waarin het opstellen van een DV een belangrijk element is. De effectiviteit van deze aanwijzingen is vervolgens onderzocht. De onderzoeksvraag hieraan verbonden luidt: Hoe draagt een didactiek waarbij de genoemde aanwijzingen gebruikt worden bij aan begrijpen van het concept DV door leerlingen?
Original languageDutch
Pages-
Number of pages2
Publication statusPublished - 8 Jun 2011
Event38e Onderwijs Research Dagen 2011 : Passie voor Leren - Campus Universiteit Maastricht, Maastricht, Netherlands
Duration: 8 Jun 201110 Jun 2011
Conference number: 38

Conference

Conference38e Onderwijs Research Dagen 2011
Abbreviated titleORD
CountryNetherlands
CityMaastricht
Period8/06/1110/06/11

Keywords

  • IR-104572
  • METIS-322101

Cite this

Zwarteveen-Roosebrand, J., Verhoef, N. C., Hendrikse, P., & Pieters, J. M. (2011). Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept. -. Abstract from 38e Onderwijs Research Dagen 2011 , Maastricht, Netherlands.
Zwarteveen-Roosebrand, Joke ; Verhoef, Neeltje Cornelia ; Hendrikse, Petra ; Pieters, Julius Marie. / Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept. Abstract from 38e Onderwijs Research Dagen 2011 , Maastricht, Netherlands.2 p.
@conference{7ae38e41e4a0407c9e2ab2c5b3080c4e,
title = "Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept",
abstract = "Het vak wiskunde D op het vwo is bedoeld als voorbereiding op een technische universitaire studie. Bij dit vak wordt het concept differentiaalvergelijkingen (DVn) - in het technische hoger onderwijs een belangrijk onderwerp - behandeld. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor begrijpen van dit concept noodzakelijk is eerst het opstellen ervan te behandelen (Chaachoua & Saglan, 2006). In de schoolboeken wordt hieraan echter weinig aandacht besteed. In dit onderzoek zijn voor een didactiek van het concept DV aanwijzingen ontworpen waarin het opstellen van een DV een belangrijk element is. De effectiviteit van deze aanwijzingen is vervolgens onderzocht. De onderzoeksvraag hieraan verbonden luidt: Hoe draagt een didactiek waarbij de genoemde aanwijzingen gebruikt worden bij aan begrijpen van het concept DV door leerlingen?",
keywords = "IR-104572, METIS-322101",
author = "Joke Zwarteveen-Roosebrand and Verhoef, {Neeltje Cornelia} and Petra Hendrikse and Pieters, {Julius Marie}",
year = "2011",
month = "6",
day = "8",
language = "Dutch",
pages = "--",
note = "null ; Conference date: 08-06-2011 Through 10-06-2011",

}

Zwarteveen-Roosebrand, J, Verhoef, NC, Hendrikse, P & Pieters, JM 2011, 'Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept' 38e Onderwijs Research Dagen 2011 , Maastricht, Netherlands, 8/06/11 - 10/06/11, pp. -.

Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept. / Zwarteveen-Roosebrand, Joke; Verhoef, Neeltje Cornelia; Hendrikse, Petra; Pieters, Julius Marie.

2011. - Abstract from 38e Onderwijs Research Dagen 2011 , Maastricht, Netherlands.

Research output: Contribution to conferenceAbstract

TY - CONF

T1 - Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept

AU - Zwarteveen-Roosebrand, Joke

AU - Verhoef, Neeltje Cornelia

AU - Hendrikse, Petra

AU - Pieters, Julius Marie

PY - 2011/6/8

Y1 - 2011/6/8

N2 - Het vak wiskunde D op het vwo is bedoeld als voorbereiding op een technische universitaire studie. Bij dit vak wordt het concept differentiaalvergelijkingen (DVn) - in het technische hoger onderwijs een belangrijk onderwerp - behandeld. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor begrijpen van dit concept noodzakelijk is eerst het opstellen ervan te behandelen (Chaachoua & Saglan, 2006). In de schoolboeken wordt hieraan echter weinig aandacht besteed. In dit onderzoek zijn voor een didactiek van het concept DV aanwijzingen ontworpen waarin het opstellen van een DV een belangrijk element is. De effectiviteit van deze aanwijzingen is vervolgens onderzocht. De onderzoeksvraag hieraan verbonden luidt: Hoe draagt een didactiek waarbij de genoemde aanwijzingen gebruikt worden bij aan begrijpen van het concept DV door leerlingen?

AB - Het vak wiskunde D op het vwo is bedoeld als voorbereiding op een technische universitaire studie. Bij dit vak wordt het concept differentiaalvergelijkingen (DVn) - in het technische hoger onderwijs een belangrijk onderwerp - behandeld. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor begrijpen van dit concept noodzakelijk is eerst het opstellen ervan te behandelen (Chaachoua & Saglan, 2006). In de schoolboeken wordt hieraan echter weinig aandacht besteed. In dit onderzoek zijn voor een didactiek van het concept DV aanwijzingen ontworpen waarin het opstellen van een DV een belangrijk element is. De effectiviteit van deze aanwijzingen is vervolgens onderzocht. De onderzoeksvraag hieraan verbonden luidt: Hoe draagt een didactiek waarbij de genoemde aanwijzingen gebruikt worden bij aan begrijpen van het concept DV door leerlingen?

KW - IR-104572

KW - METIS-322101

M3 - Abstract

SP - -

ER -

Zwarteveen-Roosebrand J, Verhoef NC, Hendrikse P, Pieters JM. Differentiaalvergelijkingen begrijpen: het effect van het opstellen van een differentiaalvergelijking op het begrijpen van het concept. 2011. Abstract from 38e Onderwijs Research Dagen 2011 , Maastricht, Netherlands.