Digitalisering in de Wijkgerichte Aanpak Energietransitie

Translated title of the contribution: Digitalization during the energy transition of Dutch urban districts

Léon olde Scholtenhuis, Karina Vink, André Dorée (Contributor), Christian Struck (Contributor), Hans Poppe (Contributor), Remko Cremers (Contributor)

Research output: Contribution to conferencePaperpeer-review

383 Downloads (Pure)

Abstract

De ontkoppeling van gasnetten en nieuwbouwwoningen en de ambitie om acht miljoen gebouwen in 2050 geheel aardgasvrij te laten zijn, leiden tot een grote opgave voor ondergronds Nederland. Om deze Energietransitie te kunnen doorlopen, stellen het Rijk en gemeenten een integrale gebiedsgerichte aanpak, de wijkgerichte aanpak, voor. Op wijk- en buurtniveau zal de fysieke omgeving op de schop gaan en werken burgers en lokale overheden samen om de toekomstige energiebron(nen) en bijbehorende infrastructuur te bepalen. Als onderdeel hiervan zullen zij hierbij ook de financiële, technische en ruimtelijke impact van de transitie moeten meenemen. Dit artikel benoemt de uitdagingen en koppelkansen hiervan en licht toe hoe digitalisering van de infrastructuur en energievoorzieningen in wijken een cruciale bijdrage kan leveren aan het ontwerp en de planning van deze overgang naar nieuwe warmtealternatieven. We benoemen onze proeftuin-aanpak die ontwikkelingen in onderwijs binnen WO, HBO en MBO combineert en koppelt aan een wijktransitie in De Nijverheid te Hengelo. We lichten toe wat het belang is van een integrale digitalisering-aanpak waarbij onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en ondernemers stapsgewijs ontwikkelen, implementeren en leren teneinde de Energietransitie-ambities mogelijk te maken.
Translated title of the contributionDigitalization during the energy transition of Dutch urban districts
Original languageDutch
Publication statusPublished - Jun 2020
EventCROW Infradagen 2020 - Online, Netherlands
Duration: 15 Sept 202024 Sept 2020
https://innovatie-infra.crow.nl/groepen/crowinfradagen/home

Conference

ConferenceCROW Infradagen 2020
Country/TerritoryNetherlands
Period15/09/2024/09/20
Internet address

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Digitalization during the energy transition of Dutch urban districts'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this