Drie decennia computerhandleidingen voor beginners

Abstract

De eerste computerhandleidingen voor beginners (tutorials) werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw geschreven in ‘lopend proza’, maar mede onder invloed van het onderzoek van Carroll c.s. naar het gedrag van beginnende computergebruikers kregen de handleidingen een meer instructief karakter om ze geschikt te maken voor ‘hands-on’ gebruik. In de jaren negentig was deze aanpak algemeen geaccepteerd en leidde onderzoek tot een aantal verfijningen, met name door een afgewogen dosering van declaratieve informatie, door aandacht voor fouthulp en door onderzoek naar de effecten van oefeningen en aansporingen aan de lezer om zelf het programma verder te ‘verkennen’. Rond de eeuwwisseling groeide de aandacht voor ‘belevingselementen’ in tutorials, zoals in de vorm van een duidelijk aanwezige tutor en agents in de vorm van (fictieve) medegebruikers. De geschiedenis van de tutorial wordt gekenschetst als een goed voorbeeld van de wijze waarop praktijk, theorievorming en onderzoek hand in hand kunnen gaan.
Original languageUndefined
Pages (from-to)268-287
Number of pages20
JournalTijdschrift voor taalbeheersing
Volume30
Issue number3
StatePublished - 2008

Fingerprint

Tutor

Keywords

  • METIS-252989
  • IR-79227

Cite this

van der Meij, Hans; Karreman, Joyce; Steehouder, M.F. / Drie decennia computerhandleidingen voor beginners.

In: Tijdschrift voor taalbeheersing, Vol. 30, No. 3, 2008, p. 268-287.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

@article{e6abb9ba9c534ed3bde8979bab4c6c55,
title = "Drie decennia computerhandleidingen voor beginners",
abstract = "De eerste computerhandleidingen voor beginners (tutorials) werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw geschreven in ‘lopend proza’, maar mede onder invloed van het onderzoek van Carroll c.s. naar het gedrag van beginnende computergebruikers kregen de handleidingen een meer instructief karakter om ze geschikt te maken voor ‘hands-on’ gebruik. In de jaren negentig was deze aanpak algemeen geaccepteerd en leidde onderzoek tot een aantal verfijningen, met name door een afgewogen dosering van declaratieve informatie, door aandacht voor fouthulp en door onderzoek naar de effecten van oefeningen en aansporingen aan de lezer om zelf het programma verder te ‘verkennen’. Rond de eeuwwisseling groeide de aandacht voor ‘belevingselementen’ in tutorials, zoals in de vorm van een duidelijk aanwezige tutor en agents in de vorm van (fictieve) medegebruikers. De geschiedenis van de tutorial wordt gekenschetst als een goed voorbeeld van de wijze waarop praktijk, theorievorming en onderzoek hand in hand kunnen gaan.",
keywords = "METIS-252989, IR-79227",
author = "{van der Meij}, Hans and Joyce Karreman and M.F. Steehouder",
year = "2008",
volume = "30",
pages = "268--287",
journal = "Tijdschrift voor taalbeheersing",
issn = "1573-9775",
publisher = "Amsterdam University Press",
number = "3",

}

Drie decennia computerhandleidingen voor beginners. / van der Meij, Hans; Karreman, Joyce; Steehouder, M.F.

In: Tijdschrift voor taalbeheersing, Vol. 30, No. 3, 2008, p. 268-287.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

TY - JOUR

T1 - Drie decennia computerhandleidingen voor beginners

AU - van der Meij,Hans

AU - Karreman,Joyce

AU - Steehouder,M.F.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - De eerste computerhandleidingen voor beginners (tutorials) werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw geschreven in ‘lopend proza’, maar mede onder invloed van het onderzoek van Carroll c.s. naar het gedrag van beginnende computergebruikers kregen de handleidingen een meer instructief karakter om ze geschikt te maken voor ‘hands-on’ gebruik. In de jaren negentig was deze aanpak algemeen geaccepteerd en leidde onderzoek tot een aantal verfijningen, met name door een afgewogen dosering van declaratieve informatie, door aandacht voor fouthulp en door onderzoek naar de effecten van oefeningen en aansporingen aan de lezer om zelf het programma verder te ‘verkennen’. Rond de eeuwwisseling groeide de aandacht voor ‘belevingselementen’ in tutorials, zoals in de vorm van een duidelijk aanwezige tutor en agents in de vorm van (fictieve) medegebruikers. De geschiedenis van de tutorial wordt gekenschetst als een goed voorbeeld van de wijze waarop praktijk, theorievorming en onderzoek hand in hand kunnen gaan.

AB - De eerste computerhandleidingen voor beginners (tutorials) werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw geschreven in ‘lopend proza’, maar mede onder invloed van het onderzoek van Carroll c.s. naar het gedrag van beginnende computergebruikers kregen de handleidingen een meer instructief karakter om ze geschikt te maken voor ‘hands-on’ gebruik. In de jaren negentig was deze aanpak algemeen geaccepteerd en leidde onderzoek tot een aantal verfijningen, met name door een afgewogen dosering van declaratieve informatie, door aandacht voor fouthulp en door onderzoek naar de effecten van oefeningen en aansporingen aan de lezer om zelf het programma verder te ‘verkennen’. Rond de eeuwwisseling groeide de aandacht voor ‘belevingselementen’ in tutorials, zoals in de vorm van een duidelijk aanwezige tutor en agents in de vorm van (fictieve) medegebruikers. De geschiedenis van de tutorial wordt gekenschetst als een goed voorbeeld van de wijze waarop praktijk, theorievorming en onderzoek hand in hand kunnen gaan.

KW - METIS-252989

KW - IR-79227

M3 - Article

VL - 30

SP - 268

EP - 287

JO - Tijdschrift voor taalbeheersing

T2 - Tijdschrift voor taalbeheersing

JF - Tijdschrift voor taalbeheersing

SN - 1573-9775

IS - 3

ER -