Een device voor leefstijlcoaching voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden: Design en ervaringen

Translated title of the contribution: A lifestyle coaching device for people with limited health literacy: Design and experiences

Noa Barneveld*, Eclaire Antoinette Gonnelien Hietbrink, Anouk Middelweerd (Contributor), Tessa Beinema (Contributor), Monique Tabak (Contributor), Gozewijn Dirk Laverman (Contributor)

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

97 Downloads (Pure)

Abstract

Doelstelling
Leefstijlaanpassingen zijn essentieel voor patiënten met diabetes type 2 (DT2) en eHealth interventies kunnen hier effectief in ondersteunen. Echter, deze interventies zijn vaak niet toegankelijk voor DT2-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze patiënten hebben moeite om informatie over leefstijl te begrijpen en beoordelen. Veel eHealth interventies zijn niet afgestemd op de behoeften van deze doelgroep. Om mensen met DT2 en beperkte gezondheidsvaardigheden beter te kunnen begeleiden is in dit onderzoek een device ontwikkeld en geëvalueerd dat als aanvulling op een eHealth interventie gebruikt kan worden.

Methode
Het Creative Technology Design Process diende als leidraad voor het ontwerpproces waarbij gebruik werd gemaakt van divergerende en convergerende ontwikkelfasen op basis van expert opinies en literatuur. Het prototype werd geëvalueerd op begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid onder mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en een zorgprofessional met kennis van de doelgroep door middel van think-aloud sessies.

Resultaten
Het device is een “box” uitgerust met speakers en vier lades waarin kaarten liggen met uitdagingen op het gebied van beweging en voeding, informatie over een gezonde leefstijl en quizvragen. Iedere kaart bevat een illustratie en een korte tekst met het doel van de kaart. De kaart kan op een platform op het device worden gelegd waardoor een karakter met DT2 aanvullende auditieve informatie geeft. Tevens kan iedere kaart gescand worden met de mobiele telefoon waardoor een animatie met instructies, informatie of quizvragen over leefstijl getoond wordt waarin het karakter met DT2 terugkomt. De zorgprofessional was zeer positief door het interactieve karakter van het device. De doelgroep was enthousiast over het concept, vonden het device er aantrekkelijk uitzien en makkelijk in gebruik. Een belangrijk verbeterpunt is het instellen van herinneringen voor het pakken van een nieuwe kaart.

Conclusie
In het device zijn verschillende essentiële elementen voor informatieoverdracht aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden gecombineerd. Naar aanleiding van de evaluatiestudie zal het prototype verder worden ontwikkeld.
Translated title of the contributionA lifestyle coaching device for people with limited health literacy: Design and experiences
Original languageDutch
Pages15-15
Number of pages1
Publication statusPublished - 2022
EventZGT Wetenschapsdag 2022 - ZGT Hospital , Almelo, Netherlands
Duration: 5 Oct 20225 Oct 2022
https://www.zgt.nl/aandoening-en-behandeling/onze-specialismen/wetenschap/zgt-wetenschapsdag/

Conference

ConferenceZGT Wetenschapsdag 2022
Country/TerritoryNetherlands
CityAlmelo
Period5/10/225/10/22
Internet address

Keywords

  • low health literacy
  • eHealth
  • lifestyle coaching
  • physical activity
  • healthy diet
  • Behavior change
  • design stage

Fingerprint

Dive into the research topics of 'A lifestyle coaching device for people with limited health literacy: Design and experiences'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this