Een lesson study team als een professionele leergemeenschap

Sui Lin Goei, Neeltje Cornelia Verhoef, Ferdinand G.M. Coenders, Siebrich de Vries, Felix van Vugt

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

205 Downloads (Pure)

Abstract

In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.
Original languageDutch
Pages (from-to)83-90
JournalTijdschrift voor lerarenopleiders
Volume36
Issue number4
Publication statusPublished - 2015

Cite this

Goei, S. L., Verhoef, N. C., Coenders, F. G. M., de Vries, S., & van Vugt, F. (2015). Een lesson study team als een professionele leergemeenschap. Tijdschrift voor lerarenopleiders, 36(4), 83-90.
Goei, Sui Lin ; Verhoef, Neeltje Cornelia ; Coenders, Ferdinand G.M. ; de Vries, Siebrich ; van Vugt, Felix. / Een lesson study team als een professionele leergemeenschap. In: Tijdschrift voor lerarenopleiders. 2015 ; Vol. 36, No. 4. pp. 83-90.
@article{4c191a87c86d457d987ed005e90612a8,
title = "Een lesson study team als een professionele leergemeenschap",
abstract = "In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als {\'e}{\'e}n van de snelst groeiende strategie{\"e}n om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten {\'e}{\'e}n praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.",
author = "Goei, {Sui Lin} and Verhoef, {Neeltje Cornelia} and Coenders, {Ferdinand G.M.} and {de Vries}, Siebrich and {van Vugt}, Felix",
year = "2015",
language = "Dutch",
volume = "36",
pages = "83--90",
journal = "Tijdschrift voor lerarenopleiders",
issn = "1876-4622",
publisher = "Vereniging voor Lerarenopleiders in Nederland",
number = "4",

}

Goei, SL, Verhoef, NC, Coenders, FGM, de Vries, S & van Vugt, F 2015, 'Een lesson study team als een professionele leergemeenschap', Tijdschrift voor lerarenopleiders, vol. 36, no. 4, pp. 83-90.

Een lesson study team als een professionele leergemeenschap. / Goei, Sui Lin; Verhoef, Neeltje Cornelia; Coenders, Ferdinand G.M.; de Vries, Siebrich; van Vugt, Felix.

In: Tijdschrift voor lerarenopleiders, Vol. 36, No. 4, 2015, p. 83-90.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Een lesson study team als een professionele leergemeenschap

AU - Goei, Sui Lin

AU - Verhoef, Neeltje Cornelia

AU - Coenders, Ferdinand G.M.

AU - de Vries, Siebrich

AU - van Vugt, Felix

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.

AB - In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.

M3 - Article

VL - 36

SP - 83

EP - 90

JO - Tijdschrift voor lerarenopleiders

JF - Tijdschrift voor lerarenopleiders

SN - 1876-4622

IS - 4

ER -