Een lesson study team als een professionele leergemeenschap

Sui Lin Goei, Neeltje Cornelia Verhoef, Ferdinand G.M. Coenders, Siebrich de Vries, Felix van Vugt

Abstract

In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.
Original languageDutch
Pages (from-to)83-90
JournalTijdschrift voor lerarenopleiders
Volume36
Issue number4
StatePublished - 2015

Fingerprint

team
feedback
school

Keywords

  • METIS-313340
  • IR-98269

Cite this

Goei, S. L., Verhoef, N. C., Coenders, F. G. M., de Vries, S., & van Vugt, F. (2015). Een lesson study team als een professionele leergemeenschap. 36(4), 83-90.

Goei, Sui Lin; Verhoef, Neeltje Cornelia; Coenders, Ferdinand G.M.; de Vries, Siebrich; van Vugt, Felix / Een lesson study team als een professionele leergemeenschap.

Vol. 36, No. 4, 2015, p. 83-90.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

@article{4c191a87c86d457d987ed005e90612a8,
title = "Een lesson study team als een professionele leergemeenschap",
abstract = "In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.",
keywords = "METIS-313340, IR-98269",
author = "Goei, {Sui Lin} and Verhoef, {Neeltje Cornelia} and Coenders, {Ferdinand G.M.} and {de Vries}, Siebrich and {van Vugt}, Felix",
year = "2015",
volume = "36",
pages = "83--90",
number = "4",

}

Goei, SL, Verhoef, NC, Coenders, FGM, de Vries, S & van Vugt, F 2015, 'Een lesson study team als een professionele leergemeenschap' vol 36, no. 4, pp. 83-90.

Een lesson study team als een professionele leergemeenschap. / Goei, Sui Lin; Verhoef, Neeltje Cornelia; Coenders, Ferdinand G.M.; de Vries, Siebrich; van Vugt, Felix.

Vol. 36, No. 4, 2015, p. 83-90.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

TY - JOUR

T1 - Een lesson study team als een professionele leergemeenschap

AU - Goei,Sui Lin

AU - Verhoef,Neeltje Cornelia

AU - Coenders,Ferdinand G.M.

AU - de Vries,Siebrich

AU - van Vugt,Felix

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.

AB - In dit artikel presenteren we Lesson Study (LS) teams als professionele leergemeenschap-pen (PLG’s). LS wordt gezien als één van de snelst groeiende strategieën om het onderwijs te verbeteren. Een aantal kenmerken van LS valt samen met die van effectieve docent-professionalisering (Dudley, 2015; Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010). En een aantal kenmerken van een LS-team valt samen met die van een succesvolle PLG waarin docenten: 1) deelnemen aan een professionele dialoog over belangrijke onderwerpen in hun werk; 2) elkaars lessen bezoeken om elkaar feedback te geven; 3) samenwerken; 4) hun visie op de missie van de school delen en hoe die te bereiken; 5) hun focus delen op het leren van leerlingen en hun verantwoordelijkheid voor leerlingsucces (Lomos, Hofman, & Bosker, 2011). Achtereenvolgens beschrijven we LS, LS wereldwijd, het onderzoek naar LS, en bespreken we verschillende LS-projecten in Nederland. We lichten één praktijkvoorbeeld eruit dat diepgaander wordt besproken in relatie tot PLG-vorming. Deze bijdrage wordt afgesloten met een bespreking van de kansen en succesfactoren van LS.

KW - METIS-313340

KW - IR-98269

M3 - Article

VL - 36

SP - 83

EP - 90

IS - 4

ER -