Effectiviteit van acute pijnmanagement bij patienten met musculoskeletaal trauma binnen de keten van spoedzorg

G. Heurman, J.G.J. Pierik, C.J.M. Doggen, M.J. IJzerman

Research output: Contribution to conferencePosterOther research output

81 Downloads (Pure)

Abstract

ACHTERGROND: Trauma patiënten rapporteren een hoge prevalentie van pijn bij binnenkomst (91%), maar ook bij het verlaten van de Spoedeisende Hulp (86%). Acute pijn is de belangrijkste klacht gehoord op de Spoedeisende Hulp. Onderbehandeling van acute pijn kan resulteren in bijwerkingen en klachten in andere delen van het lichaam. Het bestrijden ervan leidt tot snellere mobilisatie, revalidatie en eerder ontslag uit het ziekenhuis. Deze bestrijding gebeurt via farmacologische en niet-farmacologische middelen. Onderdeel van de keten van spoedzorg zijn o.a. de huisartsenpost (HAP), de regionale Ambulance Service en de Spoedeisende Hulp.

VRAAGSTELLING: Hoe effectief is acute pijnmanagement op de pijnintensiteit bij patiënten met musculoskeletaal trauma binnen de keten van spoedzorg?

DOELSTELLING: Doel van de studie is een beschrijving maken van de effectiviteit van acute pijnmanagement op de pijnintensiteit bij patiënten met musculoskeletaal trauma binnen de keten van spoedzorg en het vinden van patiënt- en traumakarakteristieken die de pijnbestrijding beïnvloeden. Ook wordt gekeken welke initiatieven patiënten nemen om pijn te bestrijden in de acute fase van de keten.

METHODE: De studie maakt deel uit van een prospectieve cohortstudie onder patiënten met musculoskeletaal trauma behandeld op de Spoedeisende Hulp in Medisch Spectrum Twente te Enschede. Primaire uitkomst is de afname van de pijnscore, gemeten met de Numeric Rating Scale, bij patiënten op verschillende tijdstippen in de acute en subacute fase van de keten. Deze pijnscores worden verzameld via een vragenlijst tijdens of kort na verblijf op de SEH en zes weken na optreden van trauma. Daarnaast worden patiëntgegevens en pijnmanagement gecollecteerd via het registratiesysteem van het ziekenhuis en de database van de ambulance.

RESULTS: Resultaten zijn op dit moment niet bekend.
Original languageDutch
Number of pages1
Publication statusPublished - 7 Jun 2012
EventSymposium Trends Acute Zorg 2012: Tot overmaat van ramp - Enschede, Netherlands
Duration: 7 Jun 20127 Jun 2012

Conference

ConferenceSymposium Trends Acute Zorg 2012
Abbreviated titleTrAcZo 2012
Country/TerritoryNetherlands
CityEnschede
Period7/06/127/06/12

Keywords

  • METIS-287297
  • IR-80620

Cite this