Effectiviteit van eHealth in de thuissituatie voor cardio-chirurgische patiënten: Reductie van angstklachten en verbetering van kwaliteit van leven?

Translated title of the contribution: Effectivity of eHealth in homecare for cardiac surgery patients:: Reduction of fear and improvement of quality of life?

Lotte ten Dam, Karin Dijkstra, Mimi ter Weeme, F.R. Halfwerk*

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to conferencePosterAcademic

Abstract

Introductie
Na een hartoperatie komen angstgevoelens voor bij 32-53% van de patiënten. Hartrevalidatie is bewezen effectief voor het verlagen van deze klachten. Het doel van deze studie is het effect van eHealth op de kwaliteit van leven en angstklachten in vergelijking met reguliere hartzorg te onderzoeken.
Methode
Patiënten zijn geïncludeerd op de verpleegafdeling thoraxchirurgie van het MST Thorax Centrum Twente. Reguliere zorg is hartrevalidatie na 4 weken. Aanvullend kreeg de eHealth groep via CureYou© modules aangeboden met informatie over de aandoening en behandeling. Aanvullend zijn er modules voor meer bewegen, voeding, stress en stoppen met roken.
De nulmeting werd voor ontslag uitgevoerd met follow-up in de derde, zesde en twaalfde week postoperatief. Primair eindpunt was angst (Generalized Anxiety Disorder [GAD-7] vragenlijst) en kwaliteit van leven (EQ-5D-5L vragenlijst).

Resultaten
Er zijn 18 patiënten geïncludeerd in de reguliere zorg groep en 28 in de eHealth groep. GAD-7 angst was laag en nam significant af, zonder een verschil tussen de controlegroep of de telerevalidatiegroep. EQ-5D-5L angst nam niet af in de tijd, maar was licht hoger in de telerevalidatiegroep (p = 0,049). De ervaren kwaliteit van leven (EQ-5D-5L VAS) nam significant toe, zonder verschil tussen de twee groepen (p = 0,60). Er werd geen verschil tussen groepen gevonden voor de EQ-5D domeinen mobiliteit, pijn en ongemak, problemen met zelfzorg en problemen met de dagelijkse activiteiten.
Conclusie
Er was weinig tot geen angst na hartchirurgie. Er is niet aangetoond dat CureYou bijdraagt aan het verminderen van angstgevoelens of verhogen van de kwaliteit van leven.
Translated title of the contributionEffectivity of eHealth in homecare for cardiac surgery patients:: Reduction of fear and improvement of quality of life?
Original languageDutch
Publication statusPublished - 18 Mar 2022
EventCongres Cardiovasculaire Preventie en Hartrevalidatie 2022 - Reehorst, Ede, Netherlands
Duration: 18 Mar 202218 Mar 2022

Conference

ConferenceCongres Cardiovasculaire Preventie en Hartrevalidatie 2022
Abbreviated titleCVOI 2022
Country/TerritoryNetherlands
CityEde
Period18/03/2218/03/22

Keywords

  • EHealth
  • Cardiac rehabilitation
  • Cardiac surgery

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Effectivity of eHealth in homecare for cardiac surgery patients: Reduction of fear and improvement of quality of life?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this