eHealth interventies tegen kanker-gerelateerde vermoeidheid en aspecten voor het personaliseren van de behandeling

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

Abstract

Doelstelling
Steeds meer patiënten overleven borstkanker. Hierdoor loopt een groeiende groep vrouwen risico op langetermijneffecten. Een van de meest gerapporteerde langetermijneffecten is kanker-gerelateerde vermoeidheid (cancer-related fatigue, CRF). Er zijn veel interventies tegen CRF, maar de effectiviteit verschilt per patiënt en is onder meer afhankelijk van voorkeuren van de patiënt. Deze voorkeuren hangen samen met aspecten van interventies, zoals duur en intensiteit. In dit onderzoek zochten we uit welke eHealth interventies tegen CRF bestaan en uit welke aspecten deze zijn opgebouwd die gebruikt kunnen worden voor het personaliseren van de behandeling.
Methode
Met een scoping review hebben we systematisch gezocht in Pubmed, Scopus en Web of Science (o.a. Medline) naar eHealth interventies tegen CRF. Van alle interventies hebben we ter vergelijking een overzicht gemaakt van de aspecten: duur, intensiteit, type interventie, effectiviteit, ondersteuning van professionals, in- en exclusiecriteria, taal/land, kosten en patiëntkarakteristieken die samenhangen met het wel/niet succesvol afronden van de interventie.
Resultaten
We hebben 44 artikelen gevonden die 36 interventies beschrijven. Voor een aantal van de genoemde aspecten kan een patiënt voorkeuren hebben. De duur van de interventies varieert van 4 weken tot 6 maanden en de intensiteit wisselt van 1x per week tot dagelijks. Het type interventie verschilt; zowel cognitieve therapie als bewegingstherapie, maar ook mindfulness en problem-solving therapie worden aangeboden. Zes interventies worden in Nederland aangeboden en het wisselt of de patiënt alleen aan de slag kan of dat de interventie uit blended care bestaat. Van de interventies met een resultatenstudie (n=24) hebben de meeste (n=21) een significant effect op vermoeidheid direct na behandeling.
Conclusie
De 36 gevonden interventies verschillen onder andere op duur, intensiteit en mate van blended care. De aspecten kunnen helpen bij het adviseren van een persoonlijk beste interventie tegen CRF na borstkanker. Deze informatie zorgt voor empowerment van de patiënt en maakt gedeelde besluitvorming mogelijk.
Original languageDutch
Pages11
Number of pages1
Publication statusPublished - 6 Oct 2021
EventZGT Wetenschapsdag 2021 - ZGT, Almelo, Netherlands
Duration: 6 Oct 20216 Oct 2021
https://www.youtube.com/watch?v=NpcRkDUdEW8

Conference

ConferenceZGT Wetenschapsdag 2021
Country/TerritoryNetherlands
CityAlmelo
Period6/10/216/10/21
Internet address

Cite this