Energie in computerarchitectuur

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

Energie is een bijzonder fenomeen. Men realiseert zich vaak pas dat iets energie verbruikt, als er niet genoeg meer van is. In computersystemen is energieverbruik dan ook lang een onbetekenend ontwerpcriterium geweest. In de laatste tien jaar is daar verandering in gekomen en is, ook in onderzoek, energie een belangrijke factor geworden. Energie (in joules) is de integraal van het opgenomen vermogen over de tijd. Als het vermogen constant is, is de energie het instantane vermogen vermenigvuldigd met de tijd. Vermogen en energie worden vaak verward. Meer vermogen hoeft niet per definitie tot meer energieverbruik te leiden. Een vermogen van 1 W gedurende een seconde leidt tot minder energieverbruik dan een vermogen van 0,5 W gedurende vier seconden. Dit hoofdstuk zal voornamelijk gaan over het verminderen van het energieverbruik.
Original languageUndefined
Title of host publicationDuurzame ICT
EditorsRoel Croes
Place of PublicationDen Haag
PublisherAcademic Service
Pages11-21
Number of pages11
ISBN (Print)978-90-12-58228-5
Publication statusPublished - Aug 2010

Publication series

Name
PublisherAcademic Service

Keywords

  • METIS-271133
  • EWI-18811
  • IR-74667

Cite this

Smit, G. J. M., & Kokkeler, A. B. J. (2010). Energie in computerarchitectuur. In R. Croes (Ed.), Duurzame ICT (pp. 11-21). Den Haag: Academic Service.
Smit, Gerardus Johannes Maria ; Kokkeler, Andre B.J. / Energie in computerarchitectuur. Duurzame ICT. editor / Roel Croes. Den Haag : Academic Service, 2010. pp. 11-21
@inbook{c8be3d7831134dd0a2ac5058be3b930b,
title = "Energie in computerarchitectuur",
abstract = "Energie is een bijzonder fenomeen. Men realiseert zich vaak pas dat iets energie verbruikt, als er niet genoeg meer van is. In computersystemen is energieverbruik dan ook lang een onbetekenend ontwerpcriterium geweest. In de laatste tien jaar is daar verandering in gekomen en is, ook in onderzoek, energie een belangrijke factor geworden. Energie (in joules) is de integraal van het opgenomen vermogen over de tijd. Als het vermogen constant is, is de energie het instantane vermogen vermenigvuldigd met de tijd. Vermogen en energie worden vaak verward. Meer vermogen hoeft niet per definitie tot meer energieverbruik te leiden. Een vermogen van 1 W gedurende een seconde leidt tot minder energieverbruik dan een vermogen van 0,5 W gedurende vier seconden. Dit hoofdstuk zal voornamelijk gaan over het verminderen van het energieverbruik.",
keywords = "METIS-271133, EWI-18811, IR-74667",
author = "Smit, {Gerardus Johannes Maria} and Kokkeler, {Andre B.J.}",
year = "2010",
month = "8",
language = "Undefined",
isbn = "978-90-12-58228-5",
publisher = "Academic Service",
pages = "11--21",
editor = "Roel Croes",
booktitle = "Duurzame ICT",

}

Smit, GJM & Kokkeler, ABJ 2010, Energie in computerarchitectuur. in R Croes (ed.), Duurzame ICT. Academic Service, Den Haag, pp. 11-21.

Energie in computerarchitectuur. / Smit, Gerardus Johannes Maria; Kokkeler, Andre B.J.

Duurzame ICT. ed. / Roel Croes. Den Haag : Academic Service, 2010. p. 11-21.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Energie in computerarchitectuur

AU - Smit, Gerardus Johannes Maria

AU - Kokkeler, Andre B.J.

PY - 2010/8

Y1 - 2010/8

N2 - Energie is een bijzonder fenomeen. Men realiseert zich vaak pas dat iets energie verbruikt, als er niet genoeg meer van is. In computersystemen is energieverbruik dan ook lang een onbetekenend ontwerpcriterium geweest. In de laatste tien jaar is daar verandering in gekomen en is, ook in onderzoek, energie een belangrijke factor geworden. Energie (in joules) is de integraal van het opgenomen vermogen over de tijd. Als het vermogen constant is, is de energie het instantane vermogen vermenigvuldigd met de tijd. Vermogen en energie worden vaak verward. Meer vermogen hoeft niet per definitie tot meer energieverbruik te leiden. Een vermogen van 1 W gedurende een seconde leidt tot minder energieverbruik dan een vermogen van 0,5 W gedurende vier seconden. Dit hoofdstuk zal voornamelijk gaan over het verminderen van het energieverbruik.

AB - Energie is een bijzonder fenomeen. Men realiseert zich vaak pas dat iets energie verbruikt, als er niet genoeg meer van is. In computersystemen is energieverbruik dan ook lang een onbetekenend ontwerpcriterium geweest. In de laatste tien jaar is daar verandering in gekomen en is, ook in onderzoek, energie een belangrijke factor geworden. Energie (in joules) is de integraal van het opgenomen vermogen over de tijd. Als het vermogen constant is, is de energie het instantane vermogen vermenigvuldigd met de tijd. Vermogen en energie worden vaak verward. Meer vermogen hoeft niet per definitie tot meer energieverbruik te leiden. Een vermogen van 1 W gedurende een seconde leidt tot minder energieverbruik dan een vermogen van 0,5 W gedurende vier seconden. Dit hoofdstuk zal voornamelijk gaan over het verminderen van het energieverbruik.

KW - METIS-271133

KW - EWI-18811

KW - IR-74667

M3 - Chapter

SN - 978-90-12-58228-5

SP - 11

EP - 21

BT - Duurzame ICT

A2 - Croes, Roel

PB - Academic Service

CY - Den Haag

ER -

Smit GJM, Kokkeler ABJ. Energie in computerarchitectuur. In Croes R, editor, Duurzame ICT. Den Haag: Academic Service. 2010. p. 11-21