Filosofie met het eigen bestaan als inzet : inhoud en actualiteit van Foucaults late werk

Steven Dorrestijn

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

148 Downloads (Pure)

Abstract

In zijn werk uit de jaren voor zijn dood in 1984 verruilt Foucault de nadruk op de ‘macht’ voor een onderzoek naar de ‘zorg voor zichzelf’. Dit artikel geeft een overzicht en interpretatie van dit late werk van Foucault. Bovendien wordt de actuele betekenis ervan geïllustreerd door het in te zetten voor een analyse van maatschappelijke problemen rond nieuwe technologieën. Juist de wending in Foucaults late werk maakt dat zijn benadering blijvende waarde krijgt voor de analyse van actuele problemen, omdat hij meer dan ooit tevoren op positieve wijze zijn eigen gedachten uitwerkt. De ontmanteling van ‘het subject’ uit zijn eerdere werk wordt nu aangevuld met aanknopingspunten om te onderzoeken hoe in onze eigen tijd nieuwe vormen van subjectiviteit worden voortgebracht.
Original languageUndefined
Pages (from-to)30-37
Number of pages8
JournalWijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap
Volume49
Issue number2
Publication statusPublished - 2009

Keywords

  • METIS-259684
  • IR-85363

Cite this

@article{d4840ec4622f47c692deaf8d69a4248f,
title = "Filosofie met het eigen bestaan als inzet : inhoud en actualiteit van Foucaults late werk",
abstract = "In zijn werk uit de jaren voor zijn dood in 1984 verruilt Foucault de nadruk op de ‘macht’ voor een onderzoek naar de ‘zorg voor zichzelf’. Dit artikel geeft een overzicht en interpretatie van dit late werk van Foucault. Bovendien wordt de actuele betekenis ervan ge{\"i}llustreerd door het in te zetten voor een analyse van maatschappelijke problemen rond nieuwe technologie{\"e}n. Juist de wending in Foucaults late werk maakt dat zijn benadering blijvende waarde krijgt voor de analyse van actuele problemen, omdat hij meer dan ooit tevoren op positieve wijze zijn eigen gedachten uitwerkt. De ontmanteling van ‘het subject’ uit zijn eerdere werk wordt nu aangevuld met aanknopingspunten om te onderzoeken hoe in onze eigen tijd nieuwe vormen van subjectiviteit worden voortgebracht.",
keywords = "METIS-259684, IR-85363",
author = "Steven Dorrestijn",
year = "2009",
language = "Undefined",
volume = "49",
pages = "30--37",
journal = "Wijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap",
issn = "0043-5414",
publisher = "Uitgeverij Boom",
number = "2",

}

Filosofie met het eigen bestaan als inzet : inhoud en actualiteit van Foucaults late werk. / Dorrestijn, Steven.

In: Wijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap, Vol. 49, No. 2, 2009, p. 30-37.

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - Filosofie met het eigen bestaan als inzet : inhoud en actualiteit van Foucaults late werk

AU - Dorrestijn, Steven

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - In zijn werk uit de jaren voor zijn dood in 1984 verruilt Foucault de nadruk op de ‘macht’ voor een onderzoek naar de ‘zorg voor zichzelf’. Dit artikel geeft een overzicht en interpretatie van dit late werk van Foucault. Bovendien wordt de actuele betekenis ervan geïllustreerd door het in te zetten voor een analyse van maatschappelijke problemen rond nieuwe technologieën. Juist de wending in Foucaults late werk maakt dat zijn benadering blijvende waarde krijgt voor de analyse van actuele problemen, omdat hij meer dan ooit tevoren op positieve wijze zijn eigen gedachten uitwerkt. De ontmanteling van ‘het subject’ uit zijn eerdere werk wordt nu aangevuld met aanknopingspunten om te onderzoeken hoe in onze eigen tijd nieuwe vormen van subjectiviteit worden voortgebracht.

AB - In zijn werk uit de jaren voor zijn dood in 1984 verruilt Foucault de nadruk op de ‘macht’ voor een onderzoek naar de ‘zorg voor zichzelf’. Dit artikel geeft een overzicht en interpretatie van dit late werk van Foucault. Bovendien wordt de actuele betekenis ervan geïllustreerd door het in te zetten voor een analyse van maatschappelijke problemen rond nieuwe technologieën. Juist de wending in Foucaults late werk maakt dat zijn benadering blijvende waarde krijgt voor de analyse van actuele problemen, omdat hij meer dan ooit tevoren op positieve wijze zijn eigen gedachten uitwerkt. De ontmanteling van ‘het subject’ uit zijn eerdere werk wordt nu aangevuld met aanknopingspunten om te onderzoeken hoe in onze eigen tijd nieuwe vormen van subjectiviteit worden voortgebracht.

KW - METIS-259684

KW - IR-85363

M3 - Article

VL - 49

SP - 30

EP - 37

JO - Wijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap

JF - Wijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap

SN - 0043-5414

IS - 2

ER -