Fysica aan de koffietafel - Orde en wanorde in koffiekringen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

1 Downloads (Pure)

Abstract

Iedereen kent de typische vlek die achterblijft als een druppel gemorste koffie verdampt is. Je ziet dan een lichte vlek met daaromheen een donkere rand die bestaat uit de koffiedeeltjes. Dit alledaagse verschijnsel is eigenlijk heel opmerkelijk: hoe kan het dat de koffiedeeltjes, die in het begin gelijkmatig over de gehele druppel verspreid waren, zich uiteindelijk allemaal ophopen in een kring? Het bestuderen van de stroomsnelheid en -richting van opgeloste deeltjes met een vaste grootte in een verdampende druppel biedt de oplossing. De gevormde kringen blijken bovendien een bijzondere stapeling van deeltjes te hebben.
Original languageDutch
Pages (from-to)22-26
Number of pages5
JournalNederlands tijdschrift voor natuurkunde
Volume78
Issue number01
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • IR-79926
  • METIS-284874

Cite this

@article{04fa2ada21664282b9551649609ca3f2,
title = "Fysica aan de koffietafel - Orde en wanorde in koffiekringen",
abstract = "Iedereen kent de typische vlek die achterblijft als een druppel gemorste koffie verdampt is. Je ziet dan een lichte vlek met daaromheen een donkere rand die bestaat uit de koffiedeeltjes. Dit alledaagse verschijnsel is eigenlijk heel opmerkelijk: hoe kan het dat de koffiedeeltjes, die in het begin gelijkmatig over de gehele druppel verspreid waren, zich uiteindelijk allemaal ophopen in een kring? Het bestuderen van de stroomsnelheid en -richting van opgeloste deeltjes met een vaste grootte in een verdampende druppel biedt de oplossing. De gevormde kringen blijken bovendien een bijzondere stapeling van deeltjes te hebben.",
keywords = "IR-79926, METIS-284874",
author = "Hanneke Gelderblom and {Gomez Marin}, Alvaro and Detlef Lohse and Snoeijer, {Jacobus Hendrikus}",
year = "2012",
language = "Dutch",
volume = "78",
pages = "22--26",
journal = "Nederlands tijdschrift voor natuurkunde",
issn = "0926-4264",
publisher = "Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV)",
number = "01",

}

Fysica aan de koffietafel - Orde en wanorde in koffiekringen. / Gelderblom, Hanneke; Gomez Marin, Alvaro; Lohse, Detlef; Snoeijer, Jacobus Hendrikus.

In: Nederlands tijdschrift voor natuurkunde, Vol. 78, No. 01, 2012, p. 22-26.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Fysica aan de koffietafel - Orde en wanorde in koffiekringen

AU - Gelderblom, Hanneke

AU - Gomez Marin, Alvaro

AU - Lohse, Detlef

AU - Snoeijer, Jacobus Hendrikus

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Iedereen kent de typische vlek die achterblijft als een druppel gemorste koffie verdampt is. Je ziet dan een lichte vlek met daaromheen een donkere rand die bestaat uit de koffiedeeltjes. Dit alledaagse verschijnsel is eigenlijk heel opmerkelijk: hoe kan het dat de koffiedeeltjes, die in het begin gelijkmatig over de gehele druppel verspreid waren, zich uiteindelijk allemaal ophopen in een kring? Het bestuderen van de stroomsnelheid en -richting van opgeloste deeltjes met een vaste grootte in een verdampende druppel biedt de oplossing. De gevormde kringen blijken bovendien een bijzondere stapeling van deeltjes te hebben.

AB - Iedereen kent de typische vlek die achterblijft als een druppel gemorste koffie verdampt is. Je ziet dan een lichte vlek met daaromheen een donkere rand die bestaat uit de koffiedeeltjes. Dit alledaagse verschijnsel is eigenlijk heel opmerkelijk: hoe kan het dat de koffiedeeltjes, die in het begin gelijkmatig over de gehele druppel verspreid waren, zich uiteindelijk allemaal ophopen in een kring? Het bestuderen van de stroomsnelheid en -richting van opgeloste deeltjes met een vaste grootte in een verdampende druppel biedt de oplossing. De gevormde kringen blijken bovendien een bijzondere stapeling van deeltjes te hebben.

KW - IR-79926

KW - METIS-284874

M3 - Article

VL - 78

SP - 22

EP - 26

JO - Nederlands tijdschrift voor natuurkunde

JF - Nederlands tijdschrift voor natuurkunde

SN - 0926-4264

IS - 01

ER -