Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren

P. Wilhelm, M.A.C. van Diepen, L. Nieuwenhuis, T. Boulogne

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

4 Citations (Scopus)
134 Downloads (Pure)

Abstract

achtergrond Fabrikanten van energiedrankjes claimen dat deze drankjes een positief effect kunnen hebben op cognitieve prestaties. doel Onderzoeken of dit onder jongeren het geval is. methode Een groep jongeren (15-18 jaar) werd verdeeld over drie groepen: een controlegroep dronk vooraf een glas water, een placebogroep dronk suikervrije limonade en een experimentele groep een hoeveelheid bestaande energiedrank (Megaforce). Proefpersonen vulden vervolgens tests in die een beroep deden op aandacht en concentratie, leervermogen en geheugen, verbaal en numeriek redeneren, numerieke aanleg en woordenschat. resultaten Er werden geen verschillen gevonden die enkel konden worden toegeschreven aan het drinken van energiedrank. conclusie Gezien de gezondheidsrisico’s waarvoor wordt gewaarschuwd en het feit dat er geen bewijs is gevonden voor positieve effecten op de cognitieve prestaties kan men jongeren beter afraden dit soort drankjes te drinken.
Original languageDutch
Pages (from-to)57-62
JournalTijdschrift voor psychiatrie
Volume55
Issue number1
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • METIS-297347
  • IR-87049

Cite this

Wilhelm, P., van Diepen, M. A. C., Nieuwenhuis, L., & Boulogne, T. (2013). Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren. Tijdschrift voor psychiatrie, 55(1), 57-62.
Wilhelm, P. ; van Diepen, M.A.C. ; Nieuwenhuis, L. ; Boulogne, T. / Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren. In: Tijdschrift voor psychiatrie. 2013 ; Vol. 55, No. 1. pp. 57-62.
@article{131ae4350cde43ba9fddbb0534b2ce19,
title = "Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren",
abstract = "achtergrond Fabrikanten van energiedrankjes claimen dat deze drankjes een positief effect kunnen hebben op cognitieve prestaties. doel Onderzoeken of dit onder jongeren het geval is. methode Een groep jongeren (15-18 jaar) werd verdeeld over drie groepen: een controlegroep dronk vooraf een glas water, een placebogroep dronk suikervrije limonade en een experimentele groep een hoeveelheid bestaande energiedrank (Megaforce). Proefpersonen vulden vervolgens tests in die een beroep deden op aandacht en concentratie, leervermogen en geheugen, verbaal en numeriek redeneren, numerieke aanleg en woordenschat. resultaten Er werden geen verschillen gevonden die enkel konden worden toegeschreven aan het drinken van energiedrank. conclusie Gezien de gezondheidsrisico’s waarvoor wordt gewaarschuwd en het feit dat er geen bewijs is gevonden voor positieve effecten op de cognitieve prestaties kan men jongeren beter afraden dit soort drankjes te drinken.",
keywords = "METIS-297347, IR-87049",
author = "P. Wilhelm and {van Diepen}, M.A.C. and L. Nieuwenhuis and T. Boulogne",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "55",
pages = "57--62",
journal = "Tijdschrift voor psychiatrie",
issn = "0303-7339",
publisher = "Uitgeverij Boom",
number = "1",

}

Wilhelm, P, van Diepen, MAC, Nieuwenhuis, L & Boulogne, T 2013, 'Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren', Tijdschrift voor psychiatrie, vol. 55, no. 1, pp. 57-62.

Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren. / Wilhelm, P.; van Diepen, M.A.C.; Nieuwenhuis, L.; Boulogne, T.

In: Tijdschrift voor psychiatrie, Vol. 55, No. 1, 2013, p. 57-62.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren

AU - Wilhelm, P.

AU - van Diepen, M.A.C.

AU - Nieuwenhuis, L.

AU - Boulogne, T.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - achtergrond Fabrikanten van energiedrankjes claimen dat deze drankjes een positief effect kunnen hebben op cognitieve prestaties. doel Onderzoeken of dit onder jongeren het geval is. methode Een groep jongeren (15-18 jaar) werd verdeeld over drie groepen: een controlegroep dronk vooraf een glas water, een placebogroep dronk suikervrije limonade en een experimentele groep een hoeveelheid bestaande energiedrank (Megaforce). Proefpersonen vulden vervolgens tests in die een beroep deden op aandacht en concentratie, leervermogen en geheugen, verbaal en numeriek redeneren, numerieke aanleg en woordenschat. resultaten Er werden geen verschillen gevonden die enkel konden worden toegeschreven aan het drinken van energiedrank. conclusie Gezien de gezondheidsrisico’s waarvoor wordt gewaarschuwd en het feit dat er geen bewijs is gevonden voor positieve effecten op de cognitieve prestaties kan men jongeren beter afraden dit soort drankjes te drinken.

AB - achtergrond Fabrikanten van energiedrankjes claimen dat deze drankjes een positief effect kunnen hebben op cognitieve prestaties. doel Onderzoeken of dit onder jongeren het geval is. methode Een groep jongeren (15-18 jaar) werd verdeeld over drie groepen: een controlegroep dronk vooraf een glas water, een placebogroep dronk suikervrije limonade en een experimentele groep een hoeveelheid bestaande energiedrank (Megaforce). Proefpersonen vulden vervolgens tests in die een beroep deden op aandacht en concentratie, leervermogen en geheugen, verbaal en numeriek redeneren, numerieke aanleg en woordenschat. resultaten Er werden geen verschillen gevonden die enkel konden worden toegeschreven aan het drinken van energiedrank. conclusie Gezien de gezondheidsrisico’s waarvoor wordt gewaarschuwd en het feit dat er geen bewijs is gevonden voor positieve effecten op de cognitieve prestaties kan men jongeren beter afraden dit soort drankjes te drinken.

KW - METIS-297347

KW - IR-87049

M3 - Article

VL - 55

SP - 57

EP - 62

JO - Tijdschrift voor psychiatrie

JF - Tijdschrift voor psychiatrie

SN - 0303-7339

IS - 1

ER -