(G)een gebrek aan zand

Arjan Tuijnder

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

43 Downloads (Pure)

Abstract

Er beweegt heel wat over de rivierbodem. Het water voert continu sediment aan van bovenstrooms, maar voert ook sediment af naar benedenstrooms. Zo lang dit in evenwicht is, zitten we goed en blijft de rivier op zijn plek. Maar als er meer wordt afgevoerd dan aangevoerd, dan erodeert de rivierbodem. Dit heeft ongewenste effecten, zoals grondwaterstandverlagingen en het ondermijnen van kunstwerken. Er zijn in Portugal en Australië al eens bruggen ingestort op deze manier. Verder komen er door de erosie op sommige plekken lagen aan de oppervlakte te liggen die moeilijk te eroderen zijn. Op de overgang van zo’n vaste laag naar erodeerbaar sediment wordt het ondiep, wat problemen oplevert voor de scheepvaart. Er kan zelfs een soort waterval ontstaan bij de Nederlands-Duitse grens. Zover laat Rijkswaterstaat het niet komen en daarom is rivierbeheer noodzakelijk.
Original languageUndefined
Pages (from-to)16-19
JournalConcepTueel
Volume19
Issue number2
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • IR-77296
  • METIS-266550

Cite this

Tuijnder, A. (2010). (G)een gebrek aan zand. ConcepTueel, 19(2), 16-19.
Tuijnder, Arjan. / (G)een gebrek aan zand. In: ConcepTueel. 2010 ; Vol. 19, No. 2. pp. 16-19.
@article{96c8946223b244dc8a320c2db0926209,
title = "(G)een gebrek aan zand",
abstract = "Er beweegt heel wat over de rivierbodem. Het water voert continu sediment aan van bovenstrooms, maar voert ook sediment af naar benedenstrooms. Zo lang dit in evenwicht is, zitten we goed en blijft de rivier op zijn plek. Maar als er meer wordt afgevoerd dan aangevoerd, dan erodeert de rivierbodem. Dit heeft ongewenste effecten, zoals grondwaterstandverlagingen en het ondermijnen van kunstwerken. Er zijn in Portugal en Australi{\"e} al eens bruggen ingestort op deze manier. Verder komen er door de erosie op sommige plekken lagen aan de oppervlakte te liggen die moeilijk te eroderen zijn. Op de overgang van zo’n vaste laag naar erodeerbaar sediment wordt het ondiep, wat problemen oplevert voor de scheepvaart. Er kan zelfs een soort waterval ontstaan bij de Nederlands-Duitse grens. Zover laat Rijkswaterstaat het niet komen en daarom is rivierbeheer noodzakelijk.",
keywords = "IR-77296, METIS-266550",
author = "Arjan Tuijnder",
year = "2010",
language = "Undefined",
volume = "19",
pages = "16--19",
journal = "ConcepTueel",
publisher = "University of Twente",
number = "2",

}

Tuijnder, A 2010, '(G)een gebrek aan zand', ConcepTueel, vol. 19, no. 2, pp. 16-19.

(G)een gebrek aan zand. / Tuijnder, Arjan.

In: ConcepTueel, Vol. 19, No. 2, 2010, p. 16-19.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - (G)een gebrek aan zand

AU - Tuijnder, Arjan

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Er beweegt heel wat over de rivierbodem. Het water voert continu sediment aan van bovenstrooms, maar voert ook sediment af naar benedenstrooms. Zo lang dit in evenwicht is, zitten we goed en blijft de rivier op zijn plek. Maar als er meer wordt afgevoerd dan aangevoerd, dan erodeert de rivierbodem. Dit heeft ongewenste effecten, zoals grondwaterstandverlagingen en het ondermijnen van kunstwerken. Er zijn in Portugal en Australië al eens bruggen ingestort op deze manier. Verder komen er door de erosie op sommige plekken lagen aan de oppervlakte te liggen die moeilijk te eroderen zijn. Op de overgang van zo’n vaste laag naar erodeerbaar sediment wordt het ondiep, wat problemen oplevert voor de scheepvaart. Er kan zelfs een soort waterval ontstaan bij de Nederlands-Duitse grens. Zover laat Rijkswaterstaat het niet komen en daarom is rivierbeheer noodzakelijk.

AB - Er beweegt heel wat over de rivierbodem. Het water voert continu sediment aan van bovenstrooms, maar voert ook sediment af naar benedenstrooms. Zo lang dit in evenwicht is, zitten we goed en blijft de rivier op zijn plek. Maar als er meer wordt afgevoerd dan aangevoerd, dan erodeert de rivierbodem. Dit heeft ongewenste effecten, zoals grondwaterstandverlagingen en het ondermijnen van kunstwerken. Er zijn in Portugal en Australië al eens bruggen ingestort op deze manier. Verder komen er door de erosie op sommige plekken lagen aan de oppervlakte te liggen die moeilijk te eroderen zijn. Op de overgang van zo’n vaste laag naar erodeerbaar sediment wordt het ondiep, wat problemen oplevert voor de scheepvaart. Er kan zelfs een soort waterval ontstaan bij de Nederlands-Duitse grens. Zover laat Rijkswaterstaat het niet komen en daarom is rivierbeheer noodzakelijk.

KW - IR-77296

KW - METIS-266550

M3 - Article

VL - 19

SP - 16

EP - 19

JO - ConcepTueel

JF - ConcepTueel

IS - 2

ER -

Tuijnder A. (G)een gebrek aan zand. ConcepTueel. 2010;19(2):16-19.