Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen

Sanne Bentum, Janneke Hendriks, Carine Doggen, Rolf Egberink, Rulon Sandvliet, Jorien Pierik

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Inleiding: Patiënten met symptomen van een acuut coronair syndroom (ACS) hebben zo snel mogelijk de juiste behandeling nodig om schade aan het hart te voorkomen of te beperken. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar prehospitale vertraging en de oorzaken daarvan, is er weinig bekend over de motivatie van de patiënt voor het kiezen van een keteningang. Het doel van dit onderzoek is het vinden van factoren die invloed hebben op deze keuze.

Methode: We deden een explorerend dwarsdoorsnedeonderzoek, waarbij we met een vragenlijst gegevens verzamelden van 67 ACS-patiënten.

Resultaten: Patiënten kregen toegang tot de acute zorgketen via vier verschillende ingangen: de huisarts (43%), de huisartsenpost (28%), de meldkamer ambulancezorg (112) (21%) of de spoedeisende hulp (7%). De overtuiging van patiënten dat hun huisarts het beste weet wat ze nodig hebben maakte dat ze vaker contact zochten met hun eigen huisarts. Dit deden ook de patiënten die alleen waren toen de symptomen ontstonden. Patiënten met een fast onset van de klachten en acute pijn belden vaker 112, net als patiënten die hun klachten als ernstig inschatten.

Conclusie: Niet de kennis over alarmsymptomen, maar vooral subjectieve factoren, zoals de interpretatie van de ernst van de klachten, de overtuigingen van de patiënt over wie de juiste zorgverlener is, en de manier (plotseling, pijn) waarop de klachten zich voordoen zijn bepalend voor de keuze van de keteningang bij patiënten met ACS-klachten. Voor het reduceren van prehospitale vertraging kunnen huisartsen een rol spelen door patiënten de juiste voorlichting te geven.
Original languageDutch
Pages (from-to)14-17
Number of pages4
JournalHuisarts en wetenschap
Volume61
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - 1 Apr 2018

Cite this

Bentum, S., Hendriks, J., Doggen, C., Egberink, R., Sandvliet, R., & Pierik, J. (2018). Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen. Huisarts en wetenschap, 61(4), 14-17. https://doi.org/10.1007/s12445-018-0097-0
Bentum, Sanne ; Hendriks, Janneke ; Doggen, Carine ; Egberink, Rolf ; Sandvliet, Rulon ; Pierik, Jorien. / Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen. In: Huisarts en wetenschap. 2018 ; Vol. 61, No. 4. pp. 14-17.
@article{8e3eb213f25c46b9a3db233d33ed8bd8,
title = "Hartpati{\"e}nt moet meer weten over alarmsymptomen",
abstract = "Inleiding: Pati{\"e}nten met symptomen van een acuut coronair syndroom (ACS) hebben zo snel mogelijk de juiste behandeling nodig om schade aan het hart te voorkomen of te beperken. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar prehospitale vertraging en de oorzaken daarvan, is er weinig bekend over de motivatie van de pati{\"e}nt voor het kiezen van een keteningang. Het doel van dit onderzoek is het vinden van factoren die invloed hebben op deze keuze.Methode: We deden een explorerend dwarsdoorsnedeonderzoek, waarbij we met een vragenlijst gegevens verzamelden van 67 ACS-pati{\"e}nten.Resultaten: Pati{\"e}nten kregen toegang tot de acute zorgketen via vier verschillende ingangen: de huisarts (43{\%}), de huisartsenpost (28{\%}), de meldkamer ambulancezorg (112) (21{\%}) of de spoedeisende hulp (7{\%}). De overtuiging van pati{\"e}nten dat hun huisarts het beste weet wat ze nodig hebben maakte dat ze vaker contact zochten met hun eigen huisarts. Dit deden ook de pati{\"e}nten die alleen waren toen de symptomen ontstonden. Pati{\"e}nten met een fast onset van de klachten en acute pijn belden vaker 112, net als pati{\"e}nten die hun klachten als ernstig inschatten.Conclusie: Niet de kennis over alarmsymptomen, maar vooral subjectieve factoren, zoals de interpretatie van de ernst van de klachten, de overtuigingen van de pati{\"e}nt over wie de juiste zorgverlener is, en de manier (plotseling, pijn) waarop de klachten zich voordoen zijn bepalend voor de keuze van de keteningang bij pati{\"e}nten met ACS-klachten. Voor het reduceren van prehospitale vertraging kunnen huisartsen een rol spelen door pati{\"e}nten de juiste voorlichting te geven.",
author = "Sanne Bentum and Janneke Hendriks and Carine Doggen and Rolf Egberink and Rulon Sandvliet and Jorien Pierik",
year = "2018",
month = "4",
day = "1",
doi = "10.1007/s12445-018-0097-0",
language = "Dutch",
volume = "61",
pages = "14--17",
journal = "Huisarts en wetenschap",
issn = "0018-7070",
publisher = "Bohn Stafleu Van Loghum",
number = "4",

}

Bentum, S, Hendriks, J, Doggen, C, Egberink, R, Sandvliet, R & Pierik, J 2018, 'Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen' Huisarts en wetenschap, vol. 61, no. 4, pp. 14-17. https://doi.org/10.1007/s12445-018-0097-0

Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen. / Bentum, Sanne; Hendriks, Janneke; Doggen, Carine; Egberink, Rolf; Sandvliet, Rulon; Pierik, Jorien.

In: Huisarts en wetenschap, Vol. 61, No. 4, 01.04.2018, p. 14-17.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen

AU - Bentum, Sanne

AU - Hendriks, Janneke

AU - Doggen, Carine

AU - Egberink, Rolf

AU - Sandvliet, Rulon

AU - Pierik, Jorien

PY - 2018/4/1

Y1 - 2018/4/1

N2 - Inleiding: Patiënten met symptomen van een acuut coronair syndroom (ACS) hebben zo snel mogelijk de juiste behandeling nodig om schade aan het hart te voorkomen of te beperken. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar prehospitale vertraging en de oorzaken daarvan, is er weinig bekend over de motivatie van de patiënt voor het kiezen van een keteningang. Het doel van dit onderzoek is het vinden van factoren die invloed hebben op deze keuze.Methode: We deden een explorerend dwarsdoorsnedeonderzoek, waarbij we met een vragenlijst gegevens verzamelden van 67 ACS-patiënten.Resultaten: Patiënten kregen toegang tot de acute zorgketen via vier verschillende ingangen: de huisarts (43%), de huisartsenpost (28%), de meldkamer ambulancezorg (112) (21%) of de spoedeisende hulp (7%). De overtuiging van patiënten dat hun huisarts het beste weet wat ze nodig hebben maakte dat ze vaker contact zochten met hun eigen huisarts. Dit deden ook de patiënten die alleen waren toen de symptomen ontstonden. Patiënten met een fast onset van de klachten en acute pijn belden vaker 112, net als patiënten die hun klachten als ernstig inschatten.Conclusie: Niet de kennis over alarmsymptomen, maar vooral subjectieve factoren, zoals de interpretatie van de ernst van de klachten, de overtuigingen van de patiënt over wie de juiste zorgverlener is, en de manier (plotseling, pijn) waarop de klachten zich voordoen zijn bepalend voor de keuze van de keteningang bij patiënten met ACS-klachten. Voor het reduceren van prehospitale vertraging kunnen huisartsen een rol spelen door patiënten de juiste voorlichting te geven.

AB - Inleiding: Patiënten met symptomen van een acuut coronair syndroom (ACS) hebben zo snel mogelijk de juiste behandeling nodig om schade aan het hart te voorkomen of te beperken. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar prehospitale vertraging en de oorzaken daarvan, is er weinig bekend over de motivatie van de patiënt voor het kiezen van een keteningang. Het doel van dit onderzoek is het vinden van factoren die invloed hebben op deze keuze.Methode: We deden een explorerend dwarsdoorsnedeonderzoek, waarbij we met een vragenlijst gegevens verzamelden van 67 ACS-patiënten.Resultaten: Patiënten kregen toegang tot de acute zorgketen via vier verschillende ingangen: de huisarts (43%), de huisartsenpost (28%), de meldkamer ambulancezorg (112) (21%) of de spoedeisende hulp (7%). De overtuiging van patiënten dat hun huisarts het beste weet wat ze nodig hebben maakte dat ze vaker contact zochten met hun eigen huisarts. Dit deden ook de patiënten die alleen waren toen de symptomen ontstonden. Patiënten met een fast onset van de klachten en acute pijn belden vaker 112, net als patiënten die hun klachten als ernstig inschatten.Conclusie: Niet de kennis over alarmsymptomen, maar vooral subjectieve factoren, zoals de interpretatie van de ernst van de klachten, de overtuigingen van de patiënt over wie de juiste zorgverlener is, en de manier (plotseling, pijn) waarop de klachten zich voordoen zijn bepalend voor de keuze van de keteningang bij patiënten met ACS-klachten. Voor het reduceren van prehospitale vertraging kunnen huisartsen een rol spelen door patiënten de juiste voorlichting te geven.

UR - http://www.scopus.com/inward/record.url?scp=85045234449&partnerID=8YFLogxK

U2 - 10.1007/s12445-018-0097-0

DO - 10.1007/s12445-018-0097-0

M3 - Article

VL - 61

SP - 14

EP - 17

JO - Huisarts en wetenschap

JF - Huisarts en wetenschap

SN - 0018-7070

IS - 4

ER -

Bentum S, Hendriks J, Doggen C, Egberink R, Sandvliet R, Pierik J. Hartpatiënt moet meer weten over alarmsymptomen. Huisarts en wetenschap. 2018 Apr 1;61(4):14-17. https://doi.org/10.1007/s12445-018-0097-0