Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels

Frank Bijleveld, A.H. de Bondt, R.N. Khedoe, Henderikus L. ter Huerne

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademic

62 Downloads (Pure)

Abstract

Algemeen bekend is dat de temperatuur van het asfaltmengsel en de verdichtingsprocedure belangrijk zijn voor de eindkwaliteit van de verharding. Dit onderzoek is vertrokken vanuit het idee dat er een venster van temperaturen is waarbinnen idealiter het verdichtingsproces plaats moet vinden, zodat met een hoge mate van waarschijnlijkheid de beoogde mengseleigenschappen uit het ontwerp bereikt worden. Dit temperatuurvenster is dan afhankelijk van de initiële temperatuur en de snelheid van afkoelen. Traditioneel wordt het verdichtingvenster gebaseerd op de bitumenviscositeit bij een bepaalde temperatuur en de dichtheid die bij die viscositeit behaald kan worden. Het nieuwe principe om het verdichtingsvenster vast te stellen gaat uit van de temperatuur en de mechanische eigenschappen die uiteindelijk behaald worden. In dit onderzoek is daarom het effect van de verdichtingstemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen onderzocht. De aanpak hierbij is geweest het doen van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek, bestaande uit geavanceerde laboratoriumexperimenten en een praktijkmeting. Dit empirisch onderzoek heeft plaatsgevonden op een STAB 0/16 mengsel (AC 16 base 40/60), zonder PR. Uit dit empirisch onderzoek is gebleken dat, voor dit mengsel, de verdichtingstemperatuur sterk van belang is voor de mechanische eindkwaliteit van de asfaltverharding, ook al wordt de streef- dichtheid behaald. Verdichting buiten het optimale temperatuurvenster kan daarbij tot maximaal 40% vermindering van de mechanische eindkwaliteit leiden, en afhankelijk van het maatgevende schadebeeld, levensduurverkorting van de verharding tot gevolg hebben.
Original languageDutch
Title of host publicationCROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line)
Place of PublicationEde, the Netherlands
PublisherC.R.O.W.
Pages1-13
Number of pages13
Publication statusPublished - 23 Jun 2010
EventCROW Infradagen 2010 - Papendal, Ede, Netherlands
Duration: 23 Jun 201024 Jun 2010

Conference

ConferenceCROW Infradagen 2010
CountryNetherlands
CityEde
Period23/06/1024/06/10

Keywords

  • IR-86945
  • METIS-273021

Cite this

Bijleveld, F., de Bondt, A. H., Khedoe, R. N., & ter Huerne, H. L. (2010). Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels. In CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line) (pp. 1-13). Ede, the Netherlands: C.R.O.W..
Bijleveld, Frank ; de Bondt, A.H. ; Khedoe, R.N. ; ter Huerne, Henderikus L. / Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels. CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line). Ede, the Netherlands : C.R.O.W., 2010. pp. 1-13
@inproceedings{dd7c1b551a0849cd955a14c0633b9d50,
title = "Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels",
abstract = "Algemeen bekend is dat de temperatuur van het asfaltmengsel en de verdichtingsprocedure belangrijk zijn voor de eindkwaliteit van de verharding. Dit onderzoek is vertrokken vanuit het idee dat er een venster van temperaturen is waarbinnen idealiter het verdichtingsproces plaats moet vinden, zodat met een hoge mate van waarschijnlijkheid de beoogde mengseleigenschappen uit het ontwerp bereikt worden. Dit temperatuurvenster is dan afhankelijk van de initi{\"e}le temperatuur en de snelheid van afkoelen. Traditioneel wordt het verdichtingvenster gebaseerd op de bitumenviscositeit bij een bepaalde temperatuur en de dichtheid die bij die viscositeit behaald kan worden. Het nieuwe principe om het verdichtingsvenster vast te stellen gaat uit van de temperatuur en de mechanische eigenschappen die uiteindelijk behaald worden. In dit onderzoek is daarom het effect van de verdichtingstemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen onderzocht. De aanpak hierbij is geweest het doen van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek, bestaande uit geavanceerde laboratoriumexperimenten en een praktijkmeting. Dit empirisch onderzoek heeft plaatsgevonden op een STAB 0/16 mengsel (AC 16 base 40/60), zonder PR. Uit dit empirisch onderzoek is gebleken dat, voor dit mengsel, de verdichtingstemperatuur sterk van belang is voor de mechanische eindkwaliteit van de asfaltverharding, ook al wordt de streef- dichtheid behaald. Verdichting buiten het optimale temperatuurvenster kan daarbij tot maximaal 40{\%} vermindering van de mechanische eindkwaliteit leiden, en afhankelijk van het maatgevende schadebeeld, levensduurverkorting van de verharding tot gevolg hebben.",
keywords = "IR-86945, METIS-273021",
author = "Frank Bijleveld and {de Bondt}, A.H. and R.N. Khedoe and {ter Huerne}, {Henderikus L.}",
year = "2010",
month = "6",
day = "23",
language = "Dutch",
pages = "1--13",
booktitle = "CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line)",
publisher = "C.R.O.W.",

}

Bijleveld, F, de Bondt, AH, Khedoe, RN & ter Huerne, HL 2010, Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels. in CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line). C.R.O.W., Ede, the Netherlands, pp. 1-13, CROW Infradagen 2010, Ede, Netherlands, 23/06/10.

Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels. / Bijleveld, Frank; de Bondt, A.H.; Khedoe, R.N.; ter Huerne, Henderikus L.

CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line). Ede, the Netherlands : C.R.O.W., 2010. p. 1-13.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademic

TY - GEN

T1 - Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels

AU - Bijleveld, Frank

AU - de Bondt, A.H.

AU - Khedoe, R.N.

AU - ter Huerne, Henderikus L.

PY - 2010/6/23

Y1 - 2010/6/23

N2 - Algemeen bekend is dat de temperatuur van het asfaltmengsel en de verdichtingsprocedure belangrijk zijn voor de eindkwaliteit van de verharding. Dit onderzoek is vertrokken vanuit het idee dat er een venster van temperaturen is waarbinnen idealiter het verdichtingsproces plaats moet vinden, zodat met een hoge mate van waarschijnlijkheid de beoogde mengseleigenschappen uit het ontwerp bereikt worden. Dit temperatuurvenster is dan afhankelijk van de initiële temperatuur en de snelheid van afkoelen. Traditioneel wordt het verdichtingvenster gebaseerd op de bitumenviscositeit bij een bepaalde temperatuur en de dichtheid die bij die viscositeit behaald kan worden. Het nieuwe principe om het verdichtingsvenster vast te stellen gaat uit van de temperatuur en de mechanische eigenschappen die uiteindelijk behaald worden. In dit onderzoek is daarom het effect van de verdichtingstemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen onderzocht. De aanpak hierbij is geweest het doen van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek, bestaande uit geavanceerde laboratoriumexperimenten en een praktijkmeting. Dit empirisch onderzoek heeft plaatsgevonden op een STAB 0/16 mengsel (AC 16 base 40/60), zonder PR. Uit dit empirisch onderzoek is gebleken dat, voor dit mengsel, de verdichtingstemperatuur sterk van belang is voor de mechanische eindkwaliteit van de asfaltverharding, ook al wordt de streef- dichtheid behaald. Verdichting buiten het optimale temperatuurvenster kan daarbij tot maximaal 40% vermindering van de mechanische eindkwaliteit leiden, en afhankelijk van het maatgevende schadebeeld, levensduurverkorting van de verharding tot gevolg hebben.

AB - Algemeen bekend is dat de temperatuur van het asfaltmengsel en de verdichtingsprocedure belangrijk zijn voor de eindkwaliteit van de verharding. Dit onderzoek is vertrokken vanuit het idee dat er een venster van temperaturen is waarbinnen idealiter het verdichtingsproces plaats moet vinden, zodat met een hoge mate van waarschijnlijkheid de beoogde mengseleigenschappen uit het ontwerp bereikt worden. Dit temperatuurvenster is dan afhankelijk van de initiële temperatuur en de snelheid van afkoelen. Traditioneel wordt het verdichtingvenster gebaseerd op de bitumenviscositeit bij een bepaalde temperatuur en de dichtheid die bij die viscositeit behaald kan worden. Het nieuwe principe om het verdichtingsvenster vast te stellen gaat uit van de temperatuur en de mechanische eigenschappen die uiteindelijk behaald worden. In dit onderzoek is daarom het effect van de verdichtingstemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen onderzocht. De aanpak hierbij is geweest het doen van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek, bestaande uit geavanceerde laboratoriumexperimenten en een praktijkmeting. Dit empirisch onderzoek heeft plaatsgevonden op een STAB 0/16 mengsel (AC 16 base 40/60), zonder PR. Uit dit empirisch onderzoek is gebleken dat, voor dit mengsel, de verdichtingstemperatuur sterk van belang is voor de mechanische eindkwaliteit van de asfaltverharding, ook al wordt de streef- dichtheid behaald. Verdichting buiten het optimale temperatuurvenster kan daarbij tot maximaal 40% vermindering van de mechanische eindkwaliteit leiden, en afhankelijk van het maatgevende schadebeeld, levensduurverkorting van de verharding tot gevolg hebben.

KW - IR-86945

KW - METIS-273021

M3 - Conference contribution

SP - 1

EP - 13

BT - CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line)

PB - C.R.O.W.

CY - Ede, the Netherlands

ER -

Bijleveld F, de Bondt AH, Khedoe RN, ter Huerne HL. Het effect van de verdichtingtemperatuur op de dichtheid en de mechanische eigenschappen van asfaltmengsels. In CROW Infradagen 2010, 23-24 June 2010, Papendal, The Netherlands (On-line). Ede, the Netherlands: C.R.O.W. 2010. p. 1-13