Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers

Martin Rosema, Peter Kanne, Laurens Klein Kranenburg

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

134 Downloads (Pure)

Abstract

Het tweede landelijke referendum in Nederland sinds de invoering van het algemeen kiesrecht zal gaan over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hoe de bevolking tegen dit referendum aankijkt hebben we onderzocht op basis van een enquête onder ongeveer 3.500 kiezers. Zij zijn verdeeld over de vragen of dit referendum wenselijk is en of de politici in Den Haag de uitslag moeten volgen. Veel kiezers hadden enkele maanden voor de stemming al een stemintentie, zonder veel te weten van de inhoud van het verdrag, en een meerderheid was van plan om ‘tegen’ te stemmen. De stemvoorkeur is primair afhankelijk van het oordeel over Europese integratie in het algemeen, waar veel kiezers sceptisch over zijn. Als dit patroon in de campagneperiode niet gaat veranderen, dan wordt het voor de voorstanders van het verdrag moeilijk om de achterstand in te lopen.
Original languageDutch
Title of host publicationHet eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord
Place of PublicationDen Haag
PublisherStichting Montesquieu
Pages101-125
Publication statusPublished - 2016

Publication series

Name
PublisherStichting Montesquieu

Keywords

  • IR-100328
  • METIS-316591

Cite this

Rosema, M., Kanne, P., & Klein Kranenburg, L. (2016). Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers. In Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord (pp. 101-125). Den Haag: Stichting Montesquieu.
Rosema, Martin ; Kanne, Peter ; Klein Kranenburg, Laurens. / Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers. Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord. Den Haag : Stichting Montesquieu, 2016. pp. 101-125
@inbook{b722d32f17a5437e9f02c23056db4c00,
title = "Het 'Oekra{\"i}ne-referendum' in de ogen van de kiezers",
abstract = "Het tweede landelijke referendum in Nederland sinds de invoering van het algemeen kiesrecht zal gaan over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekra{\"i}ne. Hoe de bevolking tegen dit referendum aankijkt hebben we onderzocht op basis van een enqu{\^e}te onder ongeveer 3.500 kiezers. Zij zijn verdeeld over de vragen of dit referendum wenselijk is en of de politici in Den Haag de uitslag moeten volgen. Veel kiezers hadden enkele maanden voor de stemming al een stemintentie, zonder veel te weten van de inhoud van het verdrag, en een meerderheid was van plan om ‘tegen’ te stemmen. De stemvoorkeur is primair afhankelijk van het oordeel over Europese integratie in het algemeen, waar veel kiezers sceptisch over zijn. Als dit patroon in de campagneperiode niet gaat veranderen, dan wordt het voor de voorstanders van het verdrag moeilijk om de achterstand in te lopen.",
keywords = "IR-100328, METIS-316591",
author = "Martin Rosema and Peter Kanne and {Klein Kranenburg}, Laurens",
note = "Open access",
year = "2016",
language = "Dutch",
publisher = "Stichting Montesquieu",
pages = "101--125",
booktitle = "Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekra{\"i}ne Associatieakkoord",

}

Rosema, M, Kanne, P & Klein Kranenburg, L 2016, Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers. in Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord. Stichting Montesquieu, Den Haag, pp. 101-125.

Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers. / Rosema, Martin; Kanne, Peter; Klein Kranenburg, Laurens.

Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord. Den Haag : Stichting Montesquieu, 2016. p. 101-125.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

TY - CHAP

T1 - Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers

AU - Rosema, Martin

AU - Kanne, Peter

AU - Klein Kranenburg, Laurens

N1 - Open access

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Het tweede landelijke referendum in Nederland sinds de invoering van het algemeen kiesrecht zal gaan over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hoe de bevolking tegen dit referendum aankijkt hebben we onderzocht op basis van een enquête onder ongeveer 3.500 kiezers. Zij zijn verdeeld over de vragen of dit referendum wenselijk is en of de politici in Den Haag de uitslag moeten volgen. Veel kiezers hadden enkele maanden voor de stemming al een stemintentie, zonder veel te weten van de inhoud van het verdrag, en een meerderheid was van plan om ‘tegen’ te stemmen. De stemvoorkeur is primair afhankelijk van het oordeel over Europese integratie in het algemeen, waar veel kiezers sceptisch over zijn. Als dit patroon in de campagneperiode niet gaat veranderen, dan wordt het voor de voorstanders van het verdrag moeilijk om de achterstand in te lopen.

AB - Het tweede landelijke referendum in Nederland sinds de invoering van het algemeen kiesrecht zal gaan over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hoe de bevolking tegen dit referendum aankijkt hebben we onderzocht op basis van een enquête onder ongeveer 3.500 kiezers. Zij zijn verdeeld over de vragen of dit referendum wenselijk is en of de politici in Den Haag de uitslag moeten volgen. Veel kiezers hadden enkele maanden voor de stemming al een stemintentie, zonder veel te weten van de inhoud van het verdrag, en een meerderheid was van plan om ‘tegen’ te stemmen. De stemvoorkeur is primair afhankelijk van het oordeel over Europese integratie in het algemeen, waar veel kiezers sceptisch over zijn. Als dit patroon in de campagneperiode niet gaat veranderen, dan wordt het voor de voorstanders van het verdrag moeilijk om de achterstand in te lopen.

KW - IR-100328

KW - METIS-316591

M3 - Chapter

SP - 101

EP - 125

BT - Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord

PB - Stichting Montesquieu

CY - Den Haag

ER -

Rosema M, Kanne P, Klein Kranenburg L. Het 'Oekraïne-referendum' in de ogen van de kiezers. In Het eerste raadgevend referendum - Het EU-Oekraïne Associatieakkoord. Den Haag: Stichting Montesquieu. 2016. p. 101-125