ICT en beginnende geletterdheid: richtlijnen voor het PABO curriculum - Technology and early litearcy: guidelines for teacher education

Nelleke Belo, Nelleke Belo, Susan McKenney, Joke Voogt

Research output: Contribution to conferencePosterOther research output

46 Downloads (Pure)

Abstract

Software-applicaties voor beginnende geletterdheid kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van leeropbrengsten op dit gebied Zo blijkt bijvoorbeeld dat het gebruik van elektronische prentenboeken, het spelen van computerspelletjes van het softwareprogramma Schatkist of de integratie van een ICT-rijke leeromgeving als PictoPal van positieve invloed is op de ontwikkeling van beginnende geletterdheid van kleuters. Echter, de integratie van ICT in de dagelijkse lespraktijk is voor veel leraren een complexe uitdaging. Software-applicaties sluiten niet altijd goed aan bij de reguliere manier van lesgeven en leraren beschikken niet altijd over de nodige kennis en vaardigheden om de mogelijkheden van ICT voor het onderwijs volledig te benutten. Dit onderzoek richt zich op de kennis en vaardigheden die leraren in het kleuteronderwijs nodig hebben voor het ontwerpen, organiseren en aanpassen van ICT-rijke leeromgevingen (die de ontwikkeling van beginnende geletterdheid bevorderen).
Original languageEnglish
Pages-
Number of pages14
Publication statusPublished - 10 Mar 2014
EventVELON Congres 2014: conferentie voor lerarenopleiders - Zwolle, Netherlands
Duration: 10 Mar 201411 Mar 2014

Conference

ConferenceVELON Congres 2014
CountryNetherlands
CityZwolle
Period10/03/1411/03/14
OtherTijdens dit congres is aandacht voor het opleiden van leraren in de exacte vakken en techniek, maar ook voor vernieuwende onderwijskundige of pedagogische concepten. De focus zal liggen op vier thema’s: Vakinhoud Science, Vakdidactiek, Onderwijzen en opleiden met behulp van technologie, levenlang Leren. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan het opleiden van toekomstige leraren, maar ook aan de verdere professionalisering van zittende leraren.

Keywords

  • METIS-308550
  • IR-93939

Fingerprint Dive into the research topics of 'ICT en beginnende geletterdheid: richtlijnen voor het PABO curriculum - Technology and early litearcy: guidelines for teacher education'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this