Impact van muziekgenre op stations- en tijdbeleving in een virtueel station

Mark van Hagen, Jessica Sauren, Mirjam Galetzka

  Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

  50 Downloads (Pure)

  Abstract

  In deze studie is verondersteld dat door het toevoegen van de juiste muziek op een perron wachtende reizigers een optimaal niveau van prikkels geboden wordt wat leidt tot een positievere stations- en wachttijdbeleving. Bij een optimaal niveau van prikkels wordt de „hedonic tone’ (veel plezier, hoog rapportcijfer) verhoogd. Om het optimale niveau van prikkels te bereiken is de context van belang: de Reversal Theory voorspelt dat op rustige momenten en voor lustreizigers stimulerende muziek en op drukke momenten en voor mustreizigers rustgevende muziek een positief effect heeft. Een positievere „hedonic tone’ werkt door op de wachttijdbeleving; beleven de reizigers plezier, dan ervaren ze de wachttijd positiever (de wachttijd is aangenamer, acceptabeler) en lijkt de wachttijd minder lang te duren. De gevonden resultaten sluiten inderdaad aan bij de Reversal Theory. Het blijkt dat op rustige momenten stimulerende muziek leidt tot een hogere hedonic tone (meer plezier en een hoger rapportcijfer voor het station) dan rustgevende muziek. Op drukke momenten beleven reizigers juist meer plezier wanneer rustgevende muziek wordt gedraaid in vergelijking met stimulerende muziek. Ook blijkt, conform de Reversal Theory, rustgevende muziek voor mustreizigers en stimulerende muziek voor lustreizigers te leiden tot een positievere wachttijdbeleving te leiden.
  Een opvallende conclusie is dat de combinatie tussen muziek en drukte vooral gevonden wordt op de variabelen die de stationsbeleving meten en de combinatie tussen muziek en type reiziger meer de wachttijdbelevingsvariabelen beïnvloedt (alleen bij lustreizigers). Must- en lustreizigers onderscheiden zich blijkbaar sterker in hun preoccupatie met de tijd dan reizigers die reizen op drukke versus rustige tijden. Op basis van de bevindingen kan een muziekprogrammering worden opgesteld met als doel de hedonic tone te verhogen en de wachttijdperceptie te verkorten.
  Original languageDutch
  Number of pages15
  Publication statusPublished - 2010
  EventColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk, CVS 2010: De stad van straks: Decor voor beweging - Roermond, Netherlands
  Duration: 25 Oct 201026 Oct 2010
  https://www.cvs-congres.nl/cvs-vorige-jaren/cvs-2010

  Conference

  ConferenceColloquium Vervoersplanologisch Speurwerk, CVS 2010
  CountryNetherlands
  CityRoermond
  Period25/10/1026/10/10
  Internet address

  Cite this