In welke termen denken lezers over tekstproblemen?

Leo Lentz, Menno de Jong

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

4 Downloads (Pure)

Abstract

In diverse methoden voor tekstevaluatie leggen we aan proefpersonen categorieën voor van lezersproblemen, zoals stijl, structuur en begrip. Soms in de vorm van schaaltjes waarop zij een score moeten aangeven of in open vragen zoals:“Wat vindt u van de stijl van deze tekst?” Soms ook in de vorm van aandachtspunten waarop lezers hun commentaar moeten richten. Onduidelijk is echter welke betekenis lezers die niet elke dag met tekstkwaliteit bezig zijn, aan deze categorieën toekennen. In welke termen formuleren zij zelf probleemtypen? En welke betekenis kennen zij toe aan die termen? In dit artikel rapporteren wij over een onderzoek waarin aan vijftig proefpersonen gevraagd is een ordening aan te brengen in een reeks problemen die andere lezers bij eerder onderzoek spontaan gerapporteerd hebben. De resultaten maken duidelijk dat men gemiddeld vijf tot negen probleemtypen onderscheidde. Deze verschillende probleemtypen worden besproken en met voorbeelden geïllustreerd.
Original languageDutch
Pages (from-to)273-288
Number of pages16
JournalTijdschrift voor taalbeheersing
Volume25
Issue number3
Publication statusPublished - 2003

Cite this

@article{b8cea930b75e407c9095ecbe6c39f81d,
title = "In welke termen denken lezers over tekstproblemen?",
abstract = "In diverse methoden voor tekstevaluatie leggen we aan proefpersonen categorie{\"e}n voor van lezersproblemen, zoals stijl, structuur en begrip. Soms in de vorm van schaaltjes waarop zij een score moeten aangeven of in open vragen zoals:“Wat vindt u van de stijl van deze tekst?” Soms ook in de vorm van aandachtspunten waarop lezers hun commentaar moeten richten. Onduidelijk is echter welke betekenis lezers die niet elke dag met tekstkwaliteit bezig zijn, aan deze categorie{\"e}n toekennen. In welke termen formuleren zij zelf probleemtypen? En welke betekenis kennen zij toe aan die termen? In dit artikel rapporteren wij over een onderzoek waarin aan vijftig proefpersonen gevraagd is een ordening aan te brengen in een reeks problemen die andere lezers bij eerder onderzoek spontaan gerapporteerd hebben. De resultaten maken duidelijk dat men gemiddeld vijf tot negen probleemtypen onderscheidde. Deze verschillende probleemtypen worden besproken en met voorbeelden ge{\"i}llustreerd.",
author = "Leo Lentz and {de Jong}, Menno",
year = "2003",
language = "Dutch",
volume = "25",
pages = "273--288",
journal = "Tijdschrift voor taalbeheersing",
issn = "1573-9775",
publisher = "Amsterdam University Press",
number = "3",

}

In welke termen denken lezers over tekstproblemen? / Lentz, Leo; de Jong, Menno.

In: Tijdschrift voor taalbeheersing, Vol. 25, No. 3, 2003, p. 273-288.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - In welke termen denken lezers over tekstproblemen?

AU - Lentz, Leo

AU - de Jong, Menno

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - In diverse methoden voor tekstevaluatie leggen we aan proefpersonen categorieën voor van lezersproblemen, zoals stijl, structuur en begrip. Soms in de vorm van schaaltjes waarop zij een score moeten aangeven of in open vragen zoals:“Wat vindt u van de stijl van deze tekst?” Soms ook in de vorm van aandachtspunten waarop lezers hun commentaar moeten richten. Onduidelijk is echter welke betekenis lezers die niet elke dag met tekstkwaliteit bezig zijn, aan deze categorieën toekennen. In welke termen formuleren zij zelf probleemtypen? En welke betekenis kennen zij toe aan die termen? In dit artikel rapporteren wij over een onderzoek waarin aan vijftig proefpersonen gevraagd is een ordening aan te brengen in een reeks problemen die andere lezers bij eerder onderzoek spontaan gerapporteerd hebben. De resultaten maken duidelijk dat men gemiddeld vijf tot negen probleemtypen onderscheidde. Deze verschillende probleemtypen worden besproken en met voorbeelden geïllustreerd.

AB - In diverse methoden voor tekstevaluatie leggen we aan proefpersonen categorieën voor van lezersproblemen, zoals stijl, structuur en begrip. Soms in de vorm van schaaltjes waarop zij een score moeten aangeven of in open vragen zoals:“Wat vindt u van de stijl van deze tekst?” Soms ook in de vorm van aandachtspunten waarop lezers hun commentaar moeten richten. Onduidelijk is echter welke betekenis lezers die niet elke dag met tekstkwaliteit bezig zijn, aan deze categorieën toekennen. In welke termen formuleren zij zelf probleemtypen? En welke betekenis kennen zij toe aan die termen? In dit artikel rapporteren wij over een onderzoek waarin aan vijftig proefpersonen gevraagd is een ordening aan te brengen in een reeks problemen die andere lezers bij eerder onderzoek spontaan gerapporteerd hebben. De resultaten maken duidelijk dat men gemiddeld vijf tot negen probleemtypen onderscheidde. Deze verschillende probleemtypen worden besproken en met voorbeelden geïllustreerd.

M3 - Article

VL - 25

SP - 273

EP - 288

JO - Tijdschrift voor taalbeheersing

JF - Tijdschrift voor taalbeheersing

SN - 1573-9775

IS - 3

ER -