Jeugdige daders van cybercrime in Nederland: een emprische verkenning

Sven Zebel, Peter de Vries, Ellen Giebels, Margôt Kuttschreuter, Wouter Stol

Research output: Book/ReportReportProfessional

35 Downloads (Pure)

Abstract

Het gebruik van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) heeft onder jongeren een grote vlucht genomen. Het wijdverbreide gebruik van ICT maakt echter dat ICT toepassingen ook in toenemende mate een rol kunnen spelen bij illegale en strafbare activiteiten waar jongeren mee te maken kunnen krijgen, hetzij als doelwit (slachtoffer), hetzij als daders van delicten.

Het is in verband met beleidskeuzes van de Directie Justitieel Jeugdbeleid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie belangrijk om zo goed mogelijk zicht te krijgen op de rol van minderjarigen bij cybercriminaliteit in ruime zin (waarbij ICT als middel wordt gebruikt bij criminaliteit) en in enge zin (waarbij de ICT-structuur zelf het doel is van crimineel handelen), en hun onderlinge relatie. Wanneer blijkt dat cybercriminaliteit vooral gekarakteriseerd kan worden als traditionele jeugdcriminaliteit met nieuwe middelen, dan vergt dat andere beleidskeuzes dan wanneer blijkt dat cybercrime in enge zin in opkomst is met daders die qua kenmerken, motieven en werkwijze afwijken van “klassieke” jeugddaders.

Het doel van dit onderzoek is dan ook het in kaart brengen van de vormen en mate van cybercriminaliteit in Nederland waarbij jongeren tot 18 jaar betrokken zijn als daders, en het inzicht bieden in de achtergronden van deze criminaliteit.
Original languageDutch
Place of PublicationEnschede
PublisherUniversity of Twente
Number of pages135
Publication statusPublished - 2014

Cite this