Kennisuitwisseling en governancestudies ter bevordering van droogte-adaptatie

Nanny Bressers, Johannes T.A. Bressers

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

Abstract

Droogte in ‘kikkerland Nederland’? Droogte is een probleem waar we het in Nederland en de rest van Noordwest-Europa weinig over hebben, zeker in vergelijking met het tegenovergestelde probleem: een teveel aan water. Nederland staat bekend om de strijd tegen het water en de vernieuwende oplossingen die daarvoor worden gevonden, en in recentere tijden ook vanwege het adagium dat we water de ruimte moeten geven. Maar een tekort aan water is een onderwerp dat veel minder nadrukkelijk met Nederland wordt geassocieerd. Wanneer een Europeaan aan droogte op zijn continent denkt ziet hij over het algemeen droge gronden en mislukte oogsten in Zuid-Europa voor zich, niet het waterrijke Nederland. Dit betekent echter niet dat droogte niet voorkomt in Nederland en de rest van Noordwest-Europa. In het Nederlands waterbeleid is de laatste jaren wel aandacht geweest voor verdroging in natuur- en landbouwbeleid, met name ten aanzien van het gelijk houden of omhoogtrekken van grondwaterstanden.
Original languageDutch
Pages (from-to)50-57
Number of pages8
JournalWater governance
Volume2014
Issue number5/6
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • IR-96876
  • METIS-311299

Cite this

@article{b23812a2eb934d3298c071eba778ace8,
title = "Kennisuitwisseling en governancestudies ter bevordering van droogte-adaptatie",
abstract = "Droogte in ‘kikkerland Nederland’? Droogte is een probleem waar we het in Nederland en de rest van Noordwest-Europa weinig over hebben, zeker in vergelijking met het tegenovergestelde probleem: een teveel aan water. Nederland staat bekend om de strijd tegen het water en de vernieuwende oplossingen die daarvoor worden gevonden, en in recentere tijden ook vanwege het adagium dat we water de ruimte moeten geven. Maar een tekort aan water is een onderwerp dat veel minder nadrukkelijk met Nederland wordt geassocieerd. Wanneer een Europeaan aan droogte op zijn continent denkt ziet hij over het algemeen droge gronden en mislukte oogsten in Zuid-Europa voor zich, niet het waterrijke Nederland. Dit betekent echter niet dat droogte niet voorkomt in Nederland en de rest van Noordwest-Europa. In het Nederlands waterbeleid is de laatste jaren wel aandacht geweest voor verdroging in natuur- en landbouwbeleid, met name ten aanzien van het gelijk houden of omhoogtrekken van grondwaterstanden.",
keywords = "IR-96876, METIS-311299",
author = "Nanny Bressers and Bressers, {Johannes T.A.}",
year = "2015",
language = "Dutch",
volume = "2014",
pages = "50--57",
journal = "Water governance",
issn = "2211-0224",
publisher = "Baltzer AG",
number = "5/6",

}

Kennisuitwisseling en governancestudies ter bevordering van droogte-adaptatie. / Bressers, Nanny; Bressers, Johannes T.A.

In: Water governance, Vol. 2014, No. 5/6, 2015, p. 50-57.

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - Kennisuitwisseling en governancestudies ter bevordering van droogte-adaptatie

AU - Bressers, Nanny

AU - Bressers, Johannes T.A.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Droogte in ‘kikkerland Nederland’? Droogte is een probleem waar we het in Nederland en de rest van Noordwest-Europa weinig over hebben, zeker in vergelijking met het tegenovergestelde probleem: een teveel aan water. Nederland staat bekend om de strijd tegen het water en de vernieuwende oplossingen die daarvoor worden gevonden, en in recentere tijden ook vanwege het adagium dat we water de ruimte moeten geven. Maar een tekort aan water is een onderwerp dat veel minder nadrukkelijk met Nederland wordt geassocieerd. Wanneer een Europeaan aan droogte op zijn continent denkt ziet hij over het algemeen droge gronden en mislukte oogsten in Zuid-Europa voor zich, niet het waterrijke Nederland. Dit betekent echter niet dat droogte niet voorkomt in Nederland en de rest van Noordwest-Europa. In het Nederlands waterbeleid is de laatste jaren wel aandacht geweest voor verdroging in natuur- en landbouwbeleid, met name ten aanzien van het gelijk houden of omhoogtrekken van grondwaterstanden.

AB - Droogte in ‘kikkerland Nederland’? Droogte is een probleem waar we het in Nederland en de rest van Noordwest-Europa weinig over hebben, zeker in vergelijking met het tegenovergestelde probleem: een teveel aan water. Nederland staat bekend om de strijd tegen het water en de vernieuwende oplossingen die daarvoor worden gevonden, en in recentere tijden ook vanwege het adagium dat we water de ruimte moeten geven. Maar een tekort aan water is een onderwerp dat veel minder nadrukkelijk met Nederland wordt geassocieerd. Wanneer een Europeaan aan droogte op zijn continent denkt ziet hij over het algemeen droge gronden en mislukte oogsten in Zuid-Europa voor zich, niet het waterrijke Nederland. Dit betekent echter niet dat droogte niet voorkomt in Nederland en de rest van Noordwest-Europa. In het Nederlands waterbeleid is de laatste jaren wel aandacht geweest voor verdroging in natuur- en landbouwbeleid, met name ten aanzien van het gelijk houden of omhoogtrekken van grondwaterstanden.

KW - IR-96876

KW - METIS-311299

M3 - Article

VL - 2014

SP - 50

EP - 57

JO - Water governance

JF - Water governance

SN - 2211-0224

IS - 5/6

ER -