Keuzevrijheid en sturing: een spanningsveld

Marinus R.R. Ossewaarde, M.L. van Genugten

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Keuzevrijheid heeft een centrale rol gekregen als sturingsinstrument in het openbaar bestuur. Hiermee komt op veel beleidsterreinen de nadruk te liggen op consumenten-burgerschap en de inrichting van een keuzearchitectuur. Dit heeft belangrijke implicaties voor de burger. In dit artikel wordt één implicatie nader uitgediept. Deze betreft de in- en uitsluiting van categorieën burgers. Op basis hiervan worden in dit artikel drie dilemma's voor bestuur en de bestuurskunde opgeworpen. Deze hebben betrekking op de positie van professionals, de waarde van sociale rechtvaardigheid en de publieke verantwoordelijkheid van de overheid.
Original languageDutch
Pages (from-to)52-57
Number of pages6
JournalBestuurskunde
Volume19
Issue number2
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • METIS-268630
  • IR-100826

Cite this

Ossewaarde, Marinus R.R. ; van Genugten, M.L. / Keuzevrijheid en sturing: een spanningsveld. In: Bestuurskunde. 2010 ; Vol. 19, No. 2. pp. 52-57.
@article{ef7f37c1bf634832a22b072adeeb427d,
title = "Keuzevrijheid en sturing: een spanningsveld",
abstract = "Keuzevrijheid heeft een centrale rol gekregen als sturingsinstrument in het openbaar bestuur. Hiermee komt op veel beleidsterreinen de nadruk te liggen op consumenten-burgerschap en de inrichting van een keuzearchitectuur. Dit heeft belangrijke implicaties voor de burger. In dit artikel wordt {\'e}{\'e}n implicatie nader uitgediept. Deze betreft de in- en uitsluiting van categorie{\"e}n burgers. Op basis hiervan worden in dit artikel drie dilemma's voor bestuur en de bestuurskunde opgeworpen. Deze hebben betrekking op de positie van professionals, de waarde van sociale rechtvaardigheid en de publieke verantwoordelijkheid van de overheid.",
keywords = "METIS-268630, IR-100826",
author = "Ossewaarde, {Marinus R.R.} and {van Genugten}, M.L.",
year = "2010",
language = "Dutch",
volume = "19",
pages = "52--57",
journal = "Bestuurskunde",
issn = "0927-3387",
publisher = "Boom Lemma",
number = "2",

}

Ossewaarde, MRR & van Genugten, ML 2010, 'Keuzevrijheid en sturing: een spanningsveld', Bestuurskunde, vol. 19, no. 2, pp. 52-57.

Keuzevrijheid en sturing: een spanningsveld. / Ossewaarde, Marinus R.R.; van Genugten, M.L.

In: Bestuurskunde, Vol. 19, No. 2, 2010, p. 52-57.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Keuzevrijheid en sturing: een spanningsveld

AU - Ossewaarde, Marinus R.R.

AU - van Genugten, M.L.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Keuzevrijheid heeft een centrale rol gekregen als sturingsinstrument in het openbaar bestuur. Hiermee komt op veel beleidsterreinen de nadruk te liggen op consumenten-burgerschap en de inrichting van een keuzearchitectuur. Dit heeft belangrijke implicaties voor de burger. In dit artikel wordt één implicatie nader uitgediept. Deze betreft de in- en uitsluiting van categorieën burgers. Op basis hiervan worden in dit artikel drie dilemma's voor bestuur en de bestuurskunde opgeworpen. Deze hebben betrekking op de positie van professionals, de waarde van sociale rechtvaardigheid en de publieke verantwoordelijkheid van de overheid.

AB - Keuzevrijheid heeft een centrale rol gekregen als sturingsinstrument in het openbaar bestuur. Hiermee komt op veel beleidsterreinen de nadruk te liggen op consumenten-burgerschap en de inrichting van een keuzearchitectuur. Dit heeft belangrijke implicaties voor de burger. In dit artikel wordt één implicatie nader uitgediept. Deze betreft de in- en uitsluiting van categorieën burgers. Op basis hiervan worden in dit artikel drie dilemma's voor bestuur en de bestuurskunde opgeworpen. Deze hebben betrekking op de positie van professionals, de waarde van sociale rechtvaardigheid en de publieke verantwoordelijkheid van de overheid.

KW - METIS-268630

KW - IR-100826

M3 - Article

VL - 19

SP - 52

EP - 57

JO - Bestuurskunde

JF - Bestuurskunde

SN - 0927-3387

IS - 2

ER -